NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper.

 NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Question Paper 2 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers along with the latest Arab Culture and Islamic Studies Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2013 September.

NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2013 September

NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Arab Culture and Islamic Studies exam.

Practicing these NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2013 September.


1. Petra was the capital of

(A) The Nabataeans

(B) The Abyssinians

(C) The Chaldaeans

(D) None of the above

Answer: (A)

 

2. Prophet Muhammad received his first revelation at the age of

(A) 35

(B) 40

(C) 45

(D) 50

Answer: (B)

 

3. Mecca was conquered by Prophet Muhammad in the year

(A) 622

(B) 628

(C) 630

(D) 635

Answer: (C)

 

4. Arrange the following battles in order in which they took place.

Use the code given below:

i. The Battle of the Camel

ii. The Battle of Badr

iii. The Battle of Qadisiyah

iv. The Battle of Uhud

Codes:

(A) iii, i, ii, iv

(B) i, ii, iii, iv

(C) ii, iv, i, iii

(D) ii, iv, iii, i

Answer: (D)

 

5. The pact of Hudaybiah was concluded by Prophet Muhammad in the year

(A) 620

(B) 625

(C) 628

(D) 630

Answer: (C)

 

6. Caliph Abu Bakr took charge of the Caliphate in the year

(A) 630

(B) 632

(C) 634

(D) 640

Answer: (B)

 

7. Which one of the following is correctly matched?

(A) Caliph Abu Bakr              –                      634-36

(B) Caliph Umar                     –                      636-40

(C) Caliph Uthman                 –                     644-56

(D) Caliph Ali                         –                      656-65

Answer: (C)

 

8. Abdullah Ibn Abi Sarh was the governor of Caliph Uthman at

(A) Damascus

(B) Egypt

(C) Khurasan

(D) Basra

Answer: (B)

 

9. In whose reign were Riddah wars fought?

(A) Caliph Abu Bakr

(B) Caliph Umar

(C) Caliph Uthman

(D) Caliph Ali

Answer: (A)

 

10. Caliph Ali shifted his capital from

(A) Najaf to Medina

(B) Medina to Karbala

(C) Mecca to Medina

(D) Medina to Kufa

Answer: (D)

 

11. Sindh was conquered by

(A) The Umayyads

(B) The Abbasids

(C) The Safawids

(D) The Ayyubids

Answer: (A)

 

12. Which one of the following is correctly matched?

(A) Tariq Bin Ziyad                –                      Spain

(B) Salahuddin Ayyubi           –                      Ottoman Empire

(C) Caliph Abdul Malik          –                      Persian Poetry

(D) Ameer Muawiyah             –                      Baghdad

Answer: (A)

 

13. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Umayyad dynasty                        –                      Damascus

(B) Ameer Mu‘awiyah            –                      Tafsirul Quran

(C) Hajjaj Ibn Yusuf               –                      Iraq

(D) Farazdaq                           –                      Umayyad poet

Answer: (B)

 

14. The founder of the Abbasid dynasty was

(A) Al-Mamun

(B) Al-Mahdi

(C) Al-Hadi

(D) AL-Saffah

Answer: (D)

 

15. The Barmakids were ministers during the period of

(A) The Umayyads

(B) The Abbasids

(C) The Fatimids

(D) The Ayyubids

Answer: (B)

 

16. Which one of the following is not correctly matched:

(A) Al-Mutanabbi – Poetry

(B) Rabiya Basari – Taswwuf

(C) Imam Ghazali – Mathematics

(D) Ibn Sina – Medicine

Answer: (C)

 

17. The book ‘Futuh Al-Buldan” was written by

(A) Ibn Khaldun

(B) Al-Baladhuri

(C) Al-Yaqubi

(D) Al-Battani

Answer: (B)

 

18. Which of the following countries has the second largest Muslim population?

(A) Pakistan

(B) Bangladesh

(C) India

(D) Saudi Arabia

Answer: (C)

 

19. The title of “Zamakhshari Tafsir” is

(A) Bayan al-Quran

(B) Tarjuman al-Quran

(C) Al-Kashshaf

(D) Ma‘arif al-Quran

Answer: (C)

 

20. The first five verses revealed to Prophet Muhammad are incorporated in

(A) Surah Fatihah

(B) Surah ‘Alaq

(C) Surah Ikhlas

(D) Surah Nas

 

Answer: (B)

 

21. The Tafsir authored by Muhammad bin Jarir al-Tabari is

(A) Tafhim al-Quran

(B) Jami al-Bayan

(C) Ahkam al-Quran

(D) Ma‘arif al-Quran

Answer: (B)

 

22. “Kitab Al-Kharaj” is a book on

(A) Fiqh

(B) Literature

(C) Hadith

(D) Poetry

Answer: (A)

 

23. Imam Nasai was born in

(A) Cairo

(B) Medina

(C) Mecca

(D) None of the above

Answer: (D)

 

24. Which of the following is correctly matched?

(A) Qiyas                    –                      Analogical reasoning

(B) Ijma                       –                      Difference of opinion

(C) Ijtihad                   –                      Fighting

(D) Ilm al- Tafsir         –                      Wahdat al-Shuhud

Answer: (A)

 

25. The Idrisi dynasty lasted during

(A) 661 to 750

(B) 788 to 974

(C) 935 to 969

(D) 1171 to 1246

Answer: (B)

 

26. The Hamdanis were

(A) Shias

(B) Sunnis

(C) Jews

(D) Christians

Answer: (A)

 

27. The Ikhshidi dynasty was established in

(A) Damascus

(B) Fustat

(C) Sicily

(D) Taif

Answer: (D)

 

28. Capital of the Aghlabids was

(A) Tehran

(B) Qayrawan

(C) Damascus

(D) Nahrawan

Answer: (D)

 

29. The founder of the Ayyubid dynasty was

(A) Sultan Kamil

(B) Sultan Salahuddin

(C) Sultan Qalawun

(D) Sultan Ashraf Musa

Answer: (B)

 

30. The historic battle of Ayn Jalut took place in the year

(A) 1258 A.D.

(B) 1260 A.D.

(C) 1265 A.D.

(D) 1270 A.D.

Answer: (B)

 

31. The Ismailis are popularly known as

(A) Fatimids

(B) Zaidis

(C) Alawis

(D) Ithna ‘Asharis

Answer: (A)

 

32. Jerusalem was conquered by the Crusaders in the year

(A) 1055

(B) 1065

(C) 1075

(D) 1099

Answer: (D)

 

33. Jerusalem was recaptured by Salahuddin from the Crusaders in the year

(A) 1180

(B) 1187

(C) 1190

(D) 1200

Answer: (B)

 

34. Which one of the following is correctly matched?

(A) The Fatimids                     :                       900-1165

(B) Zangids                             :                       750-950

(C) Ayyubids                          :                       1100-1258

(D) Mamluks                           :                       1250-1517

Answer: (D)

 

35. Office of the Abbasid Caliphate was revived in Cairo by

(A) Sultan Salahuddin

(B) Sultan Baybars

(C) Sultan Qalawun

(D) Sultan Nasir

Answer: (B)

 

36. Islamic revolution of Iran took place in the year

(A) 1970

(B) 1975

(C) 1979

(D) 1985

Answer: (C)

 

37. Founder of the Safavid dynasty was

(A) Shah Ismail

(B) Nasiruddin Shah

(C) Shaikh Safi al-Din

(D) Sultan Salim

Answer: (A)

 

38. Who among the following is known as Abdul Rahman al-Dakhil?

(A) Abdul Rahman I

(B) Abdul Rahman II

(C) Abdul Rahman III

(D) Abdul Rahman IV

Answer: (A)

 

39. Muslim rule in Spain came to an end in the year

(A) 1027

(B) 1492

(C) 1500

(D) 1525

Answer: (B)

 

40. ‘Al-Hamra’ is situated in

(A) Turkey

(B) Iran

(C) Spain

(D) Iraq

Answer: (C)

 

41. The institution of caliphate was abolished by Mustafa Kamal in the year

(A) 1900

(B) 1915

(C) 1920

(D) 1924

Answer: (D)

 

42. Choose the odd among the following:

(A) Al-Razi

(B) Al-Zahrawi

(C) Ibn Sina

(D) Ibn Khaldun

Answer: (D)

 

43. The author of the book ‘Al-Hawi’ was

(A) Ibn Sina

(B) Al-Razi

(C) Dawud Antaki

(D) Ibn Zuhr

Answer: (B)

 

44. Ammar Bin Ali al-Mawsili was a distinguished

(A) Historian

(B) Geographer

(C) Ophthalmologist

(D) Mathematician

Answer: (C)

 

45. Author of the book ‘Hayat al-Hayawan’ was

(A) Al-Jahiz

(B) Al-Damiri

(C) Ibn al-Haytham

(D) None of the above

Answer: (B)

 

46. The book ‘Surat al-Ard’ was authored by

(A) Al-Khwarizmi

(B) Al-Indrisi

(C) Al-Biruni

(D) Al-Masudi

Answer: (A)

 

47. Which one of the following is correctly matched?

(A) Al-Biruni              –                      Kitab al- Manazir

(B) Ibn Khaldun         –                      Muqaddimah

(C) Ibn Rushd                         –                      Tahafit al-Falasifah

(D) Ibn Muqaffa         –                      Sindhind

Answer: (B)

 

48. The architect of the famous Sulaymania Mosque was

(A) Rehan

(B) Muhammad al-Fatih

(C) Sivan

(D) None of the above

Answer: (C)

 

49. The scholar who compiled the famous book ‘Multaqa al-Abhur’ was

(A) Mustafa Kamal

(B) Khalifa Haji

(C) Kara Mustafa

(D) Ibrahim al-Halabi

Answer: (D)

 

50. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Sir Syed Ahmed Khan                 –                      Tahzibul Akhlaq

(B) Ghulam Ali Azad                         –                      Subhatul Marjan

(C) Allamah Iqbal                               –                      Bale Jibril

(D) Muhammad Abduh                      –                      Kitab al-Umm

 

Answer: (D)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Arab Culture and Islamic Studies

Year Wise NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Paper
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 2 Solved Question Paper.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhHxP3MYLeEMNULnG1eIef-7h4RU03lw_odhrT5oR-N2ZqwcCXsqifDolxX_4NpMnQvhDiCJlXNtT2mJg--YHRPIZ9QcGlED_qXTUdC6kgaSBiDCiFWhXAhWOMP6w6ERPvCawecvsq69l3K_egA8mDdxTh1qOfQV3aHDr998XUoauCjucpEAWwQiQFg7g=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhHxP3MYLeEMNULnG1eIef-7h4RU03lw_odhrT5oR-N2ZqwcCXsqifDolxX_4NpMnQvhDiCJlXNtT2mJg--YHRPIZ9QcGlED_qXTUdC6kgaSBiDCiFWhXAhWOMP6w6ERPvCawecvsq69l3K_egA8mDdxTh1qOfQV3aHDr998XUoauCjucpEAWwQiQFg7g=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-arab-culture-and-islamic-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-arab-culture-and-islamic-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content