NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December

Looking for NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper.

 NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 DecemberNTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2013 December: To score better marks in the NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Question Paper 2 2013 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers along with the latest Arab Culture and Islamic Studies Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2013 December.

NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2013 December

NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Arab Culture and Islamic Studies exam.

Practicing these NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2013 December.


1. “Be loyal to thy tribe.” The slogan represented

(A) Asabiyah

(B) Adabiyah

(C) Asliyah

(D) Hubb al-Qabilah

Answer: (A)

 

2. The Arabicized Arabs were called

(A) Āribah

(B) Ma‘ribah

(C) Ajānib

(D) Musta‘ribah

Answer: (D)

 

3. The Ottoman ruler who captured Egypt was

(A) Sulaiman the magnificent

(B) Salim-I

(C) Murad-I

(D) Bayazid-I

Answer: (B)

 

4. The Ottoman rule was established in the year

(A) 1279

(B) 1289

(C) 1299

(D) 1309

Answer: (C)

 

5. The Moon-God of the pre-Islamic Arabs was

(A) Laat

(B) Wadd

(C) Uzza

(D) Hubal

Answer: (B)

 

6. Al-Hijāz means

(A) The barrier

(B) The rocky tract

(C) The pilgrimage centre

(D) The great desert

Answer: (A)

 

7. The Holy Prophet was brought up by Halimah who belonged to

(A) Banu Sa‘eed

(B) Banu As‘ad

(C) Banu Su‘ād

(D) Banu Sa‘d

Answer: (D)

 

8. The first war in which the Holy Prophet participated before prophethood was

(A) Fijar

(B) Dahis

(C) Basus

(D) None of the above

Answer: (A)

 

9. The first wife of the Holy Prophet after the death of Hazrat Khadijah was Hazrat

(A) Hafsah

(B) Aishah

(C) Saudah

(D) Zainab

Answer: (C)

 

10. Observing fasts of Ramadhan was made obligatory in the year

(A) 1 A.H.

(B) 2 A.H.

(C) 4 A.H.

(D) 5 A.H.

Answer: (B)

 

11. Kitab al-Maghazi is written by

(A) Al-Zamakhshari

(B) Al-Mas‘udi

(C) Al-Jahiz

(D) Al-Waqidi

Answer: (D)

 

12. Laylat al-Qadr means night of

(A) Power

(B) Bounty

(C) Destiny

(D) Mercy

Answer: (A)

 

13. The expedition of Tabuk was against the

(A) Bedouins and Christians

(B) Bedouins and Jews

(C) Christians and Jews

(D) Bedouins and Abyssinian mercenaries

Answer: (C)

 

14. Riddah war was fought against

(A) Christians

(B) Apostates

(C) Quraish

(D) Jews

Answer: (B)

 

15. The battle of al-Qadisiyah took place during the caliphate of Hazrat

(A) Mu ‘awiyah

(B) Uthman

(C) Ali

(D) Umar

 Answer: (D)

 

16. Abdullah ibn Wahb al-Rāsibi was the leader of the

(A) Ash‘arites

(B) Mu‘tazilites

(C) Kharijites

(D) Rasibites

Answer: (C)

 

17. Yazid sent a force against the people of Madinah under the leadership of

(A) Al-Hajjaj

(B) Amr bin al-Ās

(C) Abul Ās

(D) Omar ibn Sa‘d ibn Abi Waqqās

Answer: (A)

 

18. Arrange the construction of the following mosques chronologically.

 Use the code given below:

i. Mosque of the Prophet

ii. Damascus Mosque

iii. Samarrah Mosque

iv. Azhar Mosque

Codes:

(A) (iii), (i), (iv), (ii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (i), (iii), (iv), (ii)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (B)

 

19. Mu‘awiyah-II was Yazid’s

(A) Uncle

(B) Cousin

(C) Step-brother

(D) Son

Answer: (D)

 

20. Postal service was developed under

(A) Mu‘awiyah

(B) Umar bin Abdul Aziz

(C) Abdul Malik

(D) Hishām

 

Answer: (C)

 

21. Abul Abbas al-Saffah was nominated as the first Caliph of the Abbasid dynasty by his brother.

(A) Ibrahim

(B) Ismail

(C) Ishaq

(D) Yaqub

Answer: (A)

 

22. The author of ‘al-Hawi’ was

(A) Ibn Sina

(B) Ibn Hazm

(C) Ibn Khaldun

(D) Al-Razi

Answer: (D)

 

23. The first Islamic coins were struck at Damuscus by

(A) Yazid

(B) Abdul Malik

(C) Marwan

(D) Al-Walid

Answer: (B)

 

24. Arrange the following Caliphs in chronological order using the code given below:

(i) Umar bin Abdul Aziz

(ii) Hisham

(iii) Al-Walid

(iv) Marwan-I

Codes:

(A) (iii), (iv), (ii), (i)

(B) (ii), (iv), (i), (iii)

(C) (iv), (iii), (i), (ii)

(D) (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: (C)

 

25. Which of the following pairs is correctly matched?

(A) Kitab al-Manazir – Ibn Arabi

(B) Kitab al-Hind – Al-Mas‘udi

(C) Kitab al-Āin – Al-Jahiz

(D) Kitab al-Aghani – Abul Faraj Isfahani

Answer: (D)

 

26. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Fusus al-Hikam – Ibn Taymiyah

(B) Kitab al-Shifa – Ibn Sina

(C) Kitab al-Hayawan – Al-Jahiz

(D) Al-Manar – Rashid Ridha

Answer: (A)

 

27. ‘Yaqut al-Hamavi’ was a

(A) Poet

(B) Historian

(C) Traditionist (Muhaddis)

(D) Qur‘anic exegesist

Answer: (B)

 

28. ‘Al-Baladhuri’ is the author of

(A) Mu‘jim al-Buldan

(B) Qamus al-Buldan

(C) Al-Milal wa Al-Nehal

(D) Futuh al-Buldan

Answer: (D)

 

29. The Hadith narrated by a liar is called

(A) Maqlub

(B) Mastur

(C) Matr–uk

(D) Mudraj

Answer: (C)

 

30. Who among the following is known for emphasizing ‘Nazm-e-Qur’an?

(A) Mufti Mohammad Shafi

(B) Hamid-ud-Din Farahi

(C) Sir Syed Ahmed Khan

(D) Abul A’la Maududi

Answer: (B)

 

31. Who is the author of al-Akhbar al- Tiwāl?

(A) Abu Hanifah al-Dinawari

(B) Al-Kindi

(C) Al-Ghazzali

(D) Al-Mas‘udi

Answer: (A)

 

32. The Saljuqs were

(A) Arabs

(B) Abyssinians

(C) Turks

(D) Iranians

Answer: (C)

 

33. Saifud Daula was

(A) Aghlabi

(B) Fatimi

(C) Ayyubi

(D) Hamdani

Answer: (D)

 

34. Imam Malik was

(A) Mufassir

(B) Muhaddith

(C) Mutakallim

(D) Mu‘arrikh

Answer: (B)

 

35. Al-Zahra Palace was built by

(A) Abdul Rahman-II

(B) Abdul Rahman al-Dakhil

(C) Abdul Rahman al-Kawakibi

(D) Abdul Rahman al-Nasir

Answer: (D)

 

36. Shahnamah was written by

(A) Firdausi Tusi

(B) Nizam al-Mulk Tusi

(C) Asadi Tusi

(D) Nasir al-Din Tusi

Answer: (A)

 

37. Which one of the following is correctly matched?

(A) Fi Zilal al-Qur’an                                      –                      Sir Syed Ahmad Khan

(B) Tafheem al-Qur’an                                    –                      Maulana Maududi

(C) Jami‘ al-Bayan Fi Tafsir al-Qur’an           –                      Abul Kalam Azad

(D) Tarjumanal-Qur'an                                    –                      Mohammad Ibn Jarir al-Tabari

Answer: (B)

 

38. Ibn al-Baytār was bron in

(A) Egypt

(B) Syria

(C) Spain

(D) Iraq

Answer: (C)

 

39. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Ithna ‘Ashari                                –                                  Imamat

(B) Al-Qanun                                     –                                  Ibn Sina

(C) Sayyed Qutub Shaheed                –                                  Egypt

(D) Kitab al-Hayawan                                    –                                  Ibn Khaldun

Answer: (D)

 

40. Dar ul-Hikmah was established in

(A) Egypt

(B) Iraq

(C) Syria

(D) Yemen

Answer: (A)

 

41. The Crusaders captured Jerusalem in

(A) 1072

(B) 1085

(C) 1089

(D) 1099

Answer: (D)

 

42. Arrange the following personalities in chronological order according to their birth, using the code given below:

(i) Abul Faraj Isfahani

(ii) Ibn Rushd

(iii) Ibn Hazm

(iv) Imam Bukhari

Codes:

(A) (ii), (iii), (iv), (i)

(B) (iv), (i), (iii), (ii)

(C) (iii), (iv), (ii), (i)

(D) (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: (B)

 

43. The founder of the Fatimid dynasty was

(A) Al-Mansur

(B) Ulugh Beg

(C) Ubaidullah

(D) Al-Mu’izz

Answer: (C)

 

44. Rukn al-Din Baybars belonged to

(A) Bahri Mamluks

(B) Burji Mamluks

(C) Fatimids

(D) Ayyubites

Answer: (A)

 

45. Which one of the following is correctly matched?

(A) Al-Qa’im                          –                                  Saljuq

(B) Shajarat al-Durr                –                                  Fatimid

(C) Nur al-Din Zangi              –                                   Crusade

(D) Qalawun                           –                                  Ayyubid

Answer: (C)

 

46. The great age of translation was during

(A) Umayyad period

(B) Fatimids

(C) Buwayhids

(D) Early Abbasid period

Answer: (D)

 

47. Jabir ibn Hayyan was a renowned

(A) Astrologer

(B) Chemist

(C) Geographer

(D) Historian

Answer: (B)

 

48. The issue of Khalq-e-Qur’an emerged during the rule of the

(A) Orthodox Caliphate

(B) Umayyads

(C) Abbasids

(D) Ottomans

Answer: (C)

 

49. Armugham-e-Hijaz is the work of

(A) Iqbal

(B) Sir Syed Ahmad Khan

(C) Shah Waliullah

(D) Ashraf Ali Thanvi

Answer: (A)

 

50. Al-Fawz al-Kabir was written by

(A) Hasan al-Bannā

(B) Muhammad Abduh

(C) Jamal al-Din Afghani

(D) Shah Waliullah

 

Answer: (D)


 

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Arab Culture and Islamic Studies

Year Wise NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Paper
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2013 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
Looking for NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjvlkKnP8hXlf0OBXJ362Kjf_uOqq1DnkvPcJiZDGVsmLl-uGgJsVqqUHpWmG8-D6QLQJ6SRgm6KVVCpTYRnBI9Shn5twTQdQ2Ik-f_0VKPU1MCM9ecAAo_vKd_u-DzdrigZhL5W6f4prKWeaSyThBLeQKBqdNwa3HzM6virz0qhCwXIwiz153a0Y-SPQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjvlkKnP8hXlf0OBXJ362Kjf_uOqq1DnkvPcJiZDGVsmLl-uGgJsVqqUHpWmG8-D6QLQJ6SRgm6KVVCpTYRnBI9Shn5twTQdQ2Ik-f_0VKPU1MCM9ecAAo_vKd_u-DzdrigZhL5W6f4prKWeaSyThBLeQKBqdNwa3HzM6virz0qhCwXIwiz153a0Y-SPQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-arab-culture-and-islamic-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-arab-culture-and-islamic-studies-paper-2-solved-question-paper-2013-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content