NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

 NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Commerce, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Commerce Question Paper 2 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers along with the latest Commerce Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Commerce exam.

Practicing these NTA UGC NET Commerce previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.


1. Which of the following denote the structural changes in Indian economy?

(A) Primary sector contribution has gone down.

(B) Service sector contribution has gone up.

(C) Secondary sector has not changed much.

(D) All of the above

Answer: (D)

 

2. Broad Money has to be sensitized through:

(A) CRR

(B) SLR

(C) Repo Rate

(D) All of the above

Answer: (D)

 

3. Which one is not an element of legal environment?

(A) Act of Parliamentarians in Lok Sabha

(B) Indian Contract Act, 1872

(C) Indian Partnership Act, 1932

(D) Negotiable instruments Act, 1881

Answer: (A)

 

4. Out of the following, which are four dimensions of Human Development Index?

(i) Life Expectancy

(ii) Literacy Level

(iii) Success Rate of Marriages

(iv) Standard of Living

(v) Crime Rate

(vi) Corruption Level

(vii) Economic Entitlement

(viii) Foreign Visits

Codes :

(A) (i), (ii), (vi) and (viii)

(B) (i), (ii), (iv) and (vii)

(C) (ii), (iii), (vi) and (vii)

(D) (iii), (v), (vii) and (viii)

Answer: (B)

 

5. Public Enterprise is defined as

(A) An organisation run by joint efforts of Centre and State Governments.

(B) An organisation which caters to the needs relating to public utilities.

(C) An organisation in which capital is invested by public.

(D) An organisation owned and managed by public authorities for definite set of public purposes.

Answer: (D)

 

6. Match List-I with List-II and select the correct answer:

List – I                                                List – II

(i) Measurement of income                 (a) Accrues to the equity of owners

(ii) Recognition of expense                 (b) Recognition of revenue

(iii) Basis of realization                       (c) Matching revenue with expenses

(iv) Identification of revenue              (d) Accounting period

Codes :

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (b) (a) (c) (d)

(C) (c) (d) (a) (b)

(D) (c) (d) (b) (a)

Answer: (D)

 

7. Consider the following items:

(i) Debentures

(ii) Prepaid rent

(iii) Interest accrued

(iv) Bank overdraft

Which of them are current liabilities?

(A) (i), (ii), (iii) and (iv)

(B) (iv)

(C) (ii), (iii) and (iv)

(D) (i), (ii) and (iii)

Answer: (B)

 

8. Conversion cost is the sum of

(A) Indirect wages and factory overhead

(B) Direct wages, direct expenses and factory overhead

(C) Direct material cost and indirect wages

(D) Prime cost and selling & distribution overhead

Answer: (B)

 

9.  (A) Assertion: Premium received on issue of shares is credited to share premium account but not to Profit and Loss account. 

(R) Reasoning: Since share premium is not a trading profit, it is not distributed to shareholders.

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation to (A).

(B) (A) is false but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(D) (A) is correct but (R) is false.

Answer: (C)

 

10. Consider the following:

(i) Basic defensive and interval ratio

(ii) Current ratio

(iii) Superquick ratio

(iv) Quick ratio Arrange these ratios in sequence to reflect the liquidity in descending order.

(A) (ii), (iv), (iii) and (i)

(B) (i), (ii), (iv) and (iii)

(C) (iv), (ii), (iii) and (i)

(D) (iii), (iv), (i) and (ii)

Answer: (A)

 

11. Normally Demand curve slopes

(A) Upward

(B) Downward

(C) Horizontal

(D) Vertical

Answer: (B)

 

12. Which of the following refers to Perfect Competition?

(i) There are restrictions on buyers and sellers

(ii) There are no restrictions on movement of goods

(iii) There are no restrictions on factors of production Correct one is

(A) only (i) and (ii)

(B) only (ii) and (iii)

(C) only (i) and (iii)

(D) only (i)

Answer: (B)

 

13. Assertion (A): Total utility will be maximum when marginal utility to price of respective products  are equal.

Reason (R): Deviation from this situation leads to reduction in maximum utility.

(A) (A) and (R) are not correct.

(B) (A) is correct but (R) is not correct.

(C) (A) and (R) are correct.

(D) (A) is incorrect, (R) is correct.

Answer: (C)

 

14. Match List-I with List-II and select the correct answer.

List – I                                                List – II

(i) Survival                                          (a) Economic Objective

(ii) R.O.I                                             (b) Natural Urge

(iii) Growth                                         (c) Business Purpose

(iv) Innovation                                    (d) Primary Objective

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

 

15. Consider the oligopoly models:

(i) Sweezy’s kinked demand curve model

(ii) Newman and Morgenstern Game Theory model

(iii) Cournal’s duopoly model

(iv) Baumal’s sales maximization model Arrange them in correct sequence as per order of evolution.

Codes :

 (A) (iv), (iii), (ii), (i)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (iii), (i), (ii), (iv)

(D) (i), (iii), (ii), (iv)

Answer: (C)

 

16. Which of the following is not a restricted random sampling technique?

(A) Stratified sampling

(B) Simple random sampling

(C) Systematic sampling

(D) Multistage sampling

Answer: (B)

 

17. Classification of respondents only on the basis of gender is an application of

(A) Ordinal scale

(B) Nominal scale

(C) Interval scale

(D) Ratio scale

Answer: (B)

 

18. Karl Pearson’s co-efficient of correlation between two variables is

(A) the product of their standard deviations

(B) the square root of the product of their regression co-efficients

(C) the co-variance between the variables

(D) None of the above

Answer: (B)

 

19. Statistical software packages for research in social sciences include

(A) SPSS

(B) STATA

(C) MiniTab

(D) All of the above

Answer: (D)

 

20. F-test is used to test the significance of the differences between/among

(A) Two sample mean

(B) More than two samples mean

(C) Variance of two samples

(D) (B) and (C)

 

Answer: (D)

 

21. Match the following

List-I                                                               List-II

(i) The Practice of Management                      (a) Henry Fayol

(ii) Philosophy of Management                       (b) F.W. Taylor

(iii) Scientific Management                             (c) Oliver Sheldon

(iv) General and Industrial Administration    (d) Peter F Drucker

Codes :

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (d) (c) (b) (a)

(C) (d) (c) (a) (b)

(D) (c) (d) (b) (a)

Answer: (B)

 

22. Identify the correct sequence of steps involved in planning:

(i) Selecting the best course of action

(ii) Establishing the sequence of activities

(iii) Establishment of objectives

(iv) Evaluating alternative courses

(v) Determining alternative courses

(A) (i), (ii), (iii), (iv) and (v)

(B) (iii), (v), (iv), (ii) and (i)

(C) (v), (iv), (iii), (ii) and (i)

(D) (iii), (v), (iv), (i) and (ii)

Answer: (D)

 

23. Assertion (A) : One can be sure about future course of actions by making good plans.

Reasoning (R) : Planning brings certainty in future course of actions of an organisation.

(A) (R) is correct but (A) is not correct.

(B) (A) is correct but (R) is not correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Answer: (A)

 

24. According to Kieth Devis, which one is not a barrier of communication?

(A) Physical Barriers

(B) Technological Barriers

(C) Personal Barriers

(D) Linguistic Barriers

Answer: (B)

 

25. While establishing relation between Maslow’s and Herzberg’s theories, which Needs of Hierachy Theory will fall under the Hygiene Factors?

(A) Self actualisation, esteem and social needs

(B) Esteem, social and safety needs

(C) Social, safety and physiological needs

(D) Only social needs

Answer: (C)

 

26. Howard-Sueth model of consumer behaviour is popularly known as

(A) Machine Model

(B) Human Model

(C) Marketing Model

(D) Purchase Model

Answer: (A)

 

27. To generate and facilitate any exchange intended to satisfy human needs or wants such that the satisfaction of these wants occur with minimal detrimental impact on the natural environment is known as

(A) Aggressive marketing

(B) Operating marketing

(C) Green marketing

(D) All of the above

Answer: (C)

 

28. All the activities involved in selling goods or services directly to final consumers for personal non-business uses are done by

(A) Wholesalers

(B) Retailers

(C) Mediators

(D) Commission Agents

Answer: (B)

 

29. To manage a business well is to manage its future and to manage the future is to manage information is termed as

(A) Management information system

(B) Marketing information system

(C) Future information system

(D) General information system

Answer: (A)

 

30. DAGMAR approach in marketing is used to measure

(A) Public relations

(B) Advertising results

(C) Selling volume

(D) Consumer satisfaction

Answer: (D)

 

31. Which one is not an important objective of Financial Management?

(A) Profit Maximisation

(B) Wealth Maximisation

(C) Value Maximisation

(D) Maximisation of social benefits

Answer: (D)

 

32. Which one refers to cash inflow under payback period method?

(A) Cash flow before depreciation and taxes

(B) Cash flow after depreciation and taxes

(C) Cash flow after depreciation but before taxes

(D) Cash flow before depreciation and after taxes

Answer: (B)

 

33. The concept of present value is based on the :

(A) Principle of compounding

(B) Principle of discounting

(C) (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (B)

 

34. Cost of capital from all the sources of funds is called

(A) Specific cost

(B) Composite cost

(C) Implicit cost

(D) Simple Average cost

Answer: (A)

 

35. Match the following with most suitable option:

(a) Modigiliani- Miller Approach                    (i) Commercial papers

(b) Net Operating Income Approach              (ii) Working Capital Management

(c) Short term Money Market Instrument       (iii) Capital Structure

(d) Factoring                                                   (iv) Arbitrage

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

36. Which four are the factors influencing the Human Resource Management of an organisation?

(i) Size of workforce

(ii) Employee Expectations

(iii) Composition of workforce

(iv) Political influence

(v) Changes in technology

(A) (i), (ii), (iii) and (iv)

(B) (i),(ii), (iii) and (v)

(C) (i), (ii), (iv) and (v)

(D) (i), (iii), (iv) and (v)

Answer: (C)

 

37. Assertion (A): One can not be sure about the quality of appraisal on the basis of length of service.

Reasoning (R): Initial appraisal and promotional appraisal are done separately and differently since the length of service is different.

(A) (R) is correct but (A) is not correct.

(B) (A) is correct but (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (D)

 

38. Which of the following are covered under the scope of Human Resource Management?

(i) Forecasting Human Resource Needs

(ii) Replacement Planning

(iii) Human Resource Dynamics

(iv) Human Resource Development Planning

(v) Human Resource Audit

(A) (i), (iii), (v)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iii), (v)

(D) (i), (ii), (iii), (iv), (v)

Answer: (D)

 

39. On which of the following, at the initial stage, the Indian IT companies relying more for getting good IT professionals?

(A) Job Portals

(B) Placement Agencies

(C) Campus Placement

(D) All of the above

Answer: (C)

 

40. Statement (i): Labour always get a major share of productivity gains.

Statement (ii): Partial stoppage of work by workers amounts to strike.

(A) Statement (i) is true but (ii) is false.

(B) Statement (ii) is true but (i) is false.

(C) Both statements are true.

(D) Both statements are false.

Answer: (B)

 

41. Imperial Bank was established on January 27, 1921 on the advise of

(A) J. M. Keynes

(B) Lord Illingworth

(C) King George V

(D) Winston Churchill

Answer: (A)

 

42. Read the following events:

(i) Allowing convertibility of rupee at the market rate in the current account

(ii) Nationalisation of general insurance business

(iii) Establishment of IDBI

(iv) Nationalisation of life insurance business

(v) Capital adequacy norms for commercial banks

Arrange the events in the ascending order of their occurrence:

(A) (iv), (iii), (ii), (i), (v)

(B) (v), (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (i), (ii), (iii), (v), (iv)

(D) (i), (v), (ii), (iv), (iii)

Answer: (A)

 

43. In India, the Commercial Banks are given license of operation by

(A) The Government of India

(B) The Ministry of Finance

(C) Reserve Bank of India

(D) Banking Companies Regulation Act, 1949

Answer: (C)

 

44. The provisions of General Reserve in Banking Companies are made keeping in view the provisions of

(A) Indian Companies Act, 1956

(B) Banking Companies Act, 1949

(C) SEBI Act, 1992

(D) Statutory Auditor

Answer: (B)

 

45. Which among the following is not true with regard to merchant banker?

(i) It can accept deposits.

(ii) It can advance loans.

(iii) It can do other banking activities.

(iv) It can be manager to a public issue.

(A) (i), (ii) and (iii)

(B) (ii), (iii) and (iv)

(C) (i), (iii) and (iv)

(D) (ii) and (iv)

Answer: (A)

 

46. Balance of Payments can be made favourable if

(A) Exports are increased

(B) Imports are increased

(C) Devaluation of money

(D) (A) and (C)

Answer: (D)

 

47. Which one is not an objective of IMF?

(A) To promote international monetary co-operation

(B) To ensure balanced international trade

(C) To finance productive efforts according to peace-time requirement

(D) To ensure exchange rate stability

Answer: (C)

 

48. EPCG denotes

(A) Export Potential and Credit Guarantee

(B) Earning Promotion and Credit Guarantee

(C) Export Promotion and Credit Guarantee

(D) Export Potential and Credit Goods

Answer: (C)

 

49. Which one of the following matches correspond to the Member and Observer countries of the SAARC?

(i) India, Pakistan, Bangladesh, Bhutan, Nepal, Sri Lanka, Afghanistan, Maldive

(ii) Iran, China, Japan, USA, South Korea, European Union

(iii) Pakistan, Nepal, India, Bangladesh, Iran

(iv) UK, USA, North Korea, South Africa

(A) (iii) and (iv)

(B) (ii) and (iv)

(C) (i) and (ii)

(D) (ii) and (iii)

Answer: (C)

 

50. Which one is not an international organisation?

(A) SAARC

(B) ASEM

(C) ASEAN

(D) CBDT

 

Answer: (D)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Commerce

Year Wise NTA UGC NET Commerce Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Paper
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2020 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2019 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2019 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2018 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2018 July
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2017 November
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2016 July
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2015 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2015 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2014 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2014 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2011 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2011 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2010 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2010 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2009 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2009 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2008 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2008 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2007 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2007 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2006 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2006 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2005 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2005 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhwf4RZB8LHS3H6kdHGZ7AJkD3gFZoIxv7EZESFKegGLQTH0VF-JnoyWagmulrHby_DP4KiJK3ToTkK3YeV7BTEILj1EBsWOZb84aacoVZaXnednoD_9KRs2t4O6HA31YB5KtTupMUf-Ch40pktsuHzkeYlgnA3YycR8u_eJT81bwcrZFtV3jSWeGdtRA
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhwf4RZB8LHS3H6kdHGZ7AJkD3gFZoIxv7EZESFKegGLQTH0VF-JnoyWagmulrHby_DP4KiJK3ToTkK3YeV7BTEILj1EBsWOZb84aacoVZaXnednoD_9KRs2t4O6HA31YB5KtTupMUf-Ch40pktsuHzkeYlgnA3YycR8u_eJT81bwcrZFtV3jSWeGdtRA=s72-c
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-commerce-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-commerce-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content