NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Commerce, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Commerce Question Paper 2 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers along with the latest Commerce Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Commerce exam.

Practicing these NTA UGC NET Commerce previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.


1. GDP at factor cost is

(A) P (Q) + P (S)

(B) GDP- IT- S

(C) GDP + DT +S

(D) GDP- DT + S

Answer: (B)

2. Which one is not the main objective of fiscal policy of India?

(A) To increase liquidity in the economy.

(B) To promote price stability

(C) To minimize the inequalities of income and wealth

(D) To promote employment opportunities.

Answer: (A)

3. Which one is not an element of internal environment?

(A) Marketing capability

(B) Operational capability

(C) Money and Capital market

(D) Personnel capability

Answer: (C)

4. Out of the following, which four benefits are available to hosts countries from MNC’s?

i. Transfer of technology

ii. Learning of business mannerism

iii. Strategic information sharing

iv. Creation of jobs

v. Entertainment

vi. Better utilisation of resources

vii. Enhancing social contacts.

viii. Improved competition in local economy

(A) i, iii, v, vii

(B) ii, iv, vi, viii

(C) i, iv, vi, viii

(D) iii, vi, vii, viii

Answer: (C)

5. Environmental degradation does not consist of

(A) Land degradation and soil erosion

(B) Problem of overgrazing and ecological degradation

(C) Floods

(D) None of the above

Answer: (D)

6. Which one of the following concepts is used as fund in the preparation of Funds Flow Statement?

(A) Current Assets

(B) Working Capital

(C) Cash

(D) All Financial Resources

Answer: (D)

7. Window dressing is prohibited due to

(A) Conservation Convention

(B) Convention of Disclosure

(C) Convention of Materiality

(D) Arrear of book accounts

Answer: (B)

8. Assertion (A): Ratio analysis is one the tools employed to know the financial health of a concern.

Reason (R): Ratio analysis is not the only technique available to take investment decision. 

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is incorrect explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

9. Which of the following relate to measures of non-financial performance of a concern?

i. Customer satisfaction

ii. Business process improvement

iii. Learning organisation

Choose the right combination.

(A) i, iii, ii, iv

(B) ii, iv, iii

(C) iv, i, iii

(D) i, ii, iv

Answer: (D)

10. Consider the following parties:

i. Secured creditors

ii. Unsecured creditors

iii. Partners who have granted loans

iv. Partners who have contributed over and above profit sharing ratio

Arrange them in correct sequence in the event of the dissolution of a firm.

(A) ii, i, iii, iv

(B) i, ii, iii, iv

(C) i, ii, iv, iii

(D) ii, i, iv, iii

Answer: (B)

11. Which kind of economics explains the phenomenon of cause and effect relationship?

(A) Normative

(B) Positive

(C) Micro

(D) Macro

Answer: (B)

12. Assertion (A): Marginal cost and differential cost do not convey the same meaning in all the circumstances.

Reason (R): Differential cost increases or decreases due to change in fixed cost.

Codes:

(A) (A) is true but (R) is false

(B) (A) is false but (R) is true

(C) (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)

13. Consider the following:

i. Pricing objectives

ii. Pricing methods

iii. Pricing strategies

iv. Pricing decisions

Arrange them in correct sequences:

(A) i, iii, ii, iv

(B) i, iv, iii, ii

(C) ii, i, iv, iii

(D) iv, ii, iii, i

Answer: (B)

14. A commodity is used for multiple purposes, and then the demand for it is known as

(A) Joint Demand

(B) Composite Demand

(C) Direct Demand

(D) Autonomous Demand

Answer: (B)

15. Match List-I with List-II and select the correct answer.

List-I List-II

1. Administered price a. Landed cost of imports

2. Parity pricing b. Liberalized economy

3. Competitive price c. Public enterprises

4. Discriminating priced. Fixed by Government

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 3 4 2 1

(D) 4 2 1 3

Answer: (B)

16. Sample design involves the following:

i. Sampling unit

ii. Size of samples

iii.Type of universe

iv. Sampling procedure

Which one of the following sequences is correct?

(A) i, ii, iii, iv, v

(B) iii, iv, i, ii, iv

(C) iii, i, iv, ii, v

(D) iii, v, i, iv, ii

Answer: (C)

17. Which one of the following is not a measure of dispersion?

(A) Quartile

(B) Range

(C) Mean Deviation

(D) Standard Deviation

Answer: (A)

18. If bxy = 0.25 and byx = 0.64, correlation coefficient is

(A) 0.16

(B) 0.40

(C) 0.89

(D) 0.30

Answer: (B)

19. Struge’s rule is used to find out directly

(A) Number of classes in a continuous distribution

(B) Size of class limits

(C) Direction of the classification

(D) None of the above

Answer: (A)

20. Which of the following software has application in both Mathematics and Statistics?

(A) SPSS

(B) SAS

(C) R

(D) None of the above

Answer: (D)

21. Match the following:

a. The Practise of Management 1. Henry Fayol

b. Philosophy of Management 2. F.W. Taylor

c. Scientific Management 3. Oliver Sheldon

d. General and Industrial Administration 4. Peter F. Drucker

Codes:

a b c d 

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 4 3 1 2

(D) 3 4 2 1

Answer: (B)

22. Assertion (A): All decisions taken through mental process are rational.

Reason (R): Decision making is a mental process.

(A) (R) is correct, but (A) is not correct

(B) (A) is correct, but (R) is not correct

(C) Both (A) and (R) are correct

(D) Both (A) and (R) are not correct

Answer: (A)

23. Who among the following developed the technique of Management by Exception?

(A) Joseph L. Massie

(B) Lester R. Bittel

(C) L.F. Urwick

(D) Peter F. Drucker

Answer: (B)

24. Which among the following are parts of job description?

i. duties performed

ii. Job summary

iii. Job identification

iv. Supervision given

v. Delegation of authority

(A) i, ii, iii, and iv

(B) ii, iii, iv and v

(C) i, iii, iv, and v

(D) i, ii, iii and v

Answer: (A)

25. Appointment of independent Directors is the part of Corporate Governance as per the

(A) SEBI

(B) Indian Companies Act

(C) Government of India

(D) RBI

Answer: (A)

26. A method for achieving maximum market response from limited marketing resources by reorganising differences in the response characteristics of various parts of the market is known as

(A) Market targeting

(B) Market positioning

(C) Market segmentation

(D) Market strategy

Answer: (C)

27. Who plays their significant role in distribution of goods when they do not sell to ultimate users or consumers?

(A) Retailer

(B) Wholeseller

(C) Mediator

(D) Commission agent

Answer: (B)

28. In Marketing Mix, which four P’s are covered?

(A) Product, Price, Place, promotion

(B) Product, Price, Power, Promotion

(C) Product, Price, Penetration, Promotion

(D) Product, Price, Positioning, Promotion

Answer: (A)

29. Which research includes all types of researches into human motives when it refers to qualitative research designed to uncover the consumer’s sub consciousness or hidden motivations?

(A) Motivational Research

(B) Marketing Research

(C) Managerial Research

(D) Price Research

Answer: (A)

30. False and misleading claims and vulgarity in advertisements do not match with

(A) Aggressive advertising

(B) Ethics in advertising

(C) Mass level of advertising

(D) Sales promotion

Answer: (B)

31. Arrange the following steps involved in capital budgeting in order of their occurrence:

i. Project selection

ii. Project appraisal

iii. Follow up

iv. Project execution

(A) ii, iii, i, v, iv

(B) iii, ii, i, v, iv

(C) i, iii, ii, v, iv

(D) i, ii, iii, v, iv

Answer: (B)

32. Which method does not consider the time value of money?

(A) Net Present Value

(B) Internal Rate of Return

(C) Average Rate of Return

(D) Profitability

Answer: (C)

33. Which formula is used measure the degree of Operating leverage?

(A) EBIT/sales

(B) C/EBIT

(C) EBIT/EBT

(D) EBIT/C

Answer: (B)

34. Which one is more appropriate for cost of retained earnings?

(A) Weighted Average Cost of Capital

(B) Opportunity cost to the firm

(C) Expected rate of return by the investor

(D) None of the above

Answer: (B)

35. Match the following with the most suitable options.

List-I List-II

a. Modigliani-miller approach 1. Commercial paper

b. Net Operating income approach 2. Working capital

c. Short term money market instrument 3. Capital structure

d. Factoring 4. Arbitrage

Codes:

a b c d

(A) 4 3 1 2

(B) 3 4 1 2

(C) 3 2 1 4

(D) 4 2 3 1

Answer: (A)

36. During which plan was the National Apprenticeship Training Scheme introduced?

(A) 1st Five Year Plan

(B) 2nd Five Year Plan

(C) 4th Five Year Plan

(D) Annual Plans

Answer: (B)

37. Match the following:

List-I List-II

a. An ordinary person does not want to work on his own 1. Hierarchy Theory

b. An individual is willing to work on his own 2. Hygiene Theory

c. Motivational Factors 3. X-Theory

d. Esteem Needs 4. Y-Theory

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 1 2

(C) 1 4 2 3

(D) 3 4 2 1

Answer: (D)

38. Arrange the following staffing procedures in the correct sequences:

i. Determining sources of Personnel supply

ii. Preparing personal specifications.

iii. Selection of personnel.

iv. Determining personnel characteristics

(A) ii, i, iv, iii

(B) i, ii, iii, iv

(C) ii, i, iii, iv

(D) ii, iii, i, iv

Answer: (A)

39. Which among the following is not a voluntary method for prevention and settlement of disputes?

(A) Collective Bargaining

(B) Standing orders

(C) Joint Consultation

(D) Works Committee

Answer: (D)

40. Statement-I: It is no better to pay employees for little than to pay too much.

Statement-II: Competent employees will remain competent forever.

(A) Statement I is true, but II is false.

(B) Statement II is true, but I is false.

(C) Both Statements I and II are true.

(D) Both Statements I and II are false.

Answer: (A)

41. Match the following:

a. Credit Control 1. MCA

b. Corporate Control 2. SEBI

c. IPO Control 3. IRDA

d. ULIP Control 4. RBI

Codes:

a b c d

(A) 4 2 3 1

(B) 4 1 2 3

(C) 2 3 4 1

(D) 4 1 3 2

Answer: (D)

42. Which one among the following has not started Commercial Banking?

(A) SIDBI

(B) IDBI

(C) ICICI

(D) UTI

Answer: (A)

43. What is OTP in credit card transactions?

(A) Odd Transaction Password

(B) Owner’s Trading Password\

(C) One Time Password

(D) One Time Pin code

Answer: (C)

44. The powers of Controller of Capital Issues of India is now shifted to

(A) Ministry of Finance

(B) SEBI

(C) AMFI

(D) Ministry of Corporate Affairs

Answer: (B)

45. The success of E-banking depends upon:

i. Multi-layer Security System

ii. Risk and Surveillance Management

iii. Updated Flawless Softwares

iv. Stringent Legal Frame-work

(A) i and ii

(B) i,ii, and iii

(C) ii, iii, and iv

(D) i, ii, iii and iv

Answer: (B)

46. International liquidity comprises which four of the following?

i. Gold held by Central Banks.

ii. Gold held by families.

iii. Forex Reserve held by Commercial Banks.

iv. Mineral wealth.

v. SDRs.

vi. Borrowing facilities.

vii. NRIs FDRs

viii. Credit facilities available under SWAP.

(A) i, ii, iii, iv

(B) ii, iii, iv, viii

(C) i,iii, v, viii

(D) iii, iv, vii, viii

Answer: (C)

47. Which among the following are important bodies of WTO?

i. Dispute Settlement Body.

ii. NAFTA

iii. Trade Policy Review Body.

iv. ASEAN

v. Council for Trade in Goods

vi. IBRD

vii. Council for Trade related aspects of Intellectual Property Rights.

viii. GATT

An appropriate combination is

(A) i, ii, iii, iv

(B) ii, iii, iv, v

(C) i, iii, v, vii

(D) iv, v, vi, viii

Answer: (C)

48. Which one is not the source of External Finance?

(A) WTO Funds

(B) World Bank Group

(C) Export Credit

(D) Foreign Direct Investment

Answer: (A)

49. Which one is called Bretton-Wood Twins?

(A) IBRD and IDA

(B) IMF and IFC

(C) IMF and IBRD

(D) IDA and IFC

Answer: (C)

50. UNCTAD stands for

(A) United Nations Committee on Tariff and Development.

(B) United Nations Conference on Trade and Deficit.

(C) United Nations Conference on Trade and Development.

(D) Union of Nations Cause for Trade and Development.

Answer: (C)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Commerce

Year Wise NTA UGC NET Commerce Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Paper
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2020 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2019 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2019 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2018 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2018 July
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2017 November
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2016 July
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2015 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2015 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2014 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2014 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2011 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2011 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2010 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2010 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2009 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2009 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2008 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2008 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2007 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2007 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2006 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2006 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2005 June
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2005 December
UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Commerce Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhEVdAdKJgsIPAOgXfeoTfBhHQMGE6lFudNOAju3esvdPfFxyZei8DszI25RRCD5gnTUMbYovj0dc1FT5xgEM-cyR26W6i36MMLeuwNPyFr9Wm8i2xTmvoxWPrUZZdyrS-koLVMTf6I-CX8zhozHVgxiCyibfNa64F_Y37h7GNgYEOUDU5iENw6Qmz7GQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhEVdAdKJgsIPAOgXfeoTfBhHQMGE6lFudNOAju3esvdPfFxyZei8DszI25RRCD5gnTUMbYovj0dc1FT5xgEM-cyR26W6i36MMLeuwNPyFr9Wm8i2xTmvoxWPrUZZdyrS-koLVMTf6I-CX8zhozHVgxiCyibfNa64F_Y37h7GNgYEOUDU5iENw6Qmz7GQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-commerce-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-commerce-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content