NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

 NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Comparative Literature, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Comparative Literature Question Paper 2 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers along with the latest Comparative Literature Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Comparative Literature exam.

Practicing these NTA UGC NET Comparative Literature previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.


1. “Comparative Literature is the study of the literature beyond the confines of one particular country” – whose definition of comparative literature is this?

(A) Ulrich Weisstein

(B) H.H. Remak

(C) Rene Wellek

(D) Anna Balakian

Answer: (B)

 

2. The methodology of analogical study was advocated by the

(A) French school of comparative literature

(B) Russian school of comparative literature

(C) American school of comparative literature

(D) German school of comparative literature

Answer: (C)

 

3. When we trace the development of the sonnet in Europe since Petrarch’s days, we are referring to

(A) Regional literature

(B) World literature

(C) National literature

(D) General literature

Answer: (D)

 

4. The most important criterion for deciding the nationality of a writer is

(A) Linguistic

(B) Geographical

(C) Religious

(D) Political

Answer: (A)

 

5. When one says, “A’ has influenced ‘B’ on the basis of similarities between the works of two authors,” we study

(A) Evidences

(B) Sources

(C) Affinities

(D) Parodies

Answer: (C)

 

6. The cycle of American Literature is authorised by

(A) Arthur Rimbaud

(B) Robert Spiller

(C) Van Tieghem

(D) Hypolytte Taine

Answer: (B)

 

7. A ‘counter-design’ is popularized by

(A) Bertolt Brecht

(B) Henry Person

(C) Rene Etiemble

(D) Ferdinand Brunetiere

Answer: (A)

 

8. Attempt at historical reconstruction has led to a great stress on the intention of the author. Identify the author of the statement:

(A) Wellek and Warren

(B) Schlegel - Tieck

(C) Carre - Guyard

(D) Hassan - Guillen

Answer: (A)

 

9. In the study of literary History, Holinshed’s Chronicles would constitute

(A) An affinity

(B) A source

(C) An influence

(D) An imitation

Answer: (B)

 

10. Who among the following was the first writer to stress the segregation of literary genres?

(A) Horace

(B) Cicero

(C) Piso

(D) Quintilian

Answer: (B)

 

11. The principal topic of discussion in the third international congress of literary history held in Lyon in 1939 was

(A) Problem of literary types.

(B) Problem of literary translation.

(C) Literary relationship between the west and the east.

(D) Study of Thematology

Answer: (A)

 

12. Who is of the view that generic classification is a waste of time?

(A) Van Tieghem

(B) Benedetto Croce

(C) Eliseo Vivas

(D) Jeremias Gotthelf

Answer: (B)

 

13. Identify the author of the book Medieval Latin and the Rise of the European Love – lyric,

(A) Johannes Hosle

(B) Kurt Wais

(C) Peter Dronke

(D) Hypolytte Taine

Answer: (C)

 

14. The ‘Orestes’ theme has been used by

(A) Marlowe

(B) Shakespeare

(C) Webster

(D) Kyd

Answer: (B)

 

15. Who is the author of the statement, “life is not the greatest good, but guilt is the greatest evil.”

(A) Harry Levin

(B) Karl Jaspers

(C) Schiller

(D) Peterson

Answer: (C)

 

16. Thanks to whose efforts did the 1920’s witness the emergence of the History of Ideas?

(A) Woodberry

(B) Chandler

(C) Lovejoy

(D) Hamburger

Answer: (C)

 

17. Wellek and Warren’s Theory of Literature does not contain a chapter on

(A) Literary Genres

(B) Thematology

(C) Literary History

(D) Literature and the other Arts.

Answer: (B)

 

18. Paul Hazard almost omits thematolo from comparative literature, as it does not involve

(A) Study of other Arts

(B) Literary history

(C) History of Ideas

(D) Literary Influences

Answer: (D)

 

19. The author of the essay “The Tradition of Traditions” is

(A) T.E. Hume

(B) T.S. Eliot

(C) Rene Wellek

(D) Harry Levin

Answer: (C)

 

20. The critic who argued that the “word ‘romantic’ has come to mean so many things that by itself, it means nothing.”

(A) Harry Levin

(B) M.H. Abrams

(C) L.R. Furst

(D) A.O. Lovejoy

 

Answer: (D)

 

21. Who, by mistake, called the masters of Roman satire, comic playwrights?

(A) Boileau

(B) Grande della scala

(C) Isidore

(D) Alvin Kernan

Answer: (C)

 

22. Bion is an exponent of

(A) Comedy

(B) Lyrical Drama

(C) Tragedy

(D) Pastoral Elegy

Answer: (D)

 

23. The most important work of Dandin is

(A) Vakyapadiya

(B) Kavyadarsa

(C) Sringaraprakasa

(D) Kavyanusasanam

Answer: (B)

 

24. The most important exponent of oblique poetry in Sanskrit is

(A) Dandin

(B) Bharata

(C) Kuntaka

(D) Abhinavagupta

Answer: (C)

 

25. Akam and Puram are the unique features of

(A) Bhakti Poetry

(B) Sankam Literature

(C) Love Poetry

(D) Heroic Poetry

Answer: (B)

 

26. The idea of defamiliarization is associated with

(A) Todorov

(B) Shklovsky

(C) Kristeva

(D) Jakobson

Answer: (B)

 

27. ‘A grand narrative constitutes

(A) a beautiful narrative

(B) a long narrative

(C) a universal explanatory theory

(D) a global narrative

Answer: (C)

 

28. Who translated the ‘Rubaiyats’ of Omar Khayyam?

(A) T.S. Eliot

(B) Edward Fitzgerald

(C) Matthew Arnold

(D) Ezra Pound

Answer: (B)

 

29. “What is world literature?” is written by

(A) Rene Wellek

(B) David Damrosch

(C) Dorothy Figuera

(D) Gayatri Chakraborti Spivak

Answer: (B)

 

30. The origin of the legend of the Chalk Circle is

(A) Russia

(B) Germany

(C) China

(D) Japan

Answer: (C)

 

31. The Faust legend was adopted by

(A) John Webster

(B) Moliere

(C) Thomas Mann

(D) Chateaubriand

Answer: (C)

 

32. Hafiz became popular in Europe through the adaptations by

(A) Shelley

(B) Goethe

(C) Hugo

(D) Cervantes

Answer: (B)

 

33. The comment “Poetry is that which is lost in translation” was made by

(A) P.B. Shelley

(B) W.H. Auden

(C) Robert Frost

(D) T.S. Eliot

Answer: (C)

 

34. Medium to medium translation is not possible in the case of

(A) Poetry

(B) Drama

(C) Essays

(D) Novels

Answer: (A)

 

35. Who claimed that all texts are ‘translations of translation of translations’?

(A) Susan Bassnett

(B) Octavio Paz

(C) William Morris

(D) Eugene Nida

Answer: (B)

 

36. Before the Christian era, the Hebrew Old Testament was translated in to

(A) Arabic

(B) Persian

(C) Greek

(D) Latin

Answer: (C)

 

37. The term “Ut Pictura Poesis’ comes from

(A) Horace

(B) Longinus

(C) Aristotle

(D) Plato

Answer: (A)

 

38. Vikram Seth’s novel A Suitable Boy has a structure which follows a pattern from

(A) Sculpture

(B) Architecture

(C) Painting

(D) Music

Answer: (D)

 

39. Which movement / trend were common to architecture and literature?

(A) Expressionism

(B) Baroque

(C) Neo-classicism

(D) Romanticism

Answer: (B)

 

40. Identify the poet who was also a painter

(A) Hermann Hesse

(B) Lodovico Ariosto

(C) William Blake

(D) Heinrich Heine

Answer: (C)

 

41. “Impressionism” had its origins in

(A) Fiction

(B) Painting

(C) Sculpture

(D) Music

Answer: (B)

 

42. Identify the historian / biographer who greatly influenced Renaissance Drama.

(A) Plutarch

(B) Herodotus

(C) Tacitus

(D) Julius Caesar

Answer: (A)

 

43. The dominant political theorist of the 17th century who inspired many literary figures was

(A) Blaise Pascal

(B) Reni Descartes

(C) Thomas Hobbes

(D) John Milton

Answer: (C)

 

44. Transcendentalism inspired the works of

(A) Scott

(B) Byron

(C) Shelley

(D) Poe

Answer: (C)

 

45. Identify the author of The Historical Novel:

(A) Georg Lukacs

(B) Christopher Caudwell

(C) Kenneth Burke

(D) Georgi Plekhanov

Answer: (A)

 

Note: Read the passage below and mark the correct answer:

The problem of writing the history of a period will be first a problem of description: we need to discern the decay of one convention and the rise of a new one. Why this change of convention has come about at a particular moment is a historical problem insoluble in general terms. One type of solution proposed assumes that within the literary development a stage of exhaustion is reached requiring the rise of a new code. The Russian formalists describe this process as a process of ‘automatization’, i.e. devices of poetic craft effective in their time become so common and hackneyed that new readers become inured against them and crave something different, something, it is assumed, antithetic to what has gone before. A see-saw alternation is the scheme of development, a series of revolts ever leading to new ‘actualizations’ of diction, themes, and all other devices. But this theory does not make clear why development has to move in the particular direction it has taken: mere see-saw schemes are obviously inadequate to describe the whole complexity of the process. One explanation of these changes in direction would put the burden on outside interferences and pressures of the social milieu:

 

46. The problem while writing the history of a period is _________.

(A) The problem of explanation and definition.

(B) The problem of discerning new conventions.

(C) The necessity to understand the degeneration of one convention and the emergence of an alternative.

(D) The need to understand the decay of the existing conventions.

Answer: (C)

 

47. The historical problem related to the change of convention is

(A) That a literary movement, wheneven a point of ennui is reached, calls for innovative practices.

(B) The rise of a new code due to change of convention.

(C) That the stage of exhaustion is reached in no time.

(D) The change of convention itself is a serious problem.

Answer: (A)

 

48. The word, ‘automatization’ means to the Russian Formalists

(A) The young readers always demand interesting new devices.

(B) The old get easily automatized.

(C) The poetic devices soon become so lustreless and uninteresting that the readers want something new.

(D) The poetic craft slowly gets fossilized.

Answer: (C)

 

49. ‘sea-saw’ alternation in the passage refers to:

(A) A combination of the devices of the present and the past.

(B) Prioritizing the past over the present.

(C) A scheme of developing the poetic craft of diction and theme.

(D) A number of protests that bring in innovations in the use of poetic materials and devices.

Answer: (D)

 

50. The change in convention is due to

(A) External interventions from the society.

(B) Internal pressures that poets suffer from,

(C) Insoluble problems due to decay of conventions.

(D) The new readers craze for innovative devices.

 

Answer: (A)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Comparative Literature

Year Wise NTA UGC NET Comparative Literature Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Paper
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2020 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2019 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2019 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2018 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2018 July
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2017 November
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2016 July
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2015 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2015 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2014 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2014 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2011 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2011 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2010 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2010 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2009 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2009 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2008 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2008 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2007 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2007 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2006 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2006 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2005 June
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2005 December
UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Comparative Literature Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEim0IgdmqHJ8ddS0xEGunHfUddMBo095--spmb0AgRS6w-5AjNsvmAzPg1Xgy5O7lCPbQj7idRhIgo2GySoDwVVx-y3W9U0sYgD0ehf7jDBp_TX95f7V3IHAsUPOSt-EkTDJ4fZr_wYq2rISBTssJkW0MbYKQp9ghTse_ATmAGE3zDAszIf3b6LdTRE9Q=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEim0IgdmqHJ8ddS0xEGunHfUddMBo095--spmb0AgRS6w-5AjNsvmAzPg1Xgy5O7lCPbQj7idRhIgo2GySoDwVVx-y3W9U0sYgD0ehf7jDBp_TX95f7V3IHAsUPOSt-EkTDJ4fZr_wYq2rISBTssJkW0MbYKQp9ghTse_ATmAGE3zDAszIf3b6LdTRE9Q=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-literature-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-comparative-literature-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content