NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 JuneNTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Comparative Literature, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Comparative Literature Question Paper 2 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers along with the latest Comparative Literature Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Comparative Literature exam.

Practicing these NTA UGC NET Comparative Literature previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.


1. The term ‘Comparative Literature’ was first used in English in 1848 by _____.

(A) Walter Pater

(B) Matthew Arnold

(C) John Ruskin

(D) D.G. Rossetti

Answer: (B)

 

2. The first academic treatment to the subject of Comparative Literature was given by ______ in his book called Comparative Literature.

(A) H.M. Posnett

(B) Francois Jost

(C) Elisabeth Frenzel

(D) N.P. Stallknecht

Answer: (A)

 

3. Who is of the view that a study of literary relationships is dangerous?

(A) Horst Frenz

(B) René Etiémble

(C) S.S. Prawar

(D) Jean M. Carré

Answer: (D)

 

4. According to H.H. Remak, ‘World Literature’, when compared to Comparative Literature, suggests an element of _______.

(A) Space

(B) Quality

(C) Time

(D) Intensity

Answer: (C)

 

5. The methodology of influence study was advocated by _________.

(A) The French School of Comparatists

(B) The American School of Comparatists

(C) The German Comparatists

(D) The Russian Comparatists

Answer: (A)

 

6. An American version of the creed of British Romanticism is ______.

(A) “Hugh Selvyn Mauberley”

(B) “Because I could not stop for Death”

(C) The Leaves of Grass

(D) “North of Boston”

Answer: (C)

 

7. Westerners generally thought of history as _______.

(A) the sum total of more or less random data.

(B) a remembrance of things past.

(C) ceaselessly unfolding and constantly flowing events.

(D) phenomena that have occurred at a specific time.

Answer: (B)

 

8. “The word ‘Romantic’ has come to mean many things that … it means nothing at all,” declared _______.

(A) Walter Pater

(B) John Keats

(C) A.D. Lovejoy

(D) Matthew Arnold

Answer: (C)

 

9. Which historian treated literary history ignoring the historical and mechanical order of succession of events, but focused on human experience?

(A) Robert Spiller

(B) George Saintsbury

(C) Compton-Rickett

(D) W.H. Hudson

Answer: (A)

 

10. Which of the following terms “stresses the beginning, rather than the duration, of a time span of considerable length”?

(A) Period

(B) Age

(C) Era

(D) Century

Answer: (C)

 

11. Who championed the theory of an inexorable step-by-step progression of the three major kinds, epic, lyric and drama, in Greek literary history?

(A) Ulrich Weisstein

(B) Quintilian

(C) S.S. Prawer

(D) Alexander Veselovsky

Answer: (D)

 

12. One of the first writer to discuss the separation of the literary genre from other aspects of literature was _____.

(A) Brunetiere

(B) Cicero

(C) Quintilian

(D) Horace

Answer: (B)

 

13. Genre is a journal published by ____.

(A) Indiana University

(B) The University of Illinois

(C) Columbia University

(D) Princeton University

Answer: (B)

 

14. The first literary work to discuss ‘genre’ is ______.

(A) Plato’s Republic

(B) Horace’s Ars Poetica

(C) Longinus’ On the Sublime

(D) Aristotle’s Poetics

Answer: (A)

 

15. Who separated the choric poetry from monodic poetry?

(A) The Greeks

(B) The Romans

(C) The Germans

(D) The French

Answer: (A)

 

16. Identify the work from among the following that does not have an Oedipal theme/motif:

(A) Desire under the Elms by O’Neill

(B) Hamlet by Shakespeare

(C) The White Devil by Webster

(D) The Infernal Machine by Cocteau

Answer: (C)

 

17. The archetypes of the anima and the animus were mentioned by ______.

(A) Carl Jung

(B) Karen Horney

(C) Melanie Klein

(D) Jessic Weston

Answer: (A)

 

18. The study of the Electra theme from the Classical Age to the present is an instance of _______.

(A) Synchronic study

(B) Monochronic study

(C) Anachronic study

(D) Diachronic study

Answer: (D)

 

19. A critic who compares Valmiki’s Ramayana and Tulsi Das’ Ram Charit Manas as literary epics is doing _____.

(A) a Diachronic study

(B) a Synchronic study

(C) an Archetypal study

(D) a Myth study

Answer: (A)

 

20. The German equivalent for the term “Thematology” is _______.

(A) Gestalt

(B) Wissenschaft

(C) Stoffgeschichte

(D) Geistesgeschicht

 

Answer: (C)

 

21. The Malayalam novel Chemmeen and the Tamil novel Amma Vandaal have been compared for their common theme of ______.

(A) Tradition and modernity

(B) Man-woman relationship

(C) Adultery and its consequences

(D) Society and women

Answer: (C)

 

22. One of the novels on the subject of the Muslim invasion of India – Jai Somnath – is by ________.

(A) Narmad

(B) K.M. Munshi

(C) Harinarayan Apte

(D) Dharmavir Bharati

Answer: (B)

 

23. Which of the following plays of Vijay Tendulkar has a historical setting?

(A) Sakharam Binder

(B) Kanyadaan

(C) Ghasiram Kotwal

(D) Silence ! The Court is in Session

Answer: (C)

 

24. Select the correct set from the following:

(A)       (i) Bankim Chandra, Gora

(ii) Saratchandra, Srikant

(iii) Tagore, Anandmath

(B)       (i) Bankim Chandra, Anandmath

(ii) Saratchandra, Srikant

(iii) Tagore, Gora

(C)       (i) Bankim Chandra, Srikant

(ii) Saratchandra, Gora

(iii) Tagore, Anandmath

(D)       (i) Bankim Chandra, Srikant

(ii) Saratchandra, Anandmath

(iii) Tagore, Gora

Answer: (B)

 

25. Identify the correct chronological sequence of the following Hindi authors:

(A) Jaishankar Prasad, Premchand, Yashpal, Mohan Rakesh

(B) Jaishankar Prasad, Yashpal, Premchand, Mohan Rakesh

(C) Premchand, Jaishankar Prasad, Yashpal, Mohan Rakesh

(D) Premchand, Jaishankar Prasad, Mohan Rakesh, Yashpal

Answer: (A)

 

26. According to Dryden, Horace’s Ars Poetica, translated by Ben Jonson, is an example of ______.

(A) Adaptation

(B) Imitation

(C) Paraphrase

(D) Metaphrase

Answer: (D)

 

27. The works of the novelist Balzac were translated by _______.

(A) Samuel Putnam

(B) Marian Ayton Crawford

(C) H.D.P. Lee

(D) Michael Grant

Answer: (B)

 

28. Identify the author of the following statement:

“A badly written book is only a blunder; but a bad translation of a good book is a crime.”

(A) Martin Luther

(B) Matthew Arnold

(C) P.B. Shelley

(D) Gilbert Highet

Answer: (D)

 

29. Who wrote the famous essay “On Translating Homer”?

(A) Alexander Pope

(B) John Dryden

(C) Matthew Arnold

(D) Una Ellis Fermor

Answer: (C)

 

30. Name the translator-critic who has elaborated on the seven different strategies on translation:

(A) Andre Lefevere

(B) Henry Gifford

(C) B.Q. Morgan

(D) Octavio Paz

Answer: (A)

 

31. Who, among the following, focuses on language and text exclusively?

(A) Derrida

(B) Lacan

(C) Julia Kristeva

(D) Foucoult

Answer: (A)

 

32. Identify the author of the statement: “Spoken words are the symbols of mental experiences … and written words are the symbols of spoken words.”

(A) Stanley Fish

(B) Aristotle

(C) Saussure

(D) Schleiermacher

Answer: (B)

 

33. Identify the author of The English Moses:

(A) Stephen Greenblatt

(B) Thomas Harriot

(C) Schleiermacher

(D) E.M.W. Tillyard

Answer: (B)

 

34. The first feminist text in Tamil was ________.

(A) Mannil Ciruther

(B) Paanchali Capatam

(C) Kothai Theevu

(D) Thunaivi

Answer: (C)

 

35. Therukkoothu is the folk art form in ______.

(A) Tamil

(B) Malayalam

(C) Gujarati

(D) Oriya

Answer: (A)

 

36. Who discusses “Reception Aesthetics” in Comparative Literature?

(A) Hyppolite Taine

(B) Robert Spiller

(C) Anna Balakian

(D) J.T. Shaw

Answer: (B)

 

37. “Influence and Literary Fortune” is an essay written by ________.

(A) Arthur E. Kunst

(B) Mary Gaithen

(C) Leon Edel

(D) Anna Balakian

Answer: (D)

 

38. Plutarch’s Biographies would constitute, in the area of influence studies, an instance of _____.

(A) Recovery

(B) Affinity

(C) Source

(D) Parody

Answer: (C)

 

39. Who among the following thinkers exerted a tremendous impact on literature?

(A) Karl Marx

(B) Arnold Toynbee

(C) Claudio Guillen

(D) Frank Jost

Answer: (A)

 

40. Who made the statement “one of the most complex problems in the study of literary influence is direct and indirect influence”?

(A) David H. Malone

(B) J.T. Shaw

(C) Ihab H. Hassan

(D) Alexander Pushkin

Answer: (B)

 

41. The term ‘grotesque’ used to refer to a literary style/technique has its origins in ______.

(A) Painting

(B) Architecture

(C) Music

(D) Dance

Answer: (B)

 

42. One of the significant works on Literature and the Arts – Music and Literature – was written by

(A) Calvin S. Brown

(B) Albrecht Schöne

(C) Joseph Kerman

(D) Ulrich Weisstein

Answer: (A)

 

43. A comparative study of the minds of the criminal heroism Dostoievsky’s Crime and Punishment and Richard Wright’s Native Son involves the disciplines of ______.

(A) Literary Studies and Sociology

(B) Literary Studies and Psychology

(C) Literary Studies and Anthropology

(D) Literary Studies and Legal Studies

Answer: (B)

 

44. Identify the literary text which can be illuminated by a study of Anthropology :

(A) The Waste Land

(B) Four Quartets

(C) The Cocktail Party

(D) Gerontion

Answer: (A)

 

45. Which of the following texts is open for an analysis from the perspective of political theory?

(A) The Way of the World

(B) Major Barbara

(C) Henry IV Part One

(D) The Birthday Party

Answer: (C)

 

46. The concept of ‘Wilderness Romance’ is employed in the study of American novels by the practitioners of _______.

(A) Feminist Criticism

(B) Sociological Criticism

(C) Eco Criticism

(D) Psychological Criticism

Answer: (C)

 

47. Mallarme, the French symbolist poet, influenced ______.

(A) W.H. Auden

(B) Dylan Thomas

(C) T.S. Eliot

(D) Hart Crane

Answer: (C)

 

48. The English translation of Omar Khayyam’s Rubaiyyat is by ______.

(A) Bayard Taylor

(B) George Madison

(C) Edward Fitzgerald

(D) John Ciardi

Answer: (C)

 

49. The playwright who wrote a “heroic tragedy” in the late 17th century was _____.

(A) John Milton

(B) William Congreve

(C) Jean Racine

(D) John Dryden

Answer: (D)

 

50. The major practitioners of the theatre of the Absurd were _______.

(A) Ionesco, Beckett, Adamoff

(B) Beckett, Adamoff, Brecht

(C) Anouilh, Ionesco, Beckett

(D) Ionesco, Anouilh, Adamoff

 

Answer: (A)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Comparative Literature

Year Wise NTA UGC NET Comparative Literature Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Paper
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2020 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2019 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2019 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2018 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2018 July
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2017 November
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2016 July
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2015 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2015 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2014 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2014 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2011 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2011 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2010 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2010 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2009 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2009 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2008 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2008 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2007 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2007 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2006 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2006 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2005 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2005 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhSqhtuLIPiSvzg6TS-peczRgVerfZu_CkdiespTs1FIeZNThsb8I8x5ibZSJVFhU2O2CqWgS9C0A5CSaHELahRUZmOlz3kZOytLURH7JQBjKVCEI8xx1wBKqagt5HVmq0AKsuNIzHlMhhs8Fgmxpsp36vVPShXcQO-Ap4ei4Fz7VpO3HWrl2FNNf9Uiw=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhSqhtuLIPiSvzg6TS-peczRgVerfZu_CkdiespTs1FIeZNThsb8I8x5ibZSJVFhU2O2CqWgS9C0A5CSaHELahRUZmOlz3kZOytLURH7JQBjKVCEI8xx1wBKqagt5HVmq0AKsuNIzHlMhhs8Fgmxpsp36vVPShXcQO-Ap4ei4Fz7VpO3HWrl2FNNf9Uiw=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-literature-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-literature-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content