NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December

Looking for NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 December.

NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 DecemberNTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December: To score better marks in the NTA UGC NET Archaeology, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Question Paper 2013 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers along with the latest Archaeology Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December.

NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December

NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Archaeology exam.

Practicing these NTA UGC NET Archaeology Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December.


1. Soil associated with human association is called

(A) Palaeosol

(B) Anthrosol

(C) Calisol

(D) Archaeosol

Answer: (B)

 

2. Beginning of Holocene is not characterised by

(A) Present day fauna

(B) Appearance of Homo-sapiens

(C) Beginning of the long climatic cold-warm circles

(D) Beginning of the annual climatic cycles

Answer: (D)

 

3. Which of the following is a correct statement?

(A) Burzhom had a well-developed iron technology.

(B) Burzhom had a well developed bone tools industry.

(C) Burzhom had produced five quality of copper tools.

(D) Five hand-axes were manufactured at Burzhom.

Answer: (B)

 

4. Who were exponents of three ages system in Indian archaeology?

(A) P.E. Suhm and Christian Thomsen

(B) Jacob Worsaae

(C) V. Gordon Childe

(D) George Turner

Answer: (A)

 

5. Muchchatla Chintamani Gavi, an upper Palaeolithic cave site is situated in

(A) Karnataka

(B) Kerala

(C) Andhra Pradesh

(D) Tamil Nadu

Answer: (C)

 

6. With which State the Savalda culture is associated?

(A) Gujarat

(B) Maharashtra

(C) Madhya Pradesh

(D) Chhattisgarh

Answer: (B)

 

7. To which techno-cultural phase perigordina culture belongs?

(A) Upper Palaeolithic

(B) Mesolithic

(C) Neolithic

(D) Lower Palaeolithic

Answer: (A)

 

8. Domesticated barley, wheat and other crops appear in Ganga plain

(A) 4th millennium B.C.

(B) 3rd millennium B.C.

(C) 2nd millennium B.C.

(D) 1st millennium B.C.

Answer: (B)

 

9. Rice husk clot is found in 7th millennium B.C. in the mid-Ganga plain at

(A) Malhar

(B) Damdama

(C) Kunjhun

(D) Lahuradeva

Answer: (D)

 

10. Which of the following sites has yielded the oldest remains of Ostrich egg-shell beads in India?

(A) Bhimbetka

(B) Chambal valley

(C) Patne

(D) Attirampakkam

Answer: (C)

 

11. Hoof marks of Sambar indicating a Sambar walking through the Mesolithic habitation were found at

(A) Mahadaha

(B) Chopani mando

(C) Baghor – II

(D) Paisra

Answer: (C)

 

12. The date for lower Palaeolithic Achsulian in India is 

(A) 2,00,000 B.P.

(B) 1,50,000 B.P.

(C) 3,00,000 B.P.

(D) 1,03,800 B.P.

Answer: (D)

 

13. The brick core of the largest stupa, known as Stupa No. I or Great Stupa at Sanchi was built during times of

(A) Kanishka – I

(B) Ashoka

(C) Pushyamitra Sunga

(D) Menander

Answer: (B)

 

14. Hoyashaleshwara Temple is located at

(A) Beluru

(B) Halebidu

(C) Badami

(D) Hampi

Answer: (B)

 

15. Who among the following is the author of The Roots of Ancient India?

(A) Stuart Piggot

(B) Walter Fair

(C) V.G. Childe

(D) A. Ghosh

Answer: (B)

 

16. Karle Rock-cut Cave was excavated in

(A) 2nd Century B.C.

(B) 1st Century B.C.

(C) 1st Century A.D.

(D) 2nd Century A.D.

Answer: (B)

 

17. The name of goddess Uma appears on the coins of which dynasty?

(A) Indo-Greeks

(B) Sakas

(C) Kushanas

(D) Guptas

Answer: (C)

 

18. Which of the following inscriptions states that generation of mutual respect among people of different communities was an important aspect of Dhamma?

(A) Pillar Edict-V

(B) Rock Edict-XIII

(C) Rock Edict-XII

(D) Rummindie Pillar Inscritpion

Answer: (C)

 

19. A terracotta boat model was found from

(A) Lothal

(B) Kalibangan

(C) Bhirrana

(D) Farmana

Answer: (A)

 

20. From which of the following site a cloth impression on a silver jar found?

(A) Prabhas patan

(B) Alangirpur

(C) Banawali

(D) Mohenjodaro

 

Answer: (D)

 

21. In early Harappan stage pit-dwellings have been reported from which of the following site?

(A) Farmana

(B) Bhirrana

(C) Harappa

(D) Dholavira

Answer: (B)

 

22. Two silver seals with the unicorn motif were discovered at

(A) Mohenjodaro

(B) Harappa

(C) Kalibangan

(D) Suktagendor

Answer: (A)

 

23. Identify the two Mesolithic sites of Europe:

(i) Gravettian

(ii) Maglemosian

(iii) Aurignacian

(iv) Star Carr

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (ii) and (iii)

(C) (ii) and (iv)

(D) (iii) and (iv)

Answer: (C)

 

24. Identify sites of OCP culture:

(i) Jodhpura

(ii) Saipai

(iii) Jhinjhana

(iv) Gilund

Codes:

(A) (i), (iii), (iv)

(B) (i), (ii), (iii)

(C) (ii), (iii), (iv)

(D) (ii) and (iii)

Answer: (B)

 

25. Copper harpoons have been found from which sites?

(i) Nasirpur

(ii) Shishupalgarh

(iii) Hastinapur

(iv) Lal Qila

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (ii) and (iii)

(C) (iii) and (iv)

(D) (i) and (iv)

Answer: (B)

 

26. Pots of black slippedware were identified at

(i) Rajghat

(ii) Dwarka

(iii) Agiabir

(iv) Koldihwa

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (i) and (iii)

(C) (i) and (iv)

(D) (ii) and (iii)

Answer: (B)

 

27. Which of the following sites are in Ludhiana district (Punjab)?

(i) Noh

(ii) Agroha

(iii) Sanghol

(iv) Sunet

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (ii) and (iii)

(C) (iii) and (iv)

(D) (iv) and (ii)

Answer: (C)

 

28. The coins of Chandragupta-II were issued in:

(i) Gold

(ii) Copper

(iii) Silver

(iv) Bronze

Codes:

(A) (ii) and (iv)

(B) (i) and (iii)

(C) (iii) and (iv)

(D) (i) and (iv)

Answer: (B)

 

29. Archaeological sites of Quetta valley are

(i) Kili-Gul Mohamad

(ii) Kulli

(iii) Rana Ghundai

(iv) Damb Sadaat

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (i) and (iii)

(C) (i) and (iv)

(D) (ii) and (iii)

Answer: (C)

 

30. Mortimer Wheeler has excavated following sites:

(i) Brahmagiri

(ii) Sangankallu

(iii) Arikamedu

(iv) Alagarai

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (i) and (iii)

(C) (i) and (iv)

(D) (ii) and (iii)

Answer: (B)

 

31. Which of the following sites have revealed Mesolithic remains?

(i) Birbhanpur

(ii) Burzhom

(iii) Baghor

(iv) Patpara

Codes:

(A) (i) and (iii)

(B) (i) and (ii)

(C) (i) and (iv)

(D) (ii) and (iv)

Answer: (A)

 

32. Which of the following Neolithic sites are dated to 6 – 7 millenium B.C.?

(i) Jhusi

(ii) Lahuradeva

(iii) Chirand

(iv) Mahagara

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (ii) and (iii)

(C) (ii) and (iv)

(D) (iii) and (iv)

Answer: (A)

 

33. Which of the following excavated Mesolithic sites have yielded evidence of flexed burial?

(i) Lekhahia

(ii) Baghaikhor

(iii) Damdama

(iv) Langhnaj

Codes:

(A) (i) and (ii)

(B) (ii) and (iii)

(C) (iii) and (iv)

(D) (iv) and (i)

Answer: (C)

 

34. The discovery of grains of sorghum is reported from

(i) Daimabad

(ii) Nevasa

(iii) Belur

(iv) Inamgaon

Codes:

(A) (i) and (iv)

(B) (i) and (iii)

(C) (i), (ii) and (iii)

(D) (ii), (iii) and (iv)

Answer: (A)

 

35. Identify the characteristic tools of Upper Palaeolithic phase:

(i) Bladelet

(ii) Burin

(iii) Pear-shaped hand axe

(iv) Bone harpoon

Codes:

(A) (i) and (iii)

(B) (i), (ii) and (iii)

(C) (i), (ii) and (iv)

(D) (ii), (iii) and (iv)

Answer: (C)

 

36. Assertion (A): There can be no question of a single-centre origin of agriculture and animal domestication in India.

Reason (R): Evidence of early farming and animal domestication have been found from Senuwar, Bihar.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(C) (A) is false and (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

Answer: (B)

 

37. Assertion (A): In the Senai Tal, micro-charcoal and cultural pollens deposits are indication of human occupation and agricultural activity since 14000 B.P.

Reason (R): The floods in the Tal might have deposited pollens from the adjoining area, as such, there is no clear indication of agricultural activity.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (A)

 

38. Assertion (A): The majority of Upper Palaeolithic sites belong to the open air type.

Reason (R): Rallakalava of Chittoor area is an open air site.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (B)

 

39. Assertion (A): Carpentry implements are important part of Neolithic tool-kit.

Reason (R): Adze made of stone is a carpentry implement.

Codes:

(A) (A) is wrong, (R) is correct and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, (R) is wrong and (R) is not correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

40. Assertion (A): There is hardly any Mohenjodaro/Harappa type Mother Goddess at Lothal.

Reason (R): Saurashtra Harappans did not worship Mother Goddess.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is wrong and (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

41. Assertion (A): Harappan people had a body of systematic scientific knowledge in various fields.

Reason (R): Evidences of weights and scales have been found from Harappan civilization.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A).

(C) (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is not correct and (R) is correct.

Answer: (B)

 

42. Assertion (A): The Punch-marked coins do not have any legend.

Reason (R): The art of writing was not known at that time.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (R) is correct, but (A) is false.

Answer: (A)

 

43. Assertion (A): The Gupta period is known as the Golden Age.

Reason (R): It was due to the discovery of gold mines in the Gupta period.

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is correct.

(B) (A) is correct, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (B)

 

44. Assertion (A): The number of gold coins started decreasing after Kumaragupta – I.

Reason (R): Gold was not available in India in abundance.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

45. Assertion (A): The King Priyadarsin, the beloved of the gods, does not consider either fame or renown here as of great value in the life hereafter.

Reason (R): It is that all people may be saved from the danger of bad living.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is false, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

46. Assertion (A): Roman coins have been found from a large number of early historic cities in South India.

Reason (R): Early historical rulers of South India had maintained flourishing trade with the Roman world.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, (R) is correct and (R) is not correct explanation.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

47. Assertion (A): On the top of the Besnagar Pillar Inscription of Heliodorus there is a surmounting figure of Garuda.

Reason (R): It indicates the respect of foreigners for Vaishnavism.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

48. Assertion (A): There are thirty rockcut caves at Ajanta.

Reason (R): There is no Chaitya Hall at Ajanta.

Codes:

(A) (A) is wrong (R) is correct.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is correct (R) is wrong.

Answer: (C)

 

49. Assertion (A): In the mid Ganga valley, the beginning of the

Neolithic cultural group is dated about middle of the 7th millennium B.C.

Reason (R): Thus, the beginning of chalcolithic culture is the middle of 4th millennium B.C. in this region.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

50. Arrange the following tools in the chronological order of their use:

(i) Trapaze

(ii) Pick

(iii) Handaxe

(iv) Scraper

Codes:

(A) (ii), (i), (iv), (iii)

(B) (i), (iii), (iv), (ii)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (iii), (iv), (i), (ii)

 

Answer: (D)

 

51. Arrange the following human ancestors in chronological order:

(i) Ramapithecus

(ii) Australopithecus afraensis

(iii) Dryopithecus

(iv) Australopithecus anamensis

Codes:

(A) (iii), (ii), (iv), (i)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (ii), (iv), (iii), (i)

(D) (iii), (i), (iv), (ii)

Answer: (D)

 

52. Arrange the following in order as they appear in archaeological record:

(i) Intensive agriculture

(ii) Incipient agriculture

(iii) Intensive foraging

(iv) Intensive hunting

Codes:

(A) (ii), (iv), (i), (iii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (iii), (iv), (ii), (i)

Answer: (D)

 

53. Arrange the distribution of following sites of middle Ganga plain from west to east:

(i) Sohgaura

(ii) Agiabir

(iii) Prahladpur

(iv) Jhusi

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (iv), (ii), (iii), (i)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (C)

 

54. Arrange the following techniques as per their use for making stone tools in chronological order:

(i) Block-on-Block technique

(ii) Grinding and polishing technique

(iii) Punch technique

(iv) Cylindrical hammer technique

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (i), (iv), (iii), (ii)

(C) (ii), (iii), (iv), (i)

(D) (iv), (i), (iii), (ii)

Answer: (B)

 

55. Arrange the following in chronological order:

(i) Gangavatran scene from Mahabalipuram

(ii) Shivalinga from Gudimallam

(iii) Shivalinga from Matangeshwar Temple

(iv) Trimurti image from Elephanta

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (ii), (i), (iv), (iii)

(D) (i), (iii), (iv), (ii)

Answer: (C)

 

56. Arrange the following in chronological order:

(i) Dancing girl from Mohenjodaro

(ii) Saraswati image from Mathura

(iii) Surya image from Bhita

(iv) Buddha image from Sarnath

Codes:

(A) (ii), (i), (iv), (iii)

(B) (i), (iii), (ii), (iv)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (B)

 

57. Arrange the following coins in chronological order:

(i) Karshapana

(ii) Gadahiya

(iii) Krishnaraja Rupak

(iv) Bent Bars

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (i), (iv), (iii), (ii)

(C) (iv), (ii), (iii), (i)

(D) (iii), (i), (ii), (iv)

Answer: (B)

 

58. Arrange the following in chronological order:

(i) Lumbini Inscription

(ii) Hathigumpha Inscription

(iii) Sarnath Buddha Image Inscription

(iv) Aihole Pillar Inscription

Codes:

(A) (ii), (i), (iv), (iii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (ii), (iii), (iv), (i)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: (B)

 

59. Arrange the following inscription in time sequence:

(i) Rock Edict-XIII

(ii) Sohgaura Copper Plate Inscription

(iii) Pillar Edict-V

(iv) Mahasthan Inscription

Code:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (ii), (iv), (i), (iii)

(D) (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: (C)

 

60. Arrange the following inscriptions in chronological order:

(i) Harsha Inscription

(ii) Aphsad Stone Inscription of Aditya Sena

(iii) Ganjam Copper Plate of the reign of Sasankaraja.

(iv) Banskhera Copper Plate Inscription

Codes:

(A) (iii), (iv), (ii), (i)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (i), (iii), (ii), (iv)

(D) (ii), (iii), (iv), (i)

Answer: (A)

 

61. Arrange the use of following scripts in chronological order:

(i) Brahmi

(ii) Deonagri

(iii) Kutila

(iv) Greek

Codes:

(A) (iv), (iii), (i), (ii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (i), (ii), (iv), (iii)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (D)

 

62. Arrange the following inscriptions in chronological order:

(i) Girnar Rock Inscription of Rudradamana

(ii) Mathura Stone Inscription of Huviska

(iii) Ara Stone Inscription of Kanishka-II

(iv) Andhau Stone Inscription of the reign of Rudradamana-I

Codes:

(A) (iv), (ii), (i), (iii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iii), (i), (ii), (iv)

(D) (ii), (iv), (iii), (i)

Answer: (A)

 

63. Match the item of List – I with those of List – II:

List – I                                                                        List – II

a. AMS                                                                        i. To date bones

b. SEM                                                                        ii. To date pots

c. Thermolum – inescence                                           iii. To date rock art

d. Florin Test                                                               iv. Determining the concentration of C14

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii i iv ii

(C) ii iii i iv

(D) iv iii ii i

Answer: (D)

 

64. Match the items of List – I with those of List – II:

List – I                                                            List – II

a. Sarutaru                                                       i. A microlithic level

b. Daojali Hading                                            ii. Round butted axes

c. Selbalgiri                                                     iii. Fossil wood axes

d. Marakdola                                                   iv. Wheel made pottery of fine Kaolin clay

Codes:

       a b c d

(A) ii iii i iv

(B) iii ii i iv

(C) ii i iii iv

(D) iii iv ii i

Answer: (A)

 

65. Match the Mesolithic sites of List – I with State of List – II:

List – I                                                            List – II

a. Tilwara                                                        i. Bihar

b. Kanewal                                                      ii. U.P.

c. Mahadaha                                                    iii. Gujarat

d. Paisra                                                          iv. Rajasthan

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) ii iv i iii

(C) i ii iii iv

(D) iii ii iv i

Answer: (A)

 

66. Match the items of List – I with the List – II:

List – I                                                                                    List – II

a. Fire alters                                                                             i. Lothal

b. Assembly Hall                                                                     ii. Banawali

c. Terracotta plough                                                                iii. Kalibangan

d. Anchor                                                                                iv. Mohenjodaro

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iii iv ii i

(C) iv iii i ii

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

 

67. Match the items of List – I with the List – II:

List – I                                                                                    List – II

a. Beads factory                                                                      i. Khetri

b. Source of copper                                                                 ii. Mohenjodaro

c. Stadium                                                                               iii. Chanhudaro

d. College of priests                                                                iv. Dholavira

Codes:

        a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iii ii i iv

(C) ii i iv iii

(D) iv i iii ii

Answer: (A)

 

68. Match the items of List – I with those of List – II:

List – I                                                                                    List – II

a. Budihal                                                                                i. Jim Shaffer and Devaraja

b. Senuar                                                                                 ii. Purushottam Singh

c. Narhan                                                                                 iii. K. Paddayya

d. Watgal                                                                                iv. B.P. Singh

Codes:

        a b c d

(A) iii i ii iv

(B) iii iv ii i

(C) i ii iv iii

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

 

69. Match the items of List – I with those of List – II:

List – I                                                                                    List – II

a. The Oxford Companion to Indian Archaeology                 i. K.M. Shrimali

b. Agrarian Structure in Central India and Northern Deccan (AD 300 – 500) A Study of Vakataka Inscriptions                                                               ii. Dilip Kumar Chakrabarti

c. Archaeology Theory, Methods and Practice                       iii. D.C. Sarkar

d. Indian Epigraphy                                                                iv. Renfrew, Colin and Paul Behn

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii ii i iv

(C) iv i iii ii

(D) i iii ii iv

Answer: (A)

 

70. Match the items of List – I with those of List – II:

List – I                                                                                    List – II

a. Chakravikrama type coin                                                    i. Chandragupta-I

b. Apratigha type coins                                                           ii. Samudragupta

c. Asvamedha type coins                                                        iii. Chandragupta-II

d. King and Queen type coins                                                            iv. Kumaragupta-I

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv ii i

(C) ii iii i iv

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

 

71. Match the names of authors of List – I with the books of List – II and select correct answer from the code given below:

List – I                                                            List – II

a. D.P. Agrawal                                              i. Origin of a Civilization

b. B. Allchin and F.R. Allchin                        ii. Man and Environment in India Through Ages

c. D.K. Chakrabarti                                         iii. Jain Art and Architecture

d. A. Ghosh                                                    iv. The Archaeology of Ancient Indian Cities

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) iii iv i ii

(D) ii i iv iii

Answer: (D)

 

72. Match the books of List – I with their authors of List – II:

List – I                                                                                                            List – II

a. Pleistocene Fauna of India                                                                          i. S.B. Deo

b. The Megaliths, their Culture, Ecology, Economy and Technology            ii. G.L. Badam

c. Prehistoric Rock Painting of Bhimbetka                                                     iii. V.S. Agrawal

d. Ancient Indian Folk Cults                                                                          iv. Y. Mathpal

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) i ii iii iv

(C) ii iv iii i

(D) iv iii i ii

Answer: (A)

 

73. Match the items of List – I with those of List – II:

List – I                                                                                    List – II

a. Dynastic Art of the Kushanas                                             i. A.S. Altekar

b. Age of the Kushanas A Numismatic Approach                 ii. J. Rosenfield

c. Ancient Indian Numismatic                                                iii. Bhaskar Chattopadhyay

d. Catalogue of Gupta Gold Coins in the Banyana Hoard    iv. S.K. Chakravorty

Codes:

        a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii i iv ii

(D) iv iii i ii

Answer: (B)

 

74. Match the items of List – I with those of List – II:

List – I                                                                                    List – II

a. Lakulisa                                                                               i. Vaishnava

b. Sayana                                                                                 ii. Buddhism

c. Hariti                                                                                   iii. Saiva

d. Saptamatrika                                                                       iv. Sakti

Codes:

        a b c d

(A) iii i ii iv

(B) ii iv i iii

(C) i ii iii iv

(D) iv i ii iii

Answer: (A)

 

75. Match the items of List – I with those of List – II:

List – I                                                                                    List – II

a. Ardokso                                                                              i. Kumaragupta-I

b. Laksmi                                                                                ii. Kanishka-I

c. Shiva                                                                                  iii. Chandragupta-II

d. Karthikeya                                                                          iv. Samudragupta

Codes:

        a b c d

(A) iv ii iii i

(B) iv iii ii i

(C) i ii iii iv

(D) ii iii i iv

 

Answer: (B)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Archaeology Paper 3

The old UGC NET Examinations paper-3 in Archaeology was of descriptive type till December 2011.

Paper-3 becomes the objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes part of the paper-2 itself.

So, the old questions for paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Paper
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2017 November
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2016 July
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2015 June
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2015 December
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2014 June
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2014 December
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
Looking for NTA UGC NET Archaeology Paper 3 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 December.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjJJmG-vJpD5IcTICH0xYwItcQuJwaqJTer_KMwuexnr6hDu7gHnEp5Jeum9-JkV1YwzBVh_jc_nESCGd0O12w4Uk-ZZde7xUbl7yrq5goWp_vjAAo9mBfqLe8GMLIfDNeQkGd_FLfsxGeBxbPw_5Q7AdLvEjap3JxsbEmojnlisAFS4TotzDvNSW_Kfw=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjJJmG-vJpD5IcTICH0xYwItcQuJwaqJTer_KMwuexnr6hDu7gHnEp5Jeum9-JkV1YwzBVh_jc_nESCGd0O12w4Uk-ZZde7xUbl7yrq5goWp_vjAAo9mBfqLe8GMLIfDNeQkGd_FLfsxGeBxbPw_5Q7AdLvEjap3JxsbEmojnlisAFS4TotzDvNSW_Kfw=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-archaeology-paper-3-solved-question-paper-2013-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-archaeology-paper-3-solved-question-paper-2013-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content