NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.

 NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 JuneNTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Question Paper 2 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers along with the latest Arab Culture and Islamic Studies Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2012 June.

NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2012 June

NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Arab Culture and Islamic Studies exam.

Practicing these NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2012 June.


1. Ma’arib was a

(A) City (B) Village

(C) Dam (D) River

Answer: (C)

 

2. Yathrib was the old name of

(A) Makkah

(B) Madinah

(C) Taif

(D) Juddah

Answer: (B)

 

3. The leadership of Arab tribes before the prophethood of Hazrat Muhammad (S.A.W.) was that of

(A) Quraish

(B) Ghatfan

(C) Kananah

(D) Taghlib

Answer: (A)

 

4. ‘Bai’at al-Ridhwan’ took place in the year

(A) 622 A.D.

(B) 628 A.D.

(C) 630 A.D.

(D) 634 A.D.

Answer: (B)

 

5. The founder of ‘Dar al-Nadwah’ at Makkah was

(A) Qusai bin Kilab

(B) Hashim

(C) al-safwan

(D) Abdul Muttalib

Answer: (A)

 

6. The Battle of ‘Nimariq’ was fought during the caliphate of

(A) H. Abu Bakr

(B) H. Umar

(C) H. Uthman

(D) H. Ali

Answer: (B)

 

7. Caliph Uthman was assassinated in the year

(A) 642 A.D.

(B) 648 A.D.

(C) 651 A.D.

(D) 656 A.D.

Answer: (D)

 

8. Who removed H. Khalid bin Walid from the post of Commander-in- Chief?

(A) H. Umar

(B) H. Ali

(C) H. Mu’awiyah

(D) H. Abdullah bin Zubair

Answer: (A)

 

9. Who among the following has nominated his son as a caliph first time in the history of Islam?

(A) Abdul Malik

(B) Al-Walid

(C) Mu’awiyah

(D) Sulayman

Answer: (C)

 

10. Who among the following companions of the Prophet was buried adjacent to the walls of Constantinople?

(A) H. Zubair

(B) H. Talha

(C) H. Bilal

(D) H. Abu Ayyub

Answer: (D)

 

11. The Dome of the Rock in Jerusalem was built during the reign of

(A) Abd al-Malik bin Marwan

(B) Yazid bin Mu’awiyah

(C) Mu’awiyah II

(D) Hisham

Answer: (A)

 

12. The gold Dinars and Silver Dirhams with Arabic inscription were first struck during the reign of

(A) Mu’awiyah bin Abi Sufyan

(B) Mu’awiyah II

(C) Marwan I

(D) Abd al-Malik

Answer: (D)

 

13. Who among the following was a well-known physician under the Umayyads?

(A) Khalid

(B) Jabir

(C) Umar bin Abi Rabiah

(D) Masarjawayh

Answer: (D)

 

14. During whose Caliphate the Qaysite power reached its zenith under the Umayyads?

(A) Mu’awiyah I

(B) Yazid I

(C) Walid I

(D) Mu’awiyah II

Answer: (C)

 

15. Siddhanta was translated during the rule of

(A) Abbasids

(B) Fatimids

(C) Umayyads

(D) Mamluks

Answer: (A)

 

16. Who is the author of Kitab al- Hayawan?

(A) Al-Farabi

(B) Al-Ghazzali

(C) Al-Kindi

(D) Al-Jahiz

Answer: (D)

 

17. Ibn al-Muqaffah translated his book ‘Kalilah wa Dimnah’ from

(A) Sanskrit

(B) Syriac

(C) Pahlavi

(D) Greek

Answer: (C)

 

18. Futuh al-Buldan is written by

(A) Al-Baladhuri

(B) Al-Bustani

(C) Al-Mas’udi

(D) Al-Tabari

Answer: (A)

 

19. Kamil fi al-Tarikh is written by

(A) Sulayman al-Tajir

(B) Ibn al-Asir

(C) Abul Qasim Iraqi

(D) Maqrizi

Answer: (B)

 

20. Arrange the following personalities in chronological order. Use the codes given below:

(i) Yahya Barmaki

(ii) Nizam al-Mulk al-Tusi

(iii) Abdul Hamid al-Katib

(iv) Haji Khalifah

Codes:

(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)

(B)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

(C)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)

(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)

 

Answer: (C)

 

21. Imam Shafi’i is the author of

(A) Kitab al-Umm

(B) Kitab al-Kharaj

(C) Kitab al-Zuhd

(D) Kitab al-Nabat

Answer: (A)

 

22. Arrange the following translators of the Qur’an in chronological order. Use the codes given below:

(i) Mahmud Hasan

(ii) Abul A’la Maududi

(iii) Shah Abdul Qadir

(iv) Nazir Ahmad

Codes:

(A)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)

(B)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(D)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)

Answer: (D)

 

23. Muhammad bin Jarir al-Tabari was not a

(A) Historian

(B) Physician

(C) Mufassir

(D) Muhaddis

Answer: (B)

 

24. Mafatih al-Ghayb was written by

(A) Fakhr al-Din al-Razi

(B) Al-Baydawi

(C) Ibn Kathir

(D) Al-Mahalli

Answer: (A)

 

25. Which is the longest collection of the traditions of the Prophet?

(A) Muwatta

(B) Sahih al-Bukhari

(C) Jami al-Tirmidhi

(D) Musnad Ahmad

Answer: (D)

 

26. The author of Kitab al-Risalah was

(A) Numan bin Thabit

(B) Abu Yusuf

(C) Muhammad bin Idris

(D) Muhammad bin Hasan

Answer: (C)

 

27. Under which Aghlabid ruler Sicily was conquered?

(A) Ibrahim bin al-Aghlab I

(B) Ziyadat Allah

(C) Ibrahim II

(D) Ziyadat Allah III

Answer: (B)

 

28. Who among the following was the founder of the Ikhshidid dynasty?

(A) Abul al-Qasim Unjur

(B) Abu al-Misk Kafur

(C) Ahmad

(D) Muhammad bin Tughj

Answer: (D)

 

29. Which one of the following dynasties replaced the Fatimids in Egypt?

(A) The Tulunids

(B) The Rasulids

(C) The Ayyubids

(D) The Mamluks

Answer: (C)

 

30. Kitab al-Siyar al-Kabeer is on the theme of

(A) Criminal Law

(B) International Law

(C) Civil Law

(D) Law of Inheritance

Answer: (B)

 

31. The founder of the Hamdani dynasty was

(A) Sayf al-Daulah

(B) Sa’d al-Daulah

(C) Sa’eed al-Daulah

(D) Abu al-Ma’ali

Answer: (A)

 

32. Abu al-Hasan al-Mawardi is the author of

(A) Al-Masalik wa al-Mamalik

(B) Nafh al-Tib

(C) Kitab al-Shifa

(D) Al-Hawi al-Kabeer

Answer: (D)

 

33. The books on Hadith arranged according to the names of the companions are known as

(A) Musnad

(B) Jami‘

(C) Sunan

(D) Mujam

Answer: (A)

 

34. The construction of Great Mosque of Cordova was started by

(A) Al-Hakam

(B) Abdul Rahman Nasir

(C) Abdul Rahman al-Dakhil

(D) Hajib al-Mansur

Answer: (C)

 

35. Iran was conquered by

(A) H. Abu Bakr 

(B) H. Umar

(C) H. Uthman

(D) H. Ali

Answer: (B)

 

36. Jundi-Shapur was noted by its academy of

(A) Music and dance

(B) Religious affairs

(C) Medicine

(D) State administration

Answer: (C)

 

37. Al-Qanuni was the title of

(A) Sulayman I

(B) Salim II

(C) Murad I

(D) Mahmud I

Answer: (A)

 

38. In these three fields the Ottomans made original contribution:

(A) Chemistry, Biology and Physics

(B) Geography, Historiography and Law

(C) Statesmanship, Architecture and Poetry

(D) Pottery, Carpet making and Calligraphy

Answer: (C)

 

39. Which of the following is not correctly matched?

(A) Ibn Rashiq – Al-’Umdah

(B) Ibn Khurdadbih – Kitab al- Masalik wa al- Mamalik

(C) Ibn Sina – sayd al-Khatir

(D) Ibn al- Arabi – Fusus al- Hikam

Answer: (C)

 

40. Mu’jam al-Buldan was written by

(A) Al-Mas’udi

(B) Yaqut

(C) Sulayman al-Tajir

(D) Al-Biruni

Answer: (B)

 

41. Arrange the following books in chronological order. Use the codes given below:

(i) Al-Kashshaf

(ii) Kalilah wa Dimnah

(iii) Al-’Iqd al-Farid

(iv) Muqaddamah

Codes:

(A)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)

(C)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)

(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)

Answer: (D)

 

42. The city of Samarra was founded by

(A) Harun al-Rashid

(B) Al-Mu’tasim

(C) Al-Mutawakkil

(D) Al-Mahdi

Answer: (B)

 

43. One of the founders of Arabic calligraphy was

(A) Al-Rayhani

(B) Abu al-Faraj al-Isfahani

(C) Al-Kindi

(D) Hajjaj bin Yusuf

Answer: (A)

 

44. Futuhat al-Makkiyah deals with

(A) Ghazawat

(B) Theology

(C) Mysticism

(D) Conquest of Makkah

Answer: (C)

 

45. Al-’Urwat al-Wuthqa is written by

(A) Shah Waliullah

(B) Jamal al-Din al-Afghani

(C) Hasan al-Banna

(D) Al-Mawardi

Answer: (B)

 

46. Arrange the following thinkers in chronological order. Use the codes given below:

(i) Allamah Iqbal

(ii) Sir Syed Ahmad Khan

(iii) Ibn Khaldun

(iv) Shah Waliullah

Codes:

(A)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

(B)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)

(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

Answer: (D)

 

47. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Mohammad Iqbal – Hayat-e- Jawaid

(B) Shah Waliullah – Al-Fawz al-Kabeer

(C) Sir Syed Ahmad Khan– Tahzib al- Akhlaq

(D) Al-Mawardi – Al- Ahkam al- Sultaniy yah

Answer: (A)

 

48. Muhammad Abduhu was the disciple of

(A) Syed Qutub Shaheed

(B) Hasan al-Banna

(C) Rashid Riza

(D) Jamal al-Din al-Afghani

Answer: (D)

 

49. Arrange the following rulers chronologically. Use the codes given below:

(i) Yazid I

(ii) Al-Walid I

(iii) Umar II

(iv) Marwan I

Codes:

(A)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

(B)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(C)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)

(D)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)

Answer: (B)

 

50. Who among the following is not a Mu’allaqah poet?

(A) Al-A’sha

(B) Zuhair bin Abi Sulma

(C) Amr bin Kulthum

(D) Farazdaq

 

Answer: (D)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Arab Culture and Islamic Studies

Year Wise NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Paper
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 2 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEi2iyD3kxzoJ1211dBpvGrCIOAmq9a86-xU4cDcvHQGJkdbYdciWHyxXaZQdtST6uW9QNgsky-hG95JPozs1wy_lUBKnFEtGVPAARqd1-ehIhhrp9O69UvoCa1NtH01yhwzHu0HdAPhwKmqTdc-kmhnJikzvkVcfcxNV6yahGUEZE6JdSeM33jzC4sRvA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEi2iyD3kxzoJ1211dBpvGrCIOAmq9a86-xU4cDcvHQGJkdbYdciWHyxXaZQdtST6uW9QNgsky-hG95JPozs1wy_lUBKnFEtGVPAARqd1-ehIhhrp9O69UvoCa1NtH01yhwzHu0HdAPhwKmqTdc-kmhnJikzvkVcfcxNV6yahGUEZE6JdSeM33jzC4sRvA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-arab-culture-and-islamic-studies-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-arab-culture-and-islamic-studies-paper-2-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content