NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Archaeology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Question Paper 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers along with the latest Archaeology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Archaeology exam.

Practicing these NTA UGC NET Archaeology Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.


1. Digging of canal by a Nanda King is mentioned in

(A) Junagadh inscription of Rudradaman I

(B) Aihole inscription of Pulkeshin II

(C) Hathigumpha inscription of Kharavela

(D) Gwalior inscription of Mihirabhoja

Answer: (C)

 

2. Which of the following stupas was built on the relics of Buddha’s famous disciples Śariputra and Maudgalyāyana?

(A) Sarnath Stupa

(B) Sanchi Stupa

(C) Bharhut Stupa

(D) Amaravati Stupa

Answer: (B)

 

3. Which Pillar Edict of Ashoka informs us about the birth place of Buddha?

(A) Sarnath

(B) Sanchi

(C) Rummindei

(D) Gurjara

Answer: (C)

 

4. Which of the following sites has yielded the ruins of Ghoshitaram monastery?

(A) Nagarjunikonda

(B) Taxila

(C) Kaushambi

(D) Patliputra

Answer: (C)

 

5. Which of the following is not a Mesolithic site of Ganga Valley?

(A) Sarai Nahar Rai

(B) Bagor

(C) Mahadaha

(D) Damdama

Answer: (B)

 

6. Who devised the Carbon-14 dating method?

(A) A. Daniel

(B) Willard F. Libby

(C) K.V. Raman

(D) K.P. Oakley

Answer: (B)

 

7. The principle of stratigraphy is borrowed from which of the following disciplines?

(A) Geology

(B) Zoology

(C) Anthropology

(D) Geography

Answer: (A)

 

8. Middle Palaeolithic artefacts have been found in association with fresh Acheulian artefacts at

(A) Sihawal

(B) Patpara

(C) Dhaba

(D) Khuteli

Answer: (B)

 

9. The earliest Hindu temple was erected at

(A) Aihole

(B) Pattadakal

(C) Vidisha

(D) Mahabalipuram

Answer: (C)

 

10. Which of the following Neolithic site has produced earliest remains of cotton?

(A) Lahuradeva

(B) Burzahome

(C) Mehargarh

(D) Chirand

Answer: (C)

 

11. Who among the following issued Aihole inscription?

(A) Harshavardhana

(B) Prabhavati Gupta

(C) Rudersen – I

(D) Pulkeshin – II

Answer: (D)

 

12. Find out association of the ashmounds among the following

(A) Mesolithic

(B) Neolithic of Gangetic Valley

(C) Neolithic of South India

(D) Neolithic of Kashmir

Answer: (C)

 

13. Which of the following metals played an important role in the development of the first urbanization?

(A) Iron

(B) Copper

(C) Tin

(D) Silver

Answer: (B)

 

14. Whose of the following coins bear the legend ‘Lichchhavayah’?

(A) Chandragupta Maurya

(B) Chandragupta I

(C) Samudragupta

(D) Ramagupta

Answer: (B)

 

15. Which of the following is suitable for Potassium Argon dating?

(A) Burnt clay

(B) Volcanic ash

(C) Burnt bone

(D) Burnt wood

Answer: (B)

 

16. In which of the following inscriptions ‘Ahichchhatrabhukti’ finds mention?

(A) Haraha inscription of Ishanavarman

(B) Banskhera copper plate inscription of Harshavardhana

(C) Gwalior inscription of Mihirbhoja

(D) Mandsore inscription of Yashodharman

Answer: (B)

 

17. Which of the following Ashokan inscriptions says to maintain discipline in Samgha for the monks and nuns?

(A) Sarnath Minor Pillar Edict

(B) Girnar Rock Edict XII

(C) Shahabazgarhi Rock Edict XIII

(D) Delhi-Topra Pillar Edict VII

Answer: (A)

 

18. Dharmarajika stupa is located at

(A) Taxila

(B) Hastinapur

(C) Sanchi

(D) Sarnath

Answer: (A)

 

19. The site Mehargarh is located on which of the following river?

(A) Bolan

(B) Indus

(C) Beas

(D) Helman

Answer: (A)

 

20. Thermoluminescence method is used to date

(A) Shell

(B) Metal

(C) Wood

(D) Pottery

 

Answer: (D)

 

21. Who composed the Mandsore pillar inscription of Yashodharman?

(A) Ravikirti

(B) Vasula

(C) Govind

(D) Harisena

Answer: (B)

 

22. Singi Talav is a Palaeolithic site of

(A) Vindhyan Plateau

(B) Konkan Cost

(C) Thar Desert

(D) Deccan Plateau

Answer: (C)

 

23. Australopithecus man manufactured

(A) Acheulian Hand-axes

(B) Levalloisian flakes

(C) Pebble tools

(D) Cleavers

Answer: (C)

 

24. The Madrasian culture is also known as

(A) Olduvan

(B) Levalloisian

(C) Acheulian

(D) Patzitanian

Answer: (C)

 

25. The earliest Yaksha image is found in the

(A) Śunga period

(B) Mauryan period

(C) Kushana period

(D) Gupta period

Answer: (B)

 

26. Palaeontology is a science which deals with

(A) Ancient bones

(B) Ancient plants

(C) Ancient coins

(D) Ancient potteries

Answer: (A)

 

27. Orthostates is related with

(A) Hut floor

(B) Harappan culture

(C) Megalithic burial

(D) None of the above

Answer: (C)

 

28. The first Indian Palaeolithic tool was discovered by

(A) B.L. Rice

(B) M. Sheshadri

(C) F.R. Allchin

(D) Robert Bruce Foote

Answer: (D)

 

29. Which ceramic evidence is found in the lowest levels of Hastinapur?

(A) Black and Red Ware

(B) Ochre Coloured Pottery

(C) Painted Grey Ware

(D) Northern Black Polished Ware

Answer: (B)

 

30. Who of the following introduced the die-struc technique of minting the coins in India?

(A) Mauryas

(B) Shungas

(C) Indo-Greeks

(D) Kushanas

Answer: (C)

 

31. Identify among the following metals that was used first by the early man:

(A) Silver

(B) Copper

(C) Gold

(D) Iron

Answer: (B)

 

32. Arrange the following inscriptions in a chronological order and select the correct answer using the codes given below:

(i) Sanjan copper plate

(ii) Taxila copper plate

(iii) Poona copper plate

(iv) Banskhera copper plate

Codes:

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iv) (iii)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (A)

 

33. Which method of excavation is employed for obtaining cultural sequence of a site?

(A) Quadrant

(B) Vertical

(C) Horizontal

(D) Salvage

Answer: (B)

 

34. Which of the following Mesolithic site has not yielded the evidence of human burials?

(A) Chopani Mando

(B) Langhnaj

(C) Damdama

(D) Mahadaha

Answer: (A)

 

35. Which of the following sites has revealed the Copper Hoard tool ‘Harpoon’ from regular excavations?

(A) Bisauli

(B) Jakhera

(C) Saipai

(D) Gungeria

Answer: (C)

 

36. Pit-dwellings are known from which of the following site?

(A) Gilund

(B) Mahadaha

(C) Burzahome

(D) Rakhigarhi

Answer: (C)

 

37. Identify the correct meaning of the term Lakshanadhyaksha among the following:

(A) Chief religious officer

(B) Chief revenue officer

(C) Chief of mint

(D) Chief of royal treasury

Answer: (C)

 

38. Crescent represents one of the following:

(A) Clactonian tool

(B) Abbevillian tool

(C) Acheulian tool

(D) Composite tool

Answer: (D)

 

39. Which of the following is a single culture site?

(A) Chopani Mando

(B) Koldihwa

(C) Mahagava

(D) Tokwa

Answer: (C)

 

40. Identify among the following the earliest mode of subsistence:

(A) Agriculture

(B) Gathering

(C) Pastoralism

(D) Gathering and Scavenging

Answer: (D)

 

41. Gravel III formation of the Belan section has been dated by

(A) Potassium organ dating method

(B) Thermoluminescence dating

(C) Carbon-14 dating method

(D) Dendrochronology

Answer: (C)

 

42. The earliest figure of bull was found at

(A) Rajgrih

(B) Dhouli

(C) Khandagiri

(D) Rampurwa

Answer: (D)

 

43. The Neolithic culture of the Gangetic plain may have some contact with that of the eastern India and south-east Asia is indicated by

(i) Celts of rounded variety

(ii) Cultivation of rice

(iii) Cord impressed pottery

(iv) Pit dwelling

Codes:

(A) (i), (ii) and (iii)

(B) (ii), (iii) and (iv)

(C) (i), (ii) and (iv)

(D) (i), (iii) and (iv)

Answer: (A)

 

44. Following are the additional source of information for Mesolithic cultures in India, rarely found in earlier cultures. Select the answer using the code:

(a) Human burials

(b) Faunal remains

(c) Lithic artefacts

(d) Rock paintings

Codes:

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (c)

(C) (c) and (d)

(D) (a) and (d)

Answer: (D)

 

45. Which one of the following are associated with Middle Palaeolithic technology?

(a) Indirect percussion technique

(b) Hard hammer technique

(c) Levalloisian

(d) Mousterian

Codes:

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (c)

(C) (c) and (d)

(D) (a) and (d)

Answer: (C)

 

46. Assertion (A): The domestication of plants and animals took place only once and spread to other parts of the world from South-West Asia.

Reason (R): All the domesticated plants and animals are native to South-West Asia.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

47. Assertion (A): The famous Kailasanath temple at Ellora was carved by Rastrakuta King Krishna III.

Reason (R): Rastrakuta rulers patronized all the religions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

 

48. Assertion (A): The Badami caves were got made by the Chalukyas.

Reason (R): The Region was under the Chalukyan rule.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

49. Assertion (A): The Satavahanas got rock cut caves excavated.

Reason (R): Because they did not know brick technology.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (A)

 

50. Assertion (A): The Chalcolithic culture of Western India is supposed to have declined due to aridity.

Reason (R): Probably it happened due to invasions of the Megalithic people.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false and (R) is correct.

(D) (A) is correct and (R) is false.

 

Answer: (D)

 

51. Assertion (A): The Indo-Greeks spread the Greek culture in India.

Reason (R): They had ruled over the large parts of India.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

52. Assertion (A): The discovery of Persian Gulf seal at Lothal and subsequent import of such finds in Mesopotamia testify to the trade relations among these countries.

Reason (R): Evenso there seems to be some latitude in the interpretation of this evidence.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

53. Assertion (A): The presence of very large numbers of ground stone axes in Karnataka in the valleys of the river Krishna and its tributaries was first established by Bruce Foote.

Reason (R): The foundation provided by his researches become the best documented of the Neolithic groups of Peninsular India.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

54. Assertion (A): Heliodorus Pillar was erected by Bhagabhadra.

Reason (R): This was for the promotion of the Bhagavat Dharma.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is false, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

55. Assertion (A): The early rock-cut architecture is based on wooden prototypes.

Reason (R): Pre rock-cut structures were mainly constructed of wood.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is correct.

Answer: (B)

 

56. Arrange the following in chronological order:

(i) Megaliths

(ii) Cemetery-H

(iii) Cemetery R-37

(iv) Cup marks

Codes:

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (B)

 

57. Arrange the following in chronological order:

(a) Ground chissel

(b) Triangles

(c) Burin

(d) Bifacial Pebble tool

Codes:

(A) (a) (b) (c) (d)

(B) (d) (c) (b) (a)

(C) (b) (a) (d) (c)

(D) (c) (d) (a) (b)

Answer: (B)

 

58. Arrange the following books in chronological order of their publication year:

(i) The Archaeology of India (D.P. Agrawal)

(ii) The Birth of Indian Civilization (Allchin & Allchin)

(iii) Stone Age Cultures of Central India (R.V. Joshi)

(iv) Recent Archaeological Discoveries in India (B.K. Thapar)

Codes:

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (D)

 

59. Arrange the following in chronological order:

(i) Kandaria Mahadeva Temple

(ii) Konarka Temple, Konark

(iii) Bhitargaon Temple, Kanpur

(iv) Bodhgaya Temple, Gaya

Codes:

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

60. Match the sites of List – I with the raw materials of List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                    List – II

(a) Kokatch Valley                                                                  (i) Iron

(b) Khetri                                                                                (ii) Chert

(c) Sukkar Hills                                                                       (iii) Copper

(d) Chhotta Nagpur                                                                (iv) Lapislazuli

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (B)

 

61. Match the following sites in List – I with those of List – II:

List – I                                                                                    List – II

(a) Burzahom                                                                          (i) Palaeolithic

(b) Langhnaz                                                                           (ii) Neolithic

(c) Ahar                                                                                   (iii) Mesolithic

(d) Pallavaram                                                                         (iv) Chalcolithic

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (iii) (ii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (C)

 

62. Match the sites of List – I with excavators of List – II:

List – I                                                                                    List – II

(a) Imlidihkhurd                                                                      (i) R.S. Bisht

(b) Chechar Kutubpur                                                             (ii) B.P. Singh

(c) Senuwar                                                                             (iii) P. Singh

(d) Gufkral                                                                              (iv) A.K. Sharma

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

63. Match the following books of List – I with authors of List – II :

List – I                                                                                    List – II

(a) Pleistocene Fauna of India                                                            (i) G. Daniel

(b) The Idea of Prehistory                                                       (ii) V. Jayashwal

(c) Palaeohistory of India                                                       (iii) G.L. Badam

(d) Pre and Protohistory of the Berach Basin                         (iv) V.N. Mishra

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (C)

 

64. Match the following sites of List – I with States of List – II:

List – I                                                                                    List – II

(a) Ramapuram                                                                        (i) Karnataka

(b) Piklihal                                                                               (ii) Orissa

(c) Paiyampalli                                                                        (iii) Andhra Pradesh

(d) Kuchai                                                                               (iv) Tamil Nadu

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (C)

 

65. Match the following items of List – I with those of List – II:

List – I                                    List – II

(a) Man and Environment       (i) Indian Society for Prehistoric and Quaternary Studies

(b) Puratattva                          (ii) Indian Archaeological Society

(c) Purakala                             (iii) Indian History and Culture Society

(d) History today                    (iv) Rock Art Society of India

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (D)

 

66. Match the following List – I with List – II and select the correct answer using the code given below the lists:

List – I                                                                                    List – II

(a) Tanjavaur inscription                                                         (i) Mihira Bhoja

(b) Hathigumpha inscription                                                   (ii) Kanishka-I

(c) Saranath Buddha image                                                    (iii) Rajendra Chola

(d) Gwalior inscription                                                            (iv) Kharvela

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

 

67. Match the following List – I with the List – II and select the correct answer using the code given below the lists:

List – I                                                                                                                        List – II

(a) The river system has the maximum concentration of Harappan settlements.        (i) Burzhom

(b) The Harappan site has recently yielded an cache of silver ware and ornaments.  (ii) Ahar

(c) The Neolithic site in Kashmir has yielded evidence of early Harappan contacts.(iii) Kunal

(d) This site is described as a pure copper age site in India.                                       (iv) Ghaggar Hakra

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (i) (iv) (ii) (iii)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (D)

 

68. Match the structural remains of List – I with the period of their construction of List – II:

List – I                                                                                                List – II

(a) Great Bath of Mohenjodaro                                                          (i) Gupta period

(b) Vishnu Temple at Bhitari                                                              (ii) Mauryan period

(c) Pillared Hall at Kumoahar                                                             (iii) Harappa period

(d) Settlement at Khairadih                                                                (iv) Chalcolithic period

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

69. Match the Books of List – I with those of Authors in List – II:

List – I                                                                                    List – II

(a) Decline of the West                                                           (i) Bridget and Raymond Allchin

(b) A History and Culture of the Indian People (Edited)      (ii) S.R. Rao

(c) The Birth of Indian Civilisation                                        (iii) Spengler Oswald

(d) Marine Archaeology of Indian Ocean Countries              (iv) R.C. Majumdar

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)

 

70. Match the sites of List – I with the excavators of List – II and select the correct code given below:

List – I                                                                                    List – II

(a) Atranjikhera                                                                       (i) Marshall

(b) Taxila                                                                                 (ii) R.C. Agrawal

(c) Ahar                                                                                   (iii) Suraj Bhan

(d) Siswal                                                                                (iv) R.C. Gaur

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (C)

 

71. Match the sites of List – I with the culture of List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                    List – II

(a) Saipai                                                                                 (i) Late Harappan

(b) Daulatpur                                                                           (ii) Neolithic

(c) Gufakaral                                                                           (iii) Early Harappan

(d) Kot Dipi                                                                            (iv) Copper Hoard

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (D)

 

72. Match the items of List – I with those of List – II:

List – I                                                                                    List – II

(a) Maski                                                                                 (i) Chandragupta II

(b) Udaigiri Varaha Temple                                                    (ii) Ashoka

(c) Patanjali                                                                             (iii) Yogasutra

(d) Bānabhatta                                                                        (iv) Harshacharit

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

73. Match the items of List – I with those of List – II:

List – I                                                                                    List – II

(a) Dharmaraja Rath                                                                (i) Chandella Dynasty

(b) Kandaria Mahadeva Temple                                             (ii) Pallava Dynasty

(c) Brihdishwara Temple                                                         (iii) Chalukya Dynasty

(d) Kailash Temple                                                                  (iv) Chola Dynasty

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

74. Match List – I with List – II:

List – I                                                                                    List – II

(a) Sringavera-pura                                                                 (i) L.S. Rao

(b) Dholavira                                                                           (ii) Martimer Wheeler

(c) Bhirrana                                                                             (iii) B.B. Lal

(d) Arikamedu                                                                        (iv) R.S. Bisht

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (A)

 

75. Match sites of List – I with cultures of List – II and select correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                    List – II

(a) Chirand                                                                              (i) Grey ware

(b) Raja Karan ka Qila                                                            (ii) Neolithic

(c) Ganeshwar                                                                         (iii) NBPW

(d) Jakhera                                                                              (iv) OCP

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (iv) (i)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

 

Answer: (A)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Archaeology Paper 3

The old UGC NET Examinations paper-3 in Archaeology was of descriptive type till December 2011.

Paper-3 becomes the objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes part of the paper-2 itself.

So, the old questions for paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Paper
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2017 November
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2016 July
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2015 June
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2015 December
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2014 June
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2014 December
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhLur7ncyDEv8OgqztuiQMvsT-MedHh9Nj3w9h-XvnNONSGyKe4wohIcnqlTn3VBBSRevrg9NNBoSzflvJDxYpg1AwUD8QCk6v6zVNf_2ogTzMkiBqsuH0UmZOrVsl6OTlQhIqSHk12vkIL0vliraqw9oqeVEVAlk722sAA8lgIeuAogGOH0osmDK8GTw=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhLur7ncyDEv8OgqztuiQMvsT-MedHh9Nj3w9h-XvnNONSGyKe4wohIcnqlTn3VBBSRevrg9NNBoSzflvJDxYpg1AwUD8QCk6v6zVNf_2ogTzMkiBqsuH0UmZOrVsl6OTlQhIqSHk12vkIL0vliraqw9oqeVEVAlk722sAA8lgIeuAogGOH0osmDK8GTw=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-archaeology-paper-3-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-archaeology-paper-3-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content