NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 December

Looking for NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper.

 NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 DecemberNTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2012 December: To score better marks in the NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Question Paper 2 2012 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers along with the latest Arab Culture and Islamic Studies Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2012 December.

NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2012 December

NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Arab Culture and Islamic Studies exam.

Practicing these NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2012 December.


1. The capital of Himyarites was

(A) Zaffar

(B) Ma’arib

(C) Egypt

(D) Ma’an

Answer: (A)

 

2. Prophet Muhammad (S.A.W.) migrated to Madinah in the year

(A) 575 A.D.

(B) 620 A.D.

(C) 622 A.D.

(D) 632 A.D.

Answer: (C)

 

3. Abraha was the governor of

(A) Busra

(B) Damascus

(C) Fustat

(D) Yemen

Answer: (D)

 

4. The first migration of Muslims was to

(A) Madinah

(B) Kufah

(C) Abyssinia

(D) Taif

Answer: (C)

 

5. The Battle of Trench was fought in the year

(A) 622 A.D.

(B) 628 A.D.

(C) 630 A.D.

(D) 632 A.D.

Answer: (B)

 

6. Musailamah Kadhdhab was killed during the caliphate of

(A) H. Abu Bakr

(B) H. Umar

(C) H. Uthman

(D) H. Ali

Answer: (A)

 

7. Who chose Kufah as the capital of the Caliphate?

(A) H. Ali

(B) H. Uthman

(C) Umar bin Abdul Aziz

(D) Amin

Answer: (A)

 

8. The battle of Siffin was fought between

(A) H. Ali and H. Aisha

(B) H. Ali and H. Mu‘awiyah

(C) Yazid and H. Abdullah bin Zubair

(D) H. Khalid bin Walid and H. Mu‘awiyah

Answer: (B)

 

9. Caliph Ali was assassinated by

(A) Abu Lu’luFiroz

(B) Abdullah bin Saba

(C) Abdullah Wahab

(D) Abdul Rahman bin Muljim

Answer: (D)

 

10. The tragedy of Karbala took place in the year

(A) 661 A.D.

(B) 675 A.D.

(C) 680 A.D.

(D) 690 A.D.

Answer: (C)

 

11. Who among the following military commanders crushed the power of Abdullah bin Zubair?

(A) Tariq bin Ziyad

(B) Hajjaj bin Yusuf

(C) Musa bin Nusair

(D) Muhammad bin Qasim

Answer: (B)

 

12. The Arabicization of the State was initiated by

(A) Marwan

(B) Sulayman

(C) Ibrahim

(D) Abdul Malik bin Marwan

Answer: (D)

 

13. Who among the following is considered to be the founder of Arabic grammar?

(A) Khalil ibn Ahmad

(B) Abu al-Aswad al-Du’ali

(C) Shihab al-Zuhri

(D) Sibwaih

Answer: (B)

 

14. Who among the following was the first caliph in Islam born of a slave mother?

(A) Yazid III

(B) Walid I

(C) Marwan II

(D) Yazid II

Answer: (A)

 

15. Who founded the Abbasid dynasty?

(A) Al-Ma’mun

(B) Al-Mehdi

(C) Al-Hadi

(D) None of the above

Answer: (D)

 

16. Al-Khwarizmi was a

(A) Historian

(B) Chemist

(C) Musician

(D) Mathematician

Answer: (D)

 

17. Muruj al-Dhahab is written by

(A) Al-Ghazzali

(B) Al-Baladhuri

(C) Al-Mas‘udi

(D) Al-Biruni

Answer: (C)

 

18. Which of the following is not correctly matched?

(A) Kitab al-Hind – Al-Biruni

(B) Al-Burdah – Sharaf al- Din Muhammad

(C) Al-Itqan– Ibn Taimiyah

(D) Kitab al-Shifa – IbnSina

Answer: (C)

 

19. When did Imam Bukhari die?

(A) 870 A.D.

(B) 888 A.D.

(C) 894 A.D.

(D) 915 A.D.

Answer: (A)

 

20. Who was the last Abbasid Caliph?

(A) Al-Qa’im

(B) Al-Zahir

(C) Al-Mu‘tasim

(D) Al-Mustakfi

 

Answer: (C)

 

21. Ibn Khaldun was born in

(A) Iraq

(B) Egypt

(C) Syria

(D) Tunisia

Answer: (D)

 

22. Arrange the following Caliphs chronologically use the code given below:

i. Al-Wathiq

ii. Sulayman Ibn Abdul Malik

iii. Salim II

iv. Al-Hadi

Codes:

(A) iv i iii ii

(B) ii iii i iv

(C) i iii ii iv

(D) ii iv i iii

Answer: (D)

 

23. Who was the companion of the Prophet known as ‘Tarjuman Al- Qur’an’?

(A) Abdullah Ibn Umar

(B) Abdullah Ibn Mas‘ud

(C) Abdullah Ibn Abbas

(D) Abdullah Ibn Zubair

Answer: (C)

 

24. The author of ‘Kitab al-Kharaj’ was

(A) Muhammad Ibn Hasan

(B) Abu Yusuf

(C) Asad Ibn Furat

(D) Sahnoon

Answer: (B)

 

25. Which one of the following is considered as one of the source of Islamic Law?

(A) Mubah

(B) Mustahab

(C) Istislah

(D) Mandub

Answer: (C)

 

26. The first Shi‘ite dynasty in the history of Islam was

(A) The Safavids

(B) The Idrisids

(C) The Fatimids

(D) The Hamdanids

Answer: (B)

 

27. Under which dynasty Egypt had become a sovereign. State for the first time since Ptolemic and Pharaonic days?

(A) The Tulunids

(B) The Mamluks

(C) The Ayyubids

(D) The Fatimids

Answer: (C)

 

28. South Italy was conquered during the rule of

(A) The Fatimids

(B) The Aghlabids

(C) The Tulunids

(D) The Idrisids

Answer: (A)

 

29. Which dynasty superseded the Tahirid dynasty?

(A) The Hamdanids

(B) The Samanids

(C) The Tulunids

(D) The Saffarids

Answer: (D)

 

30. Who among the following was the founder of the Ghaznavid dynasty?

(A) Subuktigin

(B) Mahmud Ghaznawi

(C) Mas‘udGhaznawi

(D) Alptagin

Answer: (A)

 

31. Who among the following was Tabi‘ee Faqeeh?

(A) Asadibn Furat

(B) Sahnun Ibn Sa‘eed

(C) Urwah Ibn Zubair

(D) Dawud Ibn Sulayman

Answer: (C)

 

32. Al-Hawi al-Kabeer is a book of

(A) Hanafi Law

(B) Shafi‘ee Law

(C) Maliki Law

(D) Hanbali Law

Answer: (B)

 

33. Fath al-Bari is a commentary of

(A) Sahih Muslim

(B) Sunan Abi Dawud

(C) Jami Tirmidhi

(D) Sahih Bukhari

Answer: (D)

 

34. Horseshoe type and pointed arches were used in the architecture built by

(A) Umayyads of Spain

(B) Mughals of India

(C) Safavids of Iran

(D) Abbasids of Baghdad

Answer: (A)

 

35. The fall of Granada took place in the year

(A) 1148 A.D.

(B) 1236 A.D.

(C) 1492 A.D.

(D) 1498 A.D.

Answer: (C)

 

36. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Mu’tazilah – Al-Muljim

(B) Naqshbandi – Dancing Dervesh

(C) Ithna ‘Ashari – Imamat

(D) Qadrite – Irja

Answer: (C)

 

37. Arrange the following rulers in order in which they ruled.

Use the code given below:

(i) Bayazid I

(ii) Urkhan

(iii) Murad I

(iv) Uthman I

Codes:

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (ii) (iv) (i) (ii)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (B)

 

38. Yanicheri was the name of the army of

(A) Safavids

(B) Timurids

(C) Ghaznavids

(D) Ottomans

Answer: (D)

 

39. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Ibn Qutaibah – Tawq al- Hamamah

(B) Ibn Hazm – Al-Qanun

(C) Ibn ‘Abd Rabbih– Al-‘Iqd al-Farid

(D) Ibn Khaldun – Kitab al- Hayawan

Answer: (C)

 

40. Hisab al-Jabrwa al-Muqābalah was written by

(A) Jabir bin Hayyan

(B) Al-Khwarizmi

(C) Al-Farabi

(D) Umar Khayyam

Answer: (B)

 

41. Arrange the following personalities in chronological order

Use the code given below:

(i) Ibn Sina

(ii) Al-Razi

(iii) Nasir al-Din al-Tusi

(iv) Al-Kindi

Codes:

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (B)

 

42. Al-Tabari is associated with

(A) History

(B) Astronomy

(C) Mathematics

(D) Painting

Answer: (A)

 

43. The Great Mosque of Samarra was built during the reign of

(A) Al-Mamun

(B) Al-Mutawakkil

(C) Al-Muktafi

(D) Al-Saffah

Answer: (B)

 

44. The subject matter of Kitab al- Nagham is

(A) Music

(B) Pottery

(C) Architecture

(D) Painting

Answer: (A)

 

45. Armughan-e-Hijaz is written by

(A) Sir Syed Ahmad Khan

(B) Shah Waliullah

(C) Altaf Husain Hali

(D) Muhammad Iqbal

Answer: (D)

 

46. Arrange the following books in chronological order. Use the code given below:

(i) Bal-e-Jibril

(ii) Athar al-Sanadid

(iii) Muqaddamah

(iv) Hujjatullah al-Balighah

Codes:

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (C)

 

47. Syed Qutub Shaheed was

(A) An Iraqi

(B) An Egyptian

(C) A Syrain

(D) A Libyan

Answer: (B)

 

48. Ikhwan al-Muslimeen was established in the year

(A) 1920 A.D.

(B) 1924 A.D.

(C) 1928 A.D.

(D) 1941 A.D.

Answer: (C)

 

49. Bidāya al-Mujtahid deals with

(A) Theory of historical development

(B) Islamic jurisprudence

(C) Legal interpretation

(D) Literary criticism

Answer: (B)

 

50. Al-Hambra was built by

(A) al-Murabitun

(B) al-Muwahhidun

(C) Banu Jawhar

(D) The rulers of Granada

 

Answer: (D)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Arab Culture and Islamic Studies

Year Wise NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Paper
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2020 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2019 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2019 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2018 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2018 July
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2017 November
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2016 July
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2015 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2015 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2014 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2014 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2011 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2011 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2010 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2010 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2009 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2009 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2008 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2008 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2007 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2007 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2006 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2006 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2005 June
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2005 December
UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Question Paper 2004 December

We have covered the NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Paper 2 2012 December.

If you have any questions about NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 December
Looking for NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Paper 2 Solved Question Paper 2012 December? Here get Paper 2 Solved Question Paper.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhoakgw5bG23R3TobCRfuyJrvlMCjqY6yiIJdSJvZMfDI65wAYF5aCQBVgzjtzATjC0oXlBPsogm83YJk3b1PdJ68O9nTauVGeRecBqYt01O_dClLUetYa0iwWSOCO4iifQkalhGvN8EWUZ9o569kNdDojzrOk3pP9yXvyHvuZt4oJ872hVp5zPmPEkCA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhoakgw5bG23R3TobCRfuyJrvlMCjqY6yiIJdSJvZMfDI65wAYF5aCQBVgzjtzATjC0oXlBPsogm83YJk3b1PdJ68O9nTauVGeRecBqYt01O_dClLUetYa0iwWSOCO4iifQkalhGvN8EWUZ9o569kNdDojzrOk3pP9yXvyHvuZt4oJ872hVp5zPmPEkCA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-arab-culture-and-islamic-studies-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-arab-culture-and-islamic-studies-paper-2-solved-question-paper-2012-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content