NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 3 Solved Question Paper.

 NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Question Paper 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers along with the latest Arab Culture and Islamic Studies Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 December.

NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 December

NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Arab Culture and Islamic Studies exam.

Practicing these NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 December.


1. Arabia is the cradle of

(A) Roman Race

(B) Dravidian Race

(C) Aryan Race

(D) Semetic Race

Answer: (D)

 

2. The Himayarite Kingdom was established in

(A) North Arabia

(B) South Arabia

(C) East Arabia

(D) West Arabia

Answer: (B)

 

3. The city of Makkah was established by

(A) Hadhrat Adam

(B) Hadhrat Nuh

(C) Hadhrat Ibrahim

(D) Hadhrat Muhammad

Answer: (C)

 

4. Nabigha Zubyani belonged to

(A) Jahiliya Period

(B) Mukhazrami Period

(C) Umdayyad Period

(D) Abbasid Period

Answer: (A)

 

5. Al-Rub’ al-Khali (the Empty Quarter) is located in

(A) Iran

(B) Iraq

(C) Arabia

(D) Egypt

Answer: (C)

 

6. The pre-Islamic Arabs were

(A) Fire worshipers

(B) Buddhists

(C) Idol-worshipers

(D) None of the above

Answer: (C)

 

7. The prophet’s mother, Hadhrat Aminah, belonged to the tribe of

(A) Quraysh

(B) Banu Najjar

(C) Banu Makhzum

(D) Banu S‘ad

Answer: (B)

 

8. The pre-Islamic Arabs excelled in

(A) Architecture

(B) Poetry

(C) Painting

(D) Prose

Answer: (B)

 

9. The first verses revealed to Prophet Muhammad are in Surah

(A) Al-Fatiha

(B) Al-Alaq

(C) Al-Ikhlas

(D) Al-Fath

Answer: (B)

 

10. The State established by the Prophet Muhammad was

(A) Shura-based

(B) Hereditary Monarchy

(C) Military Regime

(D) Dictatorship

Answer: (A)

 

11. Which event of the Islamic History has been described as Fath-e-Mubeen in the Holy Quran?

(A) Badr

(B) Uhad

(C) Conquest of Makkah

(D) Treaty of Hudaybia

Answer: (D)

 

12. The Muwa Khat as a social system was introduced by the Prophet Muhammad at

(A) Madina

(B) Taif

(C) Makkah

(D) Khaybar

Answer: (A)

 

13. The Jewish tribes living in Madina were

(A) Banu Qainuqa

(B) Banu Nadhir

(C) Banu Quraiza

(D) All of above

Answer: (D)

 

14. The Jews Khaybar were expelled in the year

(A) 510 A.D.

(B) 638 A.D.

(C) 626A.D.

(D) 629 A.D.

Answer: (D)

 

15. The Treaty of Hudaybia was signed between

(A) Muslims and Christians

(B) Muslims and Jews

(C) Muslims and Mushrikeen

(D) None of the above

Answer: (C)

 

16. The only lady who claimed prophet hood was

(A) Sajah bint Harith

(B) Shaheen bint Harith

(C) Musliha

(D) Musailima

Answer: (A)

 

17. The Battle of Yamama was fought during the Caliphate of

(A) Abu Bakr

(B) Umar

(C) Uthman

(D) Ali

Answer: (A)

 

18. The Battle of Qadsiyah was fought during the period of

(A) Ali

(B) Uthman

(C) Umar

(D) Abu Bakr

Answer: (C)

 

19. The Battle of Siffeen was fought between

(A) Ali and Abdullah

(B) Ali and Muawiya

(C) Ali and Talha

(D) Ali and Zubair

Answer: (B)

 

20. The Battle of Camel was fought between

(A) Ali and Muawiya

(B) Yazeed and Husayn

(C) Ayesha and Umar

(D) Ali and Ayesha

 

Answer: (D)

 

21. Who among the Rashidi Caliphs was not martyred?

(A) Abu Bakr

(B) Umar

(C) Uthman

(D) Ali

Answer: (A)

 

22. Zual-Nurain was the title of

(A) Ali

(B) Uthman

(C) Umar

(D) Abu Bakr

Answer: (B)

 

23. Khalid ibn Waleed was sacked by

(A) Ali

(B) Uthman

(C) Umar

(D) Abu Bakr

Answer: (C)

 

24. Umayyad Dynasty was established in the year

(A) 650 A.D.

(B) 661 A.D.

(C) 750 A.D.

(D) 850 A.D.

Answer: (B)

 

25. The widest expansion of the Islamic State under the Umayyad took place during the rule of

(A) Walid

(B) Hisham

(C) Umar II

(D) Sulayman

Answer: (A)

 

26. The capital of the Umayyad Dynasty was

(A) Madina

(B) Baghdad

(C) Damascus

(D) Kufa

Answer: (C)

 

27. The Dome of Rock was built during the reign of

(A) Hisham

(B) Walid

(C) Ameer Muawiya

(D) Abdul Malik

Answer: (D)

 

28. The military commander of the Muslim Army, Musa ibn Nusayr belonged to the period of

(A) Umayyads

(B) Abbasids

(C) Fatimids

(D) Saljuqs

Answer: (A)

 

29. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Abdul Malik – Ottoman

(B) Shahjahan – Mughal Empire

(C) Muhammad Al-Fatih – Constantinople

(D) The Fatimids – Jamial al- Azhar

Answer: (A)

 

30. Which of the following pairs is correctly matched?

(A) Qutub Minar – Lodhi Dynasty

(B) Mansuri Hospital – Mamluk Dynasty

(C) Quwwatul Islam Mosque – Mughal Empire

(D) Sultan Salim – Fatimid Dynasty

Answer: (B)

 

31. The Mosque of Cordova was built by

(A) Tariq ibn Ziyad

(B) Musa ibn Nusayr

(C) Abdur Rahman I

(D) None of the above

Answer: (C)

 

32. Ziryab was the court musician of

(A) Hisham I

(B) Abdur Rahman I

(C) Harun al-Rasheed

(D) Abdur Rahman II

Answer: (D)

 

33. The duration of the Abbasid Dynasty was

(A) 621 – 1360

(B) 750 – 1258

(C) 670 – 1250

(D) 740 – 1248

Answer: (B)

 

34. Bayt al-Hikmah was an academy founded for the

(A) Translation and Research

(B) Promotion of Architecture

(C) Promotion of Music

(D) Promotion of Art and Paintings

Answer: (A)

 

35. The great musician Ibrahim al- Mawsili is associated with

(A) The Umayyads

(B) The Saljuqs

(C) The Abbasids

(D) The Fatimids

Answer: (C)

 

36. Arrange the following Caliphs in order in which they ruled. Use the code given the below:

(i) Hadi

(ii) Mansur

(iii) Mahdi

(iv) Ameen

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iv), (iii), (i), (ii)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (ii), (iii), (i), (iv)

Answer: (D)

 

37. Baghdad was sacked by the Mongols in

(A) 1258

(B) 1360

(C) 1549

(D) 1247

Answer: (A)

 

38. Al-Idrisi made significant contribution in the field of

(A) Medicine

(B) Geography

(C) Chemistry

(D) Architecture

Answer: (B)

 

39. Jabir ibn Hayyan was a great Muslim scientist in the field of

(A) Philosophy

(B) Astronomy

(C) Chemistry

(D) Physics

Answer: (C)

 

40. Which of the following pairs is correctly matched:

(A) Nizamuddin Tusi – Taj Mahal

(B) Abul Qasim Qaim – Ghaznavids

(C) Muhammad ibn Qasim – Spain

(D) Barmakids – Abbasids

Answer: (D)

 

41. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Pyramids – India

(B) Obaidullah – Fatimid

(C) Izzuddin Aibak – Mamluk

(D) Salahuddin Ayyubi – Crusades

Answer: (A)

 

42. Al-Khawarizmi was a great

(A) Geographer

(B) Mathematician

(C) Theologian

(D) Sufi

Answer: (B)

 

43. The institution of vizirate was introduced in Islamic polity by

(A) Harun al-Rasheed

(B) Hadi

(C) Abul Abbas Saffah

(D) Mahdi

Answer: (C)

 

44. The author of Al-Qanun fi al-Tibb is

(A) Zakaria al-Razi

(B) Al-Farabi

(C) Ibn Tufail

(D) Ibn Sina

Answer: (D)

 

45. The Quran was collected and compiled during the period of

(A) Abu Bakr

(B) Umar al-Faruq

(C) Ali Ibn Abi Talib

(D) Umar Ibn Abdul-Aziz

Answer: (A)

 

46. Who among the following is known for emphasizing Nazm-e-Quran?

(A) Abul Ala Maududi

(B) Hameeduddin Farahi

(C) Mufti Mohd. Shafi

(D) Sir Syed Ahmad Khan

Answer: (B)

 

47. Which Surah of the Quran is not preceded by Bismillah?

(A) Nuh

(B) Ibrahim

(C) Tauba

(D) Kahf

Answer: (C)

 

48. The last Quranic verse was revealed to the Prophet Muhammad in

(A) Muzdalfa

(B) Mount Safa

(C) Marwah

(D) Arafat

Answer: (D)

 

49. There is everything except Tafsir in

(A) Tafsir Razi

(B) Tafsir Tabri

(C) Tafsir Jalalain

(D) Tafsir Kashshaf

Answer: (A)

 

50. Jami al-Bayan fi Tafsir al-Quran was written by

(A) Imam Razi

(B) Muhammad Ibn Jareer al- Tabari

(C) Imam Zamakhshari

(D) Imam Suyuti

Answer: (B)

 

51. Tafsir Tarjumanul Quran was written by

(A) Abul Ala Maududi

(B) Ameen Ahsan Islahi

(C) Abul Kalam Azad

(D) Sir Syed Ahmad Khan

Answer: (C)

 

52. Which of the following collections of Hadith is regarded as most authentic?

(A) Mishkat

(B) Sunan Darmi

(C) Jami Tirmizi

(D) Sahih al-Bukhari

Answer: (D)

 

53. Which of the following is included in Sihah Sittah?

(A) Sahih Muslim

(B) Mishkat

(C) Reyadh al-Saliheen

(D) Hujjatullah al-Baligha

Answer: (A)

 

54. Imam Abu Daud was born in

(A) Nishapur

(B) Sijistan

(C) Bukhara

(D) Isfahan

Answer: (B)

 

55. Kitab al-Kharaj was authored by

(A) Abu Hanifa

(B) Imam Muhammad

(C) Abu Yusuf

(D) Imam Malik

Answer: (C)

 

56. Imam Darul Hijra is the title of

(A) Imam Muslim

(B) Imam Ahmad Ibn Hanbal

(C) Imam Shafai

(D) Imam Malik

Answer: (D)

 

57. Imam Ahmad Ibn Hanbal was born in

(A) Baghdad

(B) Marv

(C) Rayy

(D) Damascus

Answer: (A)

 

58. Fatawa Tatar-Khania is based on

(A) Hanafi School of Law

(B) Maliki School of Law

(C) Shafai School of Law

(D) Hanbali School of Law

Answer: (A)

 

59. Which of the following is not treated as a source of Islamic law?

(A) Hadith

(B) Ilham

(C) Ijma

(D) Quran

Answer: (B)

 

60. Which of the following is not a school of Fiqh?

(A) Hanafi

(B) Hanbali

(C) Wasiti

(D) Maliki

Answer: (C)

 

61. Abul Hasan al-Ashari is famous for

(A) Sociology

(B) Mathematics

(C) Medicine

(D) Ilm-e-Kalam

Answer: (D)

 

62. The term ‘Irtifaqat’ was coined by

(A) Shah Waliullah

(B) Al-Kindi

(C) Jahiz

(D) Ibn Sina

Answer: (A)

 

63. The book Tahafat al-Tahafut deals with

(A) History

(B) Philosophy

(C) Political Science

(D) Geography

Answer: (B)

 

64. The founder of Naqshbandi Sufi order was

(A) Nizamuddin

(B) Najmuddin

(C) Bahauddin

(D) Qutbuddin

Answer: (C)

 

65. The prominent Sufi known as Sayyid al-Taifah is

(A) Moinuddin Chishti

(B) Hasan Basari

(C) Rabia Basari

(D) Junaid Baghdadi

Answer: (D)

 

66. Ramanuj is associated with

(A) Bhakti Movement

(B) Shakti Movement

(C) Saraswati Movement

(D) Rama Krishna Movement

Answer: (A)

 

67. Ismailis believe in

(A) Eight Imams

(B) Seven Imams

(C) Eleven Imams

(D) Twelve Imams

Answer: (B)

 

68. The Kharijites are

(A) Sufis

(B) Ahl-e-Hadith

(C) Shias

(D) None of the above

Answer: (D)

 

69. Maulana Abul laith was an eminent representative of

(A) Tablighi Jamat

(B) Ahl-e-Hadith

(C) Jamat-e-Islami

(D) Muslim League

Answer: (C)

 

70. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Barelwis – Ahmad Raza Khan

(B) Ahl-e-Hadith – Abul Ala Maududi

(C) Muslim Brotherhood – Sayyid Qutb

(D) Shias – Institution of Imamat

Answer: (B)

 

71. Scientific Society was founded by

(A) Syed Ahmad Khan

(B) Shibli Nomani

(C) Qasim Nanautawi

(D) Zakir Hussain

Answer: (A)

 

72. Nadwatul Ulama was founded by

(A) Maulana Abul Hasan Ali Nadwi

(B) Maulana Mohammad Ali Mungiri

(C) Maulana Manzoor Ahmad Nomani

(D) Sayyid Sulaiman Nadwi

Answer: (B)

 

73. The Parliament of Iran is known as

(A) Mahfil

(B) Shura

(C) Majlis

(D) House of Commons

Answer: (C)

 

74. Najmuddin Erbakan is associated with

(A) Revival of Islam in modern Iran

(B) Revival of Islam in modern Egypt

(C) Revival of Islam in modern Iraq

(D) Revival of Islam in modern Turkey

Answer: (D)

 

75. The greatest Arab Indologist was

(A) Al-Beruni

(B) Al-Masudi

(C) Ibn Batuta

(D) Merchant Sulaiman

 

Answer: (A)


 Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Arab Culture and Islamic Studies Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Arab Culture and Islamic Studies is of descriptive type till December 2011.

Paper-3 becomes the objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes part of the paper-2 itself.

So, the old questions for paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Paper
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Question Paper 2017 November
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Question Paper 2016 July
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Question Paper 2015 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Question Paper 2015 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Question Paper 2014 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Question Paper 2014 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 3 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 3 Solved Question Paper.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiCmnJGLbAaa6tt_1BsUoT3WnCa57Ffu_NnuHnR939joUIQoYn3kV1dHnwqQcf7kgEO5wlcx-6lG8zaKi1ixTwBsiS6asivBtopAKqHZxUlgVkUft467hK_kz9t_AoE4vHUMSDF8GtR3e1yk4HgXlQBoALRW9xEsVBqPooKsguFyoHgh2elE8QL2HsY2A=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiCmnJGLbAaa6tt_1BsUoT3WnCa57Ffu_NnuHnR939joUIQoYn3kV1dHnwqQcf7kgEO5wlcx-6lG8zaKi1ixTwBsiS6asivBtopAKqHZxUlgVkUft467hK_kz9t_AoE4vHUMSDF8GtR3e1yk4HgXlQBoALRW9xEsVBqPooKsguFyoHgh2elE8QL2HsY2A=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-arab-culture-and-islamic-studies-paper-3-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-arab-culture-and-islamic-studies-paper-3-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content