NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

Looking for NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.

 NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 JuneNTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June: To score better marks in the NTA UGC NET Adult Education, you should have depth knowledge of the entire subject.

You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Question Paper 2012 June. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers along with the latest Adult Education Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.

NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Papers are the best study materials to score good marks in the Adult Education exam.

Practicing these NTA UGC NET Adult Education Paper 3 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.


1. Liberal education develops those capacities needed by every thinking adult because it is a

(A) Practical Education

(B) Theoretical Education

(C) Modern Education

(D) Basic Education

Answer: (A)

 

2. Liberal philosophy of Adult Education stresses development in

(A) Vocational skills

(B) Intellectual power

(C) Physical power

(D) Empowerment

Answer: (B)

 

3. Behaviourism is primarily concerned with

(A) Learning

(B) Observable Behaviour

(C) Personality

(D) Intelligence

Answer: (B)

 

4. Andragogy as a study of adult learning originated from

(A) America in 1970’s

(B) Europe in 1950’s

(C) Asia in 1980’s

(D) Latin America in 1960’s

Answer: (B)

 

5. Andragogy is known as

(A) Science of teaching children

(B) Arts and science of helping adults to learn

(C) Science of behavioural study of adult

(D) None of the above

Answer: (B)

 

6. Inability to read, write and with simple calculations of a person is enumerated as

(A) Literate

(B) Uneducated

(C) Semi-literate

(D) Illiterate

Answer: (D)

 

7. “Where the mind is without fear, and the head is held high, where the world is not broken up into fragments by narrow domestic walls” was said by

(A) Arbindo

(B) Tagore

(C) Gandhi

(D) Patel

Answer: (B) 

 

8. The Distance Mode of School Education is provided by

(A) IGNOU

(B) DEC

(C) NIOS

(D) UGC

Answer: (C)

 

9. TLC was launched primarily to

(A) Eradicate illiteracy

(B) Child vaccination

(C) Eradicate child labour

(D) Empower women folk

Answer: (A)

 

10. The expansion of SRC is

(A) State Reorganisation Committee

(B) State Reorganisation Commission

(C) State Research Centre

(D) State Resource Centre

Answer: (D) 

 

11. _____ is the audio-visual aid.

(A) Poster

(B) Radio

(C) Film

(D) None of the above

Answer: (C)

 

12. The outreach activities has led to

(A) University-community interaction

(B) Increased enrolment of students

(C) Democratization of Institution

(D) All the above

Answer: (A)

 

13. NBT stands for

(A) National Bank for Tribes

(B) National Book Trust

(C) National Bureau of Trustees

(D) National Bus Transport

Answer: (B)

 

14. Seva Mandir, which is based at Udaipur of Rajasthan State, is a

(A) Governmental Institution

(B) Bank

(C) NGO

(D) Quasi Governmental Institution

Answer: (C)

 

15. A research study intended to study the relative effectiveness of two medicines for fever can be labelled as

(A) Experimental study

(B) Qualitative study

(C) Quantitative study

(D) None of the above

Answer: (A)

 

16. The first district was declared as totally literate district in India

(A) Elluru

(B) Kottayam

(C) Ernakulam

(D) Kanyakumari

Answer: (C)

 

17. Maulana Azad, the first Education Minister of India, re-named the various schemes of Adult Education as

(A) Further Education

(B) Social Education

(C) Non-formal Education

(D) Out of School Education

Answer: (B)

 

18. The National Policy of Education was approved by the Government of India in the year

(A) 1986

(B) 1985

(C) 1984

(D) 1983

Answer: (A)

 

19. The major function of the SRC is

(A) Teaching & Research

(B) Distributing Funds to NGOs

(C) Training & Materials Development

(D) None of the above

Answer: (C)

 

20. The basic feature of the TLC is

(A) Centre based approach

(B) Voluntarism & area specific

(C) No time frame

(D) None of the above

 

Answer: (B) 

 

21. Concurrent evaluation will be taken up only

(A) Before launching the programme

(B) During the programme

(C) End of the programme

(D) None of the above

Answer: (B)

 

22. The concept of Folk School is connected with

(A) Germany

(B) United Kindom

(C) China

(D) Denmark

Answer: (D)

 

23. “Education for All” is sponsored by

(A) UNESCO

(B) UNO

(C) UNICEF

(D) ILO

Answer: (A)

 

24. The proposed nomenclature of the ‘Dept of Adult & Continuing Education and Extension’ is

(A) Continuing Education and Extension

(B) Lifelong Learning and Extension

(C) Lifelong Learning

(D) Extension Education

Answer: (C)

 

25. LEAP stands for

(A) Lifelong Education and Awareness Project

(B) Lifelong Education and Action Programme

(C) Lifelong Education and Action Project

(D) Lifelong Education and Awareness Programme

Answer: (D)

 

26. Assertion (A): Vocational education plays a crucial role in the socio & economic development of the nation.

Reason (R): Vocational skills promote productivity.

(A) (A) is true but (R) is false

(B) (A) & (R) are true

(C) (A) is false but (R) is true

(D) (A) & (R) are false

Answer: (B)

 

27. Assertion (A): The possible motives for undertaking research is to get a research degree along with its consequential benefits.

Reason (R): The UGC provides research fellowships for promoting research.

(A) (A) & (R) are true

(B) (A) & (R) are not true

(C) (A) is true

(D) (R) is not true

Answer: (A)

 

28. Assertion (A): Collection of data can be done through observation techniques.

Reason (R): Collection of data can be done even without using a tool.

(A) (A) & (R) are true

(B) (A) is false but (R) is true

(C) (A) is true but (R) is false

(D) (A) & (R) are false

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): Lifelong learning has a provision for using non-formal and formal learning.

Reason (R): Lifelong learning is not a systematic study.

(A) (A) & (R) are true.

(B) (R) is true but (A) is not true.

(C) (A) & (R) are not true.

(D) (A) is true but (R) is not true.

Answer: (D)

 

30. Assertion (A): Learning needs of Adults from rural, tribal and urban areas are same.

Reason (R): Adults of various regions are in the same age group with similar needs.

(A) (A) is true.

(B) (A) & (R) are false.

(C) (R) is true.

(D) (A) & (R) are true.

Answer: (B)

 

31. Assertion (A): Extension Education accelerate the pace of rural development

Reason (R): Extension Education programmes empower the rural masses.

(A) Both (A) & (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is not true.

(C) (A) & (R) are not true.

(D) (A) is not true but (R) is true.

Answer: (A)

 

32. Assertion (A): The human resource development of the country depends upon the level of Education possessed by its population.

Reason (R): Half of the women in India are illiterates.

(A) (A) & (R) are not true.

(B) (A) is not true but (R) is true.

(C) (A) is true but (R) is not true.

(D) (A) & (R) are true.

Answer: (C)

 

33. Assertion (A): UGC has established PERCs in Indian Universities for promoting population Consciousness among youth.

Reason (R): Awareness need to be created among youth about the population explosion.

(A) (A) is correct but (R) is not correct.

(B) (A) & (R) are not correct.

(C) (A) is not correct but (R) is correct.

(D) (A) & (R) are correct.

Answer: (D)

 

34. Assertion (A): The Teaching / Learning materials in adult education should be need based and areaspecific.

Reason (R): The Teaching / Learning materials have no role in retaining the adult learning’s in the literacy centres.

(A) (A) & (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) & (R) are false.

(D) (A) is not true but (R) is true.

Answer: (B)

 

35. Assertion (A): Monitoring is generally not intended to determine the impact of the

programme.

Reason (R): Monitoring is required to know the progress of the programme

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) (A) & (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is not true.

(D) (A) & (R) are true.

Answer: (A)

 

36. Assertion (A): SRCs play a prominent role in preparation and distribution of Teaching/

Learning materials.

Reason (R): SRCs provide technical support to all the Adult Education Programme.

(A) (A) is true but (R) is not true.

(B) (A) is not true but (R) is true.

(C) Both (A) & (R) are true.

(D) Both (A) & (R) are not true.

Answer: (C)

 

37. Assertion (A): Exploration of natural resources is one of the reasons for environmental degradation

Reason (R): Natural resources are being used extensively.

(A) Both (A) & (R) are not true

(B) (A) is true but (R) is not true

(C) (A) is not true but (R) is true

(D) Both (A) & (R) are true

Answer: (D)

 

38. Assertion (A): The State Councils of Higher Education have been established in the States based on the National Policy on Education.

Reason (R): State level institute is required to co-ordinate the higher educational programmes

Effectively.

(A) (A) is not correct but (R) is correct.

(B) (A) & (R) are correct

(C) (A) is correct but (R) is not correct.

(D) (A) & (R) are not correct.

Answer: (B)

 

39. Assertion (A): JSS promotes vocational skills among the neo-literates.

Reason (R): The human resource development of the country depends upon the vocational skills possessed by its population.

(A) (A) & (R) are true.

(B) (A) & (R) are not true.

(C) (A) is true but (R) is not true.

(D) (A) is not true but (R) is true.

Answer: (A)

 

40. Assertion (A): The failure of the adult literacy programme is due to lack of proper follow up programme.

Reason (R): The follow up programme is not mandatory for retaining the level of literacy.

(A) (A) & (R) are true.

(B) (A) & (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is not true but (R) is true.

Answer: (C)

 

41. Assertion (A): Income generating programme forms part of the Continuing Education Centres.

Reason (B): One of the aims of the Continuing Education Centres is to promotes vocational skills.

(A) (A) is correct but (R) is not correct.

(B) (A) is not correct but (R) is correct.

(C) (A) & (R) are not correct.

(D) (A) & (R) are correct.

Answer: (D)

 

42. Arrange the following media in the order in which they come into view in India:

(A) Print, Radio, TV, Film

(B) TV, Film, Print, Radio

(C) Radio, Print, Film, TV

(D) Film, Print, Radio, TV

Answer: (C)

 

43. Arrange the following programmes in the order of implementation by using the code given below:

I. Gram Shikshan Muhim

II. Farmer’s Functional Literacy Programme

III. Social Education.

IV. Non-formal Education

Code:

(A) I II III IV

(B) III I II IV

(C) III II IV I

(D) IV III II I

Answer: (B)

 

44. Arrange the following in the order for writing a research report.

I. Deciding the research methodology

II. Formulating the research objectives

III. Formulating the research problem

IV. Extensive literature survey

Code:

(A) III II IV I

(B) I II III IV

(C) IV III II I

(D) I II IV III

Answer: (A)

 

45. Arrange the following programmes by the order of its implementation by using the codes given below:

I. Income Generating programmes

II. Post Literacy Programmes

III. Continuing Education Programmes

IV. Total Literacy Programmes

Codes:

(A) IV III II I

(B) I II III IV

(C) IV II III I

(D) IV I II III

Answer: (C)

 

46. Arrange the objectives of training in the order:

(A) Organisational objectives, individual objectives, social objectives, functional objectives.

(B) Individual objectives, organisational objectives, functional objectives, social objectives.

(C) Social objectives, organizational objectives, individual objectives, functional objectives.

(D) Functional objectives, organisational objectives, social objectives, individual objectives.

Answer: (B)

 

47. Arrange the following functions of the Dept. of Adult & Continuing Education in order by using the codes given below:

I. Teaching

II. Training

III. Extension

IV. Research

Codes:

(A) I III IV II

(B) IV III II I

(C) I II III IV

(D) III II IV I

Answer: (D)

 

48. Arrange the following in the order in which they appeared by using the codes given below:

I. Volunteer

II. Village level co-ordinator

III. Key Resource person

IV. Resource person

Codes:

(A) III II I IV

(B) I II IV III

(C) IV III II I

(D) II III IV I

Answer: (B)

 

49. Arrange the following in correct order for receiving the message.

(A) Sender, Message, Medium Receiver

(B) Receiver, Sender, Message, Medium

(C) Medium, Sender, Message, Receiver

(D) Receiver, Message, Medium, Sender

Answer: (A)

 

50. Arrange the following type’s of Education in order by using the codes:

I. Informal education

II. Non-formal education

III. Formal education

IV. Incidental education

Codes:

(A) I IV III II

(B) I II III IV

(C) III II I IV

(D) IV III II I

Answer: (C)

 

51. Assertion (A): In order to improve the quality of Higher Education autonomy should be given to the colleges.

Reason (R): Autonomy need not be given to the colleges as they are not competent to frame the curriculum and evaluation.

(A) (A) & (R) are true.

(B) (A) & (R) are not true.

(C) (A) is not true but (R) is true.

(D) (A) is true but (R) is not true.

Answer: (D)

 

52. Assertion (A): The Adult Literacy Programmes are not attractive, as they are not need based.

Reason (R): The activities of the adult literacy centres are framed based on the needs of the learners.

(A) (A) & (R) are true.

(B) (A) is not true but (R) is true.

(C) (A) & (R) are not true.

(D) (A) is true but (R) is not true.

Answer: (B)

 

53. Assertion (A): The participation of women in the Adult Literacy Centres are low because the men volunteers discriminate women learners.

Reason (R): More women volunteers are required to improve the participation of the women

learners.

(A) (A) is not true but (R) is true.

(B) (A) & (R) are true.

(C) (A) & (R) are not true.

(D) (A) is true but (R) is not true.

Answer: (A)

 

54. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                                        List – II

i. Motivation Theory                                                   1. Malcom Knowles

ii. Concept & Conscientization                                   2. Maslow

iii. Adult Learning                                                      3. Robby Kidd                       

iv. Andragogy                                                             4. Paulo Freire

Codes:

       i ii iii iv

(A) 4 3 1 2

(B) 2 4 3 1

(C) 4 3 2 1

(D) 1 2 3 4

Answer: (B)

 

55. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                                        List – II

i. Zero method                                                            1. Symbols

ii. Teacher dominated method                                                2. Lecture & demonstration

iii. Traditional method                                                3. Literacy method

iv. Co-operative method                                             4. Equal opportunity

Codes:

       i ii iii iv

(A) 4 3 2 1

(B) 1 2 3 4

(C) 2 4 1 3

(D) 3 4 1 2

Answer: (B)

 

56. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                                                                List – II

i. Hamburg Declaration on Adult Learning                                        1. 1997

ii. UNESCO’s World Declaration on “Education for All”                2. 1990

iii. World Declaration on Higher Education for the 21st Century     3. 1998

iv. Universal Declaration of Human Rights                                        4. 1948

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       4          3          2          1

(B)       4          1          2          3

(C)       3          4          2          1

(D)       1          2          3          4

Answer: (D)

 

57. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                                        List – II

i. Social Education                                                      1. MPFL

ii. National Policy on Education                                 2. Social Consciousness

iii. Mass Media                                                            3. Income Generating Programme

iv. Continuing Education                                            4. Radio, Film &TV

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       1          2          3          4

(B)       4          3          2          1

(C)       2          1          4          3

(D)       1          2          4          3

Answer: (C)

 

58. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                                        List – II

i. Survey method                                                         1. Cause and Effect

ii. Observation method                                               2. Descriptive Information

iii. Contact method                                                     3. Behavioural Social Science

iv. Experimental method                                             4. Telephone

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       1          2          3          4

(B)       4          3          2          1

(C)       1          2          4          3

(D)       2          3          4          1

Answer: (D)

 

59. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                                        List – II

i. Incentive Theory                                                      1. Human requirements

ii. Need Hierarchy Theory                                          2. Reward

iii. Goal-setting Theory                                               3. Existence and growth

iv. Alderfer’s ERG Theory                                         4. Drive to reach

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       4          3          1          2

(B)       1          2          3          4

(C)       3          4          1          2

(D)       2          1          4          3

Answer: (D)

 

60. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                            List – II

i. SRC                                                                         1. Women’s Literacy

ii. AFLP                                                          2. State level programme Administration

iii. SLMA                                                        3. Training & Materials Production

iv. ZSS                                                            4. District level Programme Administration

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       4          3          2          1

(B)       3          1          2          4

(C)       1          4          3          2

(D)       2          3          1          4

Answer: (B)

 

61. Match the List-I with List-II by using the code given below:

List – I                                                                        List – II

i. NLMA                                                         1. Educational Planning & Administration

ii. NUPA                                                         2. Resource Supporting Body

iii. JSS                                                             3. Policy Making Body

iv. SRC                                                           4. Vocational Skill Development

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       3          1          4          2

(B)       1          2          3          4

(C)       2          4          3          1

(D)       1          2          4          3

Answer: (A)

 

62. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                            List – II

i. IPCL                                                1. Trainer-of-Trainer

ii. PRI                                                  2. A Unit of the Dept. of Adult & Continuing Education

iii. KRP                                               3. Method of teaching literacy

iv. PERC                                             4. Local Self Government

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       4          3          2          1

(B)       1          2          3          4

(C)       3          4          1          2

(D)       1          3          2          4

Answer: (C)

 

63. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                            List – II

i. Convergence                                                1. DVV, Germany

ii. IJAE                                                            2. IAEA, New Delhi

iii. Adult Education and Development           3. ICAE, UK

iv. University News                                        4. AIU, New Delhi

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       4          3          2          1

(B)       1          2          3          4

(C)       2          1          4          3

(D)       3          2          1          4

Answer: (D)

 

64. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                                        List – II

i. DIET                                                            1. Distance Education

ii. IGNOU                                                       2. School Education

iii. NCERT                                                      3. Alternative Education

iv. NIOS                                                         4. Teacher Education

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       4          3          2          1

(B)       4          1          2          3

(C)       1          2          3          4

(D)       4          2          1          3

Answer: (B)

 

65. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                                        List – II

i. SHGs                                                           1. Reproduction &Child Health

ii. VECs                                                          2. Information Window

iii. ICDS                                                          3. Women Empowerment

iv. CECs                                                          4. Primary Education

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       3          4          1          2

(B)       2          3          4          1

(C)       1          2          3          4

(D)       4          3          2          1

Answer: (A)

 

66. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                                        List – II

i. International Women’s Day                                     1. 1st December

ii. International Population Day                                  2. 8th September

iii. World AIDS Day                                                  3. 8th March

iv. International Literacy Day                                     4. 11th July

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       4          2          1          2

(B)       3          4          2          1

(C)       3          4          1          2

(D)       1          2          3          4

Answer: (C) 

 

67. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                            List – II

i. Formal curriculum                                        1. Nonacademic

ii. Informal curriculum                                    2. Both written and unwritten syllabi

iii. Actual curriculum                                      3. Derived from other sources

iv. Hidden curriculum                                     4. Syllabus

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       4          3          2          1

(B)       1          2          3          4

(C)       3          2          1          4

(D)       4          3          1          2

Answer: (A)

 

68. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                            List – II

i. Role playing                                                 1. Situational description

ii. Small Group Discussion                              2. Sharing within the group

iii. Case studies                                               3. Problem description

iv. Interactive lecture                                      4. Opportunities to work together

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       4          3          2          1

(B)       2          1          3          4

(C)       1          2          3          4

(D)       4          1          2          3

Answer: (C)

 

69. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                            List – II

i. Social Education                                                      1. 1951-56

ii. Gram Shiksan Muhim                                             2. 1959

iii. Farmer’s Functional Literacy Project                     3. 1967-68

iv. Functional Literacy for Adult Women                  4. 1975-76

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       4          1          2          3

(B)       1          2          3          4

(C)       1          2          4          3

(D)       4          3          2          1

Answer: (B)

 

70. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

List – I                                                List – II

i. Rig Veda                                          1. Education is that whose end product is salvation

ii. Tagore                                             2. All round development and drawing out the best in the child mind, body and spirit

iii. Gandhiji                                         3. Enabling the mind to find out the ultimate truth.

iv. Upnishads                                      4. Education makes a man self-reliant and selfless

Codes:

i           ii          iii         iv

(A)       1          2          3          4

(B)       3          1          2          4

(C)       4          3          2          1

(D)       2          4          1          3

Answer: (C)

 

Read the passage below, and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.

The process of globalization has been an integral part of the recent economic progress made by India. Globalization has played a major role in export-led growth, leading to the enlargement of the job market in India. One of the major forces of globalization in India has been in the growth of outsourced IT and Business Process Outsourcing (BPO) services. The last few years have seen an increase in the number of skilled professionals in India employed by both local and foreign companies to service customers in the US and Europe in particular. Taking advantage of India’s lower cost but educated and English speaking work force, and utilizing global communications technologies such as voice over IP (VOIP), email and the internet, international enterprises have been able to lower their cost base by establishing outsourced knowledge-worker operations in India. As a new Indian middle class has developed around the wealth that the IT and BPO industries have brought to the country, a new consumer base has developed. International companies are also expanding their operations in India to service this massive growth opportunity. Notable examples of international companies that have done well in India in the recent years include Pepsi, Coca-Cola, McDonald’s, and Kentucky Fried Chicken, whose products have been well accepted by Indian at large.

 

71. Globalization is a

(A) The following (B), (C) & (D)

(B) Integral part of economic progress

(C) Inclusive part of economic progress

(D) Counterpart of economic progress

Answer: (B)

 

72. Major forces of globalization according to the author of the above passage is

(A) IT services

(B) BPO services

(C) ITES services

(D) Both IT and BPO services

Answer: (D)

 

73. According to the above para, Indians at large accepted

(A) Local soft drink companies

(B) International companies

(C) Establishment of local call centres

(D) None of the above

Answer: (B)

 

74. Pepsi, KFC and Coca-Cola companies are having branches in

(A) USA only

(B) India only

(C) India and Europe

(D) World wide

Answer: (D)

 

75. Why there is an increase in the intake of no. of skilled person’s employed from India by the foreign countries?

(A) Lower cost but educated workforce

(B) Workable skilled persons

(C) Possessing employability skills

(D) All the above

 

Answer: (A)


Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Adult Education Paper 3

The old UGC NET Examination paper-3 in Adult Education are of descriptive type till December 2011.

The paper-3 becomes objective type from June 2012 to November 2017. From July 2018 onward, the paper-3 was stopped and becomes the part of the paper-2 itself.

So, the old questions paper-3 from June 2012 to November 2017 which were of objective type (multiple choice questions) can be used by the UGC NET aspirants for their better preparation for the paper-2.

Year Wise NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved question Papers are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Paper
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2017 November
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2016 July
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2015 June
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2015 December
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2014 June
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2014 December
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 December
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 September
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2013 June
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 December
UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June

We have covered the NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.

If you have any questions about NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June
NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June
Looking for NTA UGC NET Adult Education Paper 3 Solved Question Paper 2012 June? Here get Paper 3 Solved Question Paper 2012 June.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgUuvBqARzMjP-jDyTAZjQucw_kz0ZiKc5JwuNUCObUNKCx29c9ZFG3Dp_WjOI0AGags9OXZxjavH5-FtyQvxXTkMf3f5ljirU3wSNUJ6_Ixd7M4Uw6KmnY59u5IL8bF3eueXoGSwr6cZ9bTcf2GqRruTkMyHOetegFm7jORlxDvvOlJBBIRICyF0pXnQ=w320-h192
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgUuvBqARzMjP-jDyTAZjQucw_kz0ZiKc5JwuNUCObUNKCx29c9ZFG3Dp_WjOI0AGags9OXZxjavH5-FtyQvxXTkMf3f5ljirU3wSNUJ6_Ixd7M4Uw6KmnY59u5IL8bF3eueXoGSwr6cZ9bTcf2GqRruTkMyHOetegFm7jORlxDvvOlJBBIRICyF0pXnQ=s72-w320-c-h192
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-adult-education-paper-3-solved-question-paper-2012-june.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/05/nta-ugc-net-adult-education-paper-3-solved-question-paper-2012-june.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content