NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September

Looking for NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.

 NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 SeptemberNTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September: To score better marks in the NTA UGC NET Adult Education, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Question Paper 2013 September. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers along with the latest Adult Education Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.

NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September

NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Adult Education exam.

Practicing these NTA UGC NET Adult Education Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.


1. National Adult Education Programme focused on the age group of

(A) 15-35 years

(B) 15-45 years

(C) 15-60 years

(D) None of the above

Answer: (A)

 

2. Which one is not a core function of managers?

(A) Assimilating

(B) Directing

(C) Motivating

(D) Leading

Answer: (A)

 

3. 16th Programme of 20 Point Programme was

(A) Erradication of illiteracy.

(B) Abolition of poverty.

(C) Control on population explosion.

(D) Women empowerment.

Answer: (A)

 

4. Evaluation of total literacy program is done by

(A) International agency

(B) Friendly agency

(C) Empanelled agency

(D) Nominated agency

Answer: (C)

 

5. Right to Education Act 2010 is meant for age group of

(A) 5-16 years

(B) 6-14 years

(C) 6-18 years

(D) 5-14 years

Answer: (B)

 

6. Qualitative data is compared through

(A) T-test

(B) F-test

(C) Chi-test

(D) None of the above

Answer: (C)

 

7. Director General of NLMA is

(A) Secretary Department of Elementary Eduction and Literacy.

(B) Additional Secretary MHRD.

(C) Joint Secretary MHRD.

(D) None of the above

Answer: (C)

 

8. Which one of the following agencies is not related with Adult, Continuing Education and Extension?

(A) ICAE

(B) PRATHAM

(C) IUACE

(D) SRC

Answer: (B)

 

9. Which one of the following is not a method of teaching adult illiterate?

(A) Emphatic

(B) Synthetic

(C) Analytic

(D) Didactic

Answer: (A)

 

10. Which of the following leaders is related to Adult Education?

(A) Julius Neyrere

(B) Robert Mugabe

(C) Bill Clinton

(D) A.B. Vajpayee

Answer: (A)

 

11. Evaluation is essential for

(A) Improving the work.

(B) Judging the value of methods or devices used.

(C) Choosing the best tools in the teaching plan.

(D) All of the above.

Answer: (D)

 

12. Which of the following amendment is related to Panchayat Raj?

(A) 61st & 62nd Constitutional Amendment

(B) 64th & 65th Constitutional Amendment.

(C) 73rd & 74th Constitutional Amendment.

(D) None of the above

Answer: (C)

 

13. In extension evaluation progress can be measured at

(A) two levels

(B) three levels

(C) four levels

(D) five levels

Answer: (B)

 

14. Which of the following is an informal rural institution?

(A) Village panchayat

(B) Family

(C) Youth club

(D) None of these

Answer: (B)

 

15. IRDP stands for

(A) Integrated Rural Development Programme.

(B) Indian Rural Development Programme.

(C) Integrated Rural Development Plan.

(D) Indian Rural Development Plan.

Answer: (A)

 

16. HIV Stands for

(A) Human Immuno Virus

(B) Human Immuno Deficiency Virus

(C) Human Internal Virus

(D) None of the above

Answer: (B)

 

17. Policy statement of UGC regarding extension in Higher Education was given in the year

(A) 1970

(B) 1975

(C) 1977

(D) 1980

Answer: (C)

 

18. Equality of opportunities in education implies that each student

(A) Passes examination with first division.

(B) Gets equal number of books and stationary.

(C) Gets facilities according to his abilities and interest.

(D) Gets facilities according to his potential and level in the society.

Answer: (C)

 

19. Research means

(A) Searching again and again.

(B) Finding solution to any problem.

(C) Scientific approach to new truth.

(D) All of the above.

Answer: (D)

 

20. Which of the following would not tend to increase the population of a country?

(A) An increase in birth rate.

(B) A fall in the death rate.

(C) An increase in average age of marriage.

(D) An increase in immigration.

 

Answer: (C)

 

21. The purpose of extension evaluation is

(a) to identify the needs and interests of participants.

(b) to determine the degree of result achieved.

(c) to provide the evidence to the community of the value of the extension programme.

(d) to measure the effectiveness of different extension methods.

Codes:

(A) only (a), (b) and (c) are correct.

(B) (a) is wrong, but (b), (c) and (d) are correct.

(C) (a) and (b) are correct, but (c) and (d) are wrong.

(D) All of the above are correct.

Answer: (B)

 

22. Which of the following are not included in the dimension of population education?

(a) Population situation

(b) Economic development

(c) Quality of life

(d) Moral values

Codes:

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (c)

(C) (b) and (d)

(D) (a) and (d)

Answer: (C)

 

23. Environment Education is helpful in

(a) disseminating informations regarding environment.

(b) developing positive attitude towards environment.

(c) increasing active participation in environment conservation.

(d) developing positive attitude towards gender equality.

Code:

(A) (a), (b) and (d) are correct.

(B) (b), (c) and (d) are correct.

(C) (a), (c) and (d) are correct.

(D) (a), (b) and (c) are correct.

Answer: (D)

 

24. Which of the following pairs are wrong?

(a) Vitamin-C – Orange

(b) Vitamin-A – Egg

(c) Iron – Diarrhoea

(d) ORS – Anemia

Codes:

(A) (a) and (b)

(B) (a), (b) and (c)

(C) (c) and (d)

(D) (b) and (c)

Answer: (C)

 

25. Which of the following pairs are correct?

(a) World Blood Donation Day – 5th June

(b) World Nature Day – 3rd October

(c) Girl Child Day – 24th January

(d) World Environment Day – 14th June

Codes:

(A) (a), (b) and (c)

(B) (b), (c) and (d)

(C) (a) and (b)

(D) (b) and (c)

Answer: (D)

 

26. Sampling methods are

i. Purposive

ii. Quota

iii. Irrational

iv. Area

Codes:

(A) i, ii and iii

(B) i, iii and iv

(C) ii, iii and iv

(D) i, ii and iv

Answer: (D)

 

27. The tools of measurements are

i. Contacts

ii. Value scales

iii. Attitude scales

iv. Opinion polls

Codes:

(A) i, ii and iii

(B) ii, iii and iv

(C) i, iii and iv

(D) None of the above

Answer: (B)

 

28. Steps of programme planning are

i. Collection of facts

ii. Execution of plan

iii. Opinion formation

iv. Evaluation of progress

Codes:

(A) i, ii and iii

(B) ii, iii and iv

(C) i, iii and iv

(D) i, ii and iv

Answer: (D)

 

29. HIV-AIDs tests include

i. Elisa

ii. Mohr

iii. PCR

iv. Western Blot

Codes:

(A) i, ii and iii

(B) ii, iii and iv

(C) i, ii and iv

(D) i, iii and iv

Answer: (D)

 

30. Elements of curriculum are

i. Events

ii. Contents

iii. Consent

iv. Context

Codes:

(A) i, ii and iii

(B) ii, iii and iv

(C) i, iii and iv

(D) i, ii and iv

Answer: (C)

 

31. Types of leadership are

i. Benevolent

ii. Participation

iii. Authoritarian

iv. Predatory

Codes:

(A) i, ii and iii

(B) i, iii and iv

(C) i, ii and iv

(D) ii, iii and iv

Answer: (A)

 

32. Assertion (A): The key to job satisfaction and high performance lies in job enrichment.

Reason (R): Grape vine is not a way of communication.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not a correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (C)

 

33. Assertion (A): Evaluation is an integral part of the management process.

Reason (R): Social audit does not fulfil the promises it holds.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not a correct explanation of (A).

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: (D)

 

34. Assertion (A): Rights of senior citizens are violated both within and outside family.

Reason (R): Law on Maintenance and welfare of senior citizens does not provide for any such safety and security.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (C)

 

35. Assertion (A): The link amongst gender, poverty, development and environment is not established.

Reason (R): An effort to translate the spirit of sustainable development can provide answers to several problems of development.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (D)

 

36. Assertion (A): Universalization of primary and secondary education could not be achieved besides implementation of plethora of programmes.

Reason (R): Right to Education Act (2010) is meant for age group 6-14 years.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

37. Assertion (A): Focussed group discussion is a good tool in qualitative research.

Reason (R): Experimental designs are a method of quantitative research.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (B)

 

38. Assertion (A): There is a gap between number of skilled persons required and available.

Reason (R): National Skill Development Operation has started a massive skilling programme.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

39. Assertion (A): Rapid growth in population is the indicator of low level of development in the society.

Reason (R): High birth rate is related to illiteracy and poverty in the society.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not a correct explanation of (A)

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

40. Assertion (A): Development of people is not more important than the other economic functions.

Reason (R): We cannot build a high quality economy only on the basis of physical resources.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false, but (R) is true and (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is false and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

41. Assertion (A): Developing countries with higher population growth rates, are often viewed as the source of an emerging environmental crisis.

Reason (R): If current rates of deforestration continue in South East Asia. it would take 15 years for the region to become completely stripped of its forest.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

42. Assertion (A): National Literacy Mission was launched in 1988.

Reason (R): Techno pedagogy was included in Nation wide strategy of National Literacy Mission.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

43. Assertion (A): Literacy has positive co-relation with population control.

Reason (R): As literacy increases, birth rate and infant mortality rate decreases.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Answer: (D)

 

44. Assertion (A): Primary Education is the foundation of our entire education system.

Reason (R): The right to free and compulsory education for children between age group of 6 to 14 has been inserted in Indian Constitution.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (B)

 

45. Assertion (A): Adoption of innovation is not a mental process.

Reason (R): Decision making is one of the important stage in adoption of innovation.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false, but (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (B)

 

46. Arrange the following activities of TLC in order in which they were implemented. Use code given below:

I. Survey

II. Evaluation

III. Environment building

IV. Monitoring

Codes:

(A) I III IV II

(B) I IV III II

(C) III I IV II

(D) II IV III I

Answer: (A)

 

47. Arrange the following days in the order in which they are celebrated from January to December.

I. International Woman Day

II. Human Right Day

III. Girl Child Day

IV. International Literacy Day

Codes:

(A) I III IV II

(B) III I IV II

(C) IV II III I

(D) I II III IV

Answer: (B)

 

48. Arrange the following in the order in which they appeared. Use the code given below:

I. Adult Education

II. Continuing Education

III. Social Education

IV. Life Long Education

Codes:

(A) I III II IV

(B) III I II IV

(C) III II I IV

(D) I IV III II

Answer: (B)

 

49. Arrange the following states in order to their population ranking (from lower to higher) as per provisional figures of 2011 census.

I. Bihar

II. Uttar Pradesh

III. West Bengal

IV. Maharashtra

Codes:

(A) III I IV II

(B) I II III IV

(C) II III I IV

(D) II IV I III

Answer: (A)

 

50. Arrange the following task of extension education in the order in which they are being executed:

I. Planning

II. Evaluation

III. Reconsideration

IV. Execution of plan

Codes:

(A) I IV II III

(B) I II III IV

(C) I III II IV

(D) I IV III II

Answer: (A)

 

51. Arrange the following institutions in order they were instituted:

I. United Nations Environment Programme (UNEP)

II. United Nations Population Fund (UNFPA)

III. World Health Organisation (WHO)

IV. International Fund for Agricultural Development (IFAD)

Codes:

(A) III II I IV

(B) II III I IV

(C) I II III IV

(D) IV III II I

Answer: (A)

 

52. Arrange the following in decreasing order of ‘Literacy’ rate states in India according to the census of India 200:

(A) Kerala, Nagaland, Mizoram, Goa.

(B) Kerala, Mizoram, Goa, Nagaland.

(C) Kerala, Goa, Nagaland, Mizoram.

(D) Kerala, Mizoram, Nagaland, Goa.

Answer: (B)

 

53. Arrange the following programme in order of their implementation and answer using the codes:

(i) NLM

(ii) NAEP

(iii) Sakshar Bharat

(iv) Right to Education

Codes:

(A) (iv), (iii), (ii), (i)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (ii), (i), (iii), (iv)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (C)

 

54. Arrange the following stages of communication in order of their placement in the process using codes:

(i) Encoding

(ii) Environment

(iii) Message

(iv) Recipient

Codes:

(A) (iii), (i), (ii), (iv)

(B) (iii), (ii), (i), (iv)

(C) (iii), (ii), (iv), (i)

(D) (iii), (iv), (ii), (i)

Answer: (A)

 

55. Arrange the following events in order of their happening.

(i) Universal Declaration of Human Rights.

(ii) New Policy on Education.

(iii) Hamburg Declaration.

(iv) Dakar Summit

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (i), (iv), (iii), (ii)

(C) (i), (ii), (iv), (iii)

(D) (i), (iii), (ii), (iv)

Answer: (A)

 

56. Arrange the stages of research in order of their occurance:

(i) Methodology

(ii) Findings

(iii) Report writing

(iv) Analysis

Codes:

(A) (ii), (i), (iv), (iii)

(B) (i), (iii), (iv), (ii)

(C) (i), (ii), (iv), (iii)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (D)

 

57. Arrange the following functions of management in order of their performance.

(i) Organising

(ii) Motivating

(iii) Controlling

(iv) Planning

Codes:

(A) (iv), (i), (ii), (iii)

(B) (iv), (ii), (i), (iii)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (i), (iii), (iv), (ii)

Answer: (A)

 

58. Match the following:

List – I                                                                                                List - II

(a) Environment protection                                                                 i. Pratham

(b) Literacy promotion                                                                        ii. NBA

(c) Sanitation                                                                                       iii. BGVS

(d) Basic Education                                                                            iv. Sulabh International

Codes:

    (a) (b) (c) (d)

(A) ii iv i iii

(B) ii iii iv i

(C) ii i iii iv

(D) ii iii i i

Answer: (B)

 

59. Match the items of List-I with that of List-II and answer the question according to the codes given below the lists.

List – I                                                                                                List - II

(a) Internet                                                                                          i. Motivation

(b) Basic needs                                                                                    ii. Training

(c) Short courses                                                                                 iii. Communication

(d) Disturbance                                                                                   iv. Learning

Codes:

    (a) (b) (c) (d)

(A) iv ii i iii

(B) iv i iii ii

(C) iv iii ii i

(D) iv i ii iii

Answer: (D)

 

60. Match the item of List-I with that of List-II and answer the question according to the code given below the list:

List – I                                                                        List - II

(a) SEWA                                                                   i. University Continuing Education

(b) IUACE                                                                  ii. Population Education

(c) IAEA                                                                     iii. Self Help Group

(d) UNFP                                                                    iv. Adult Education

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iv         i           ii          iii

(B)       iv         iii         i          ii

(C)       iii        i          iv         ii

(D)       iii         iv         ii          i

Answer: (C)

 

61. Match the item under List-I with that of List-II and answer the question according to the codes given below the list:

List – I                                                                        List - II

(a) JSN                                                                        i. Primary Education

(b) LSK                                                                       ii. Adult Literacy

(c) VEC                                                                       iii. Mahila Samakhya

(d) Sathin                                                                    iv. Sakshar Bharat

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       i          iv         ii          iii

(B)       ii          iv         i           iii

(C)       iv         i           ii          iii

(D)       ii          iv         iii         i

Answer: (B)

 

62. Match the List-I with that of List-II and answer the question according to the codes given below the list:

List – I                                                                        List - II

(a) Sriniketan                                                               i. Uttar Pradesh

(b) Literacy House                                                      ii. Delhi

(c) DAE                                                                      iii. Bihar

(d) ADRI                                                                    iv. West Bengal

Codes:

(a)        (b)       (c)       (d)

(A)       iv         i           ii          iii

(B)       iv         ii          iii         i

(C)       iv         iii         i          ii

(D)       ii          iv         iii         i

Answer: (A)

 

63. Match the item under List-I with that of List-II and answer the question according to the codes given below the list:

List – I                                                                        List - II

(a) My School                                                             i. Paulo Friere

(b) Nai Taleem                                                            ii. Aurobindo Ghose

(c) Spiritual Education                                                iii. M.K. Gandhi

(d) Praxis                                                                     iv. Rabindra Nath Thakur

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iv         iii         i           ii

(C)       iv         i           ii          iii

(D)       iv         iii         ii          i

Answer: (D)

 

64. Match the item given under List-I with those in List-II.

List – I                                                                                    List - II

I           District where first TLC launched                                          1. Kerala

II         State that has larger population size                                       2. West Bengal

III        State that has highest literacy rate                                          3. Kottayam

IV        State that has highest density of population                           4. Uttar Pradesh

Codes:

I           II         III        IV

(A)       3          2          4          1

(B)       2          3          4          1

(C)       3          4          1          2

(D)       4          3          2          1

Answer: (C)

 

65. Match the item given under List-I (Task) with those in List-II (Associated with) and select the correct answer using the codes given below:

List – I                        List - II

I           Evaluation                   1. Energize and direct behavioural patterns organized around a goal.

II         Planning                      2. Periodical Supervision

III        Motivation                  3. Help us to determine progress with any activity.

IV        Monitoring                  4. In designing a course of action to achieve ends.

Codes:

I           II         III        IV

(A)       3          1          4          2

(B)       1          3          2          4

(C)       3          4          1          2

(D)       2          3          4          1

Answer: (C)

 

66. Match the items given under List-I

(University based programmes) with those in List-II (year of launching):

List – I                                                                        List - II

I           Area Development Approach                                     1. 1988

II         NAEP                                                                                     2. 1984

III        Population Education Programme                              3. 1982

IV        Continuing Education Programme                             4. 1978

Codes:

      I II III IV

(A) 1 4 2 3

(B) 4 3 2 1

(C) 1 4 3 2

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)

 

67. Match the items given under List-I (Programme) with those in List-II (year of launching):

List – I                                                                                    List - II

I           Mahila Samridhi Yojna                                                           1. 2002

II         Community Development Programme                                   2. 1952

III        Sarva Shiksha Abhiyan                                                           3. 2009

IV        Sakshar Bharat Abhiyan                                                         4. 1997

Codes:

     I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 2 1 3

(C) 3 1 4 2

(D) 4 2 3 1

Answer: (B)

 

68. Match the items given under List-I with those in List-II and select the right answer using the codes given below the items:

List – I                                                                                                List - II

I           Audio                                                                                      1. Television

II         Visual                                                                                      2. Radio

III        Audio-visual                                                                           3. Internet

IV        Multimedia                                                                              4. Silent Movie

Codes:

     I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 2 4 1 3

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (B)

 

69. Match the following List-I with the List-II.

List – I                                                                        List - II

I           Communication                                                           1. Capacity building

II         Planning                                                                      2. Adoption

III        Innovation                                                                   3. Determination of objectives

IV        Training                                                                       4. Channel

Codes:

      I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 4 3 1 2

(C) 3 4 1 2

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)

 

70. Match the following List-I with the List-II.

List – I                                                            List - II

I           Population Education                                                1. Functional Literacy

II         Environment Education                                  2. Equivalence Programme

III        Continuing Education                                     3. To improve quality of life

IV        Adult Education                                             4. Sensitization towards environment

Codes:

     I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 4 3 2 1

(C) 3 4 2 1

(D) 1 2 3 4

 

Read the passage below and answer the questions (71-75) based on your understandings of the passage.

Globalisation is present everywhere in our lives. It is part of casual conversations, political discourse, economic debates and cultural deliberations. But as for concepts like social stratification, knowledge gap, winners and losers in a knowledge based society, users and losers in digital space, Europe has tight lips.

We are reluctant and embarrassed to discuss poverty. It is easier to place such misfortunate developments in the third world and avoid explanation of our own touchy problems. When in the late 1950’s, a stormy debate on equal and unequal education opportunities unfolded very few people expected this problem to augment and become a burning social issue during the first decades of the 21st century. In the area of education sciences, adult educators are those who give a lot of attention to inequalities and social exclusion, especially in the context of access to learning opportunities. They are particularly sensitive to this problem for a number of reasons. First, all systemic errors are acutely visible in the form of individual deficits which are revealed when graduates of different schools take up new social roles as job seekers or prospective employees, and many are not able to find employment.

Across Europe, adult education in celebrated as a remedy to all social problems, including marginalisation, exclusion and poverty. It is expected to counteract social polarisation, but it is polarised as strongly as the society. The belief that social deprivation may occur only ‘be tone’ or ‘on the side of’ adult learning was upheld for decades but it turned out to be deceptive.

Answer: (C)

 

71. Author has questioned a dominant perception in Europe which refers to

(A) Avoidance of critical issues that has emerged there.

(B) Treating the problems as outlandish.

(C) None of these are true.

(D) Both (A) and (B) are true.

Answer: (D)

 

72. Inequalities and exclusion are better understood by

(A) None

(B) Adult Educators

(C) Modern graduates

(D) Unemployed youths

Answer: (B)

 

73. According to author which problem resurfaced in 21st Century in Europe.

(A) Social tensions

(B) Unequal education opportunities

(C) Poverty

(D) Unemployment

Answer: (B)

 

74. What was the wide spread understanding about Adult Education?

(A) It does not provide answer to the social problem.

(B) It leads to social polarisation.

(C) It reduces marginalization.

(D) None of the above.

Answer: (D)

 

75. Author is advancing an argument in favour of

(A) Globalisation

(B) Marginalisation

(C) Deprivation

(D) None of the above

 

Answer: (D)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Adult Education Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Adult Education are of descriptive type till December 2011.

The paper-3 becomes objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes the part of the paper-2 itself.

So, the old questions paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for the paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Paper
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2017 November
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2016 July
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2015 June
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2015 December
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2014 June
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2014 December
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.

If you have any questions about NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
Looking for NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2013 September.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgIxljkyQt3jzK_bCBNiRLT_XfNvMdfugEvc4-PiXtGRfRtKMj9EgGUJ3BbC5ploi1UfNwXdBT74VN75AP8NcCaAvcyPFLNRxGLKHDYvzuw1XvGvIuifud38ymkaA2OWAwPEpBt61Bn5yaBk77VTmHqExj_CcNNP_4iyAPKOWUjaOOAVNYtxpg-Z6bjFA=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgIxljkyQt3jzK_bCBNiRLT_XfNvMdfugEvc4-PiXtGRfRtKMj9EgGUJ3BbC5ploi1UfNwXdBT74VN75AP8NcCaAvcyPFLNRxGLKHDYvzuw1XvGvIuifud38ymkaA2OWAwPEpBt61Bn5yaBk77VTmHqExj_CcNNP_4iyAPKOWUjaOOAVNYtxpg-Z6bjFA=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-adult-education-paper-3-solved-question-paper-2013-september.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-adult-education-paper-3-solved-question-paper-2013-september.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content