NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December

Looking for NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December? Here get NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December PDF

NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December

NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December: To score better marks in the NTA UGC NET Paper 1, you should have depth knowledge of the entire subject. You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Paper 1 Question Paper 2009 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers along with the latest Paper 1 Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December.

NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December

NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers are considered the best study materials to score good marks in the paper 1exam. Practicing these NTA UGC NET Paper 1 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December.

1. The University which telecasts interaction educational programmes through its own channel is

(A) Osmania University

(B) University of Pune

(C) Annamalai University

(D) Indira Gandhi National Open University (IGNOU)

Answer: (D)

2. Which of the following skills are needed for present day teacher to adjust effectively with the classroom teaching?

1. Knowledge of technology

2. Use of technology in teaching learning

3. Knowledge of students’ needs

4. Content mastery

(A) 1 & 3

(B) 2 & 3

(C) 2, 3 & 4

(D) 2 & 4

Answer: (C)

3. Who has signed an MOU for Accreditation of Teacher Education Institutions in India?

(A) NAAC and UGC

(B) NCTE and NAAC

(C) UGC and NCTE

(D) NCTE and IGNOU

Answer: (B)

4. The primary duty of the teacher is to

(A) raise the intellectual standard of the students

(B) improve the physical standard of the students

(C) help all round development of the students

(D) imbibe value system in the students

Answer: (C)

5. Micro teaching is more effective

(A) during the preparation for teaching-practice

(B) during the teaching-practice

(C) after the teaching-practice

(D) always

Answer: (B)

6. What quality the students like the most in a teacher?

(A) Idealist philosophy

(B) Compassion

(C) Discipline

(D) Entertaining

Answer: (C)

7. A null hypothesis is

(A) when there is no difference between the variables

(B) the same as research hypothesis

(C) subjective in nature

(D) when there is difference between the variables

Answer: (A)

8. The research which is exploring new facts through the study of the past is called

(A) Philosophical research

(B) Historical research

(C) Mythological research

(D) Content analysis

Answer: (B)

9. Action research is

(A) An applied research

(B) A research carried out to solve immediate problems

(C) A longitudinal research

(D) Simulative research

Answer: (B)

10. The process not needed in Experimental Researches is

(A) Observation

(B) Manipulation

(C) Controlling

(D) Content Analysis

Answer: (B)

11. Manipulation is always a part of

(A) Historical research

(B) Fundamental research

(C) Descriptive research

(D) Experimental research

Answer: (C)

12. Which correlation co-efficient best explains the relationship between creativity and intelligence?

(A) 1.00

(B) 0.6

(C) 0.5

(D) 0.3

Answer: (A)

Read the following passage and answer the Question Nos. 13 to 18:

The decisive shift in British Policy really came about under mass pressure in the autumn and winter of 1945 to 46 – the months which Perderel Moon while editing Wavell’s Journal has perceptively described as ‘The Edge of a Volcano’. Very foolishly, the British initially decided to hold public trials of several hundreds of the 20,000 I.N.A. prisoners (as well as dismissing from service and detaining without trial no less than 7,000). They compounded the folly by holding the first trial in the Red Fort, Delhi in November 1945, and putting on the dock together a Hindu, a Muslim and a Sikh (P.K. Sehgal, Shah Nawaz, Gurbaksh Singh Dhillon). Bhulabhai Desai, Tejbahadur Sapru and Nehru appeared for the defence (the latter putting on his barrister’s gown after 25 years), and the Muslim League also joined the countrywide protest. On 20 November, an Intelligence Bureau note admitted that “there has seldom been a matter which has attracted so much Indian public interest and, it is safe to say, sympathy … this particular brand of sympathy cuts across communal barriers.’ A journalist (B. Shiva Rao) visiting the Red Fort prisoners on the same day reported that ‘There is not the slightest feeling among them of Hindu and Muslim … A majority of the men now awaiting trial in the Red Fort is Muslim. Some of these men are bitter that Mr. Jinnah is keeping alive a controversy about Pakistan.’ The British became extremely nervous about the I.N.A. spirit spreading to the Indian Army, and in January the Punjab Governor reported that a Lahore reception for released I.N.A. prisoners had been attended by Indian soldiers in uniform.

13. Which heading is more appropriate to assign to the above passage?

(A) Wavell’s Journal

(B) Role of Muslim League

(C) I.N.A. Trials

(D) Red Fort Prisoners

Answer: (C)

14. The trial of P.K. Sehgal, Shah Nawaz and Gurbaksh Singh Dhillon symbolises

(A) communal harmony

(B) threat to all religious persons

(C) threat to persons fighting for the freedom

(D) British reaction against the natives

Answer: (C)

15. I.N.A. stands for

(A) Indian National Assembly

(B) Indian National Association

(C) Inter-national Association

(D) Indian National Army

Answer: (D)

16. ‘There has seldom been a matter which has attracted so much Indian Public Interest and, it is safe to say, sympathy … this particular brand of sympathy cuts across communal barriers.’

Who sympathises to whom and against whom?

(A) Muslims sympathised with Shah Nawaz against the British

(B) Hindus sympathised with P.K. Sehgal against the British

(C) Sikhs sympathised with Gurbaksh Singh Dhillon against the British

(D) Indians sympathised with the persons who were to be trialled

Answer: (D)

17. The majority of people waiting for trial outside the Red Fort and criticising Jinnah were the

(A) Hindus

(B) Muslims

(C) Sikhs

(D) Hindus and Muslims both

Answer: (B)

18. The sympathy of Indian soldiers in uniform with the released I.N.A. prisoners at Lahore indicates

(A) Feeling of Nationalism and Fraternity

(B) Rebellious nature of Indian soldiers

(C) Simply to participate in the reception party

(D) None of the above

Answer: (A)

19. The country which has the distinction of having the two largest circulated newspapers in the world is

(A) Great Britain

(B) The United States

(C) Japan

(D) China

Answer: (C)

20. The chronological order of non-verbal communication is

(A) Signs, symbols, codes, colours

(B) Symbols, codes, signs, colours

(C) Colours, signs, codes, symbols

(D) Codes, colours, symbols, signs

Answer: (A)

 

21. Which of the following statements is not connected with communication?

(A) Medium is the message.

(B) The world is an electronic cocoon.

(C) Information is power.

(D) Telepathy is technological.

Answer: (D)

22. Communication becomes circular when

(A) the decoder becomes an encoder

(B) the feedback is absent

(C) the source is credible

(D) the channel is clear

Answer: (A)

23. The site that played a major role during the terrorist attack on Mumbai (26/11) in 2008 was

(A) Orkut

(B) Facebook

(C) Amazon.com

(D) Twitter

Answer: (D)

24. Assertion (A): For an effective classroom communication at times it is desirable to use the projection technology.

Reason (R): Using the projection technology facilitates extensive coverage of course contents.

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

25. January 1, 1995 was a Sunday. What day of the week lies on January 1, 1996?

(A) Sunday

(B) Monday

(C) Wednesday

(D) Saturday

Answer: (B)

26. When an error of 1% is made in the length and breadth of a rectangle, the percentage error (%) in the area of a rectangle will be

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) 4

Answer: (C)

27. The next number in the series 2, 5, 9, 19, 37, ? will be

(A) 74

(B) 75

(C) 76

(D) None of the above

Answer: (B)

28. There are 10 true-false questions in an examination. Then these questions can be answered in

(A) 20 ways

(B) 100 ways

(C) 240 ways

(D) 1024 ways

Answer: (D)

29. What will be the next term in the following?

DCXW, FEVU, HGTS, ?

(A) AKPO

(B) ABYZ

(C) JIRQ

(D) LMRS

Answer: (C)

30. Three individuals X, Y, Z hired a car on a sharing basis and paid Rs. 1,040. They used it for 7, 8, 11 hours, respectively. What are the charges paid by Y?

(A) Rs. 290

(B) Rs. 320

(C) Rs. 360

(D) Rs. 440

Answer: (B)

31. Deductive argument involves

(A) sufficient evidence

(B) critical thinking

(C) seeing logical relations

(D) repeated observation

Answer: (C)

32. Inductive reasoning is based on or presupposes

(A) uniformity of nature

(B) God created the world

(C) unity of nature

(D) laws of nature

Answer: (A)

33. To be critical, thinking must be

(A) practical

(B) socially relevant

(C) individually satisfying

(D) analytical

Answer: (B)

34. Which of the following is an analogous statement?

(A) Man is like God

(B) God is great

(C) Gandhiji is the Father of the Nation

(D) Man is a rational being.

Answer: (A)

Questions from 35 - 36 are based on the following diagram in which there are three intersecting circles. H representing The Hindu, I representing Indian Express and T representing The Times of India. A total of 50 persons were surveyed and the number in the Venn diagram indicates the number of persons reading the newspapers.

2009 December UGC NET Paper I, Set W, Question 35-36


35. How many persons would be reading at least two newspapers?

(A) 23

(B) 25

(C) 27

(D) 29

Answer: (C)

36. How many persons would be reading almost two newspapers?

(A) 23

(B) 25

(C) 27

(D) 48

Answer: (A)

37. Which of the following graphs does not represent regular (periodic) behaviour of the variable f(t)?

2009 December UGC NET Paper I, Set W, Question 37


(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Answer: (C)

Study the following graph and answer the questions 38 to 40:

2009 December UGC NET Paper I, Set W, Question 35-36 (1)


38. In which year total number of patients registered in hospital X and hospital Y was the maximum?

(A) 2003

(B) 2004

(C) 2005

(D) 2006

Answer: (C)

39. What is the maximum dispersion in the registration of patients in the two hospitals in a year?

(A) 8000

(B) 6000

(C) 4000

(D) 2000

Answer: (A)

40. In which year there was maximum decrease in registration of patients in hospital X?

(A) 2003

(B) 2004

(C) 2005

(D) 2006

Answer: (D)

 

41. Which of the following sources of data is not based on primary data collection?

(A) Census of India

(B) National Sample Survey

(C) Statistical Abstracts of India

(D) National Family Health Survey

Answer: (C)

42. Which of the four data sets have more dispersion?

(A) 88 91 90 92 89 91

(B) 0 1 1 0 –1 –2

(C) 3 5 2 4 1 5

(D) 0 5 8 10 –2 –8

Answer: (D)

43. Which of the following is not related to information security on the Internet?

(A) Data Encryption

(B) Water marking

(C) Data Hiding

(D) Information Retrieval

Answer: (D)

44. Which is the largest unit of storage among the following?

(A) Terabyte

(B) Megabyte

(C) Kilobyte

(D) Gigabyte

Answer: (A)

45. bit stands for

(A) binary information term

(B) binary digit

(C) binary tree

(D) Bivariate Theory

Answer: (B)

46. Which one of the following is not a linear data structure?

(A) Array

(B) Binary Tree

(C) Queue

(D) Stack

Answer: (B)

47. Which one of the following is not a network device?

(A) Router

(B) Switch

(C) Hub

(D) CPU

Answer: (D)

48. A compiler is used to convert the following to object code which can be executed

(A) High-level language

(B) Low-level language

(C) Assembly language

(D) Natural language

Answer: (A)

49. The great Indian Bustard bird is found in

(A) Thar Desert of Rajasthan

(B) Coastal regions of India

(C) Malabar Coast

(D) Delta regions

Answer: (A)

50. The Sagarmanthan National Park has been established to preserve the eco-system of which mountain peak?

(A) Kanchenjunga

(B) Mount Everest

(C) Annapurna

(D) Dhaulavira

Answer: (B)

51. Maximum soot is released from

(A) Petrol vehicles

(B) CNG vehicles

(C) Diesel vehicles

(D) Thermal Power Plants

Answer: (D)

52. Surface Ozone is produced from

(A) Transport sector

(B) Cement plants

(C) Textile industry

(D) Chemical industry

Answer: (A)

53. Which one of the following non-conventional energy sources can be exploited most economically?

(A) Solar

(B) Wind

(C) Geo-thermal

(D) Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC)

Answer: (A)

54. The most recurring natural hazard in India is

(A) Earthquakes

(B) Floods

(C) Landslides

(D) Volcanoes

Answer: (B)

55. The recommendation of National Knowledge Commission for the establishment of 1500 Universities is to

(A) create more teaching jobs

(B) ensure increase in student enrolment in higher education

(C) replace or substitute the privately managed higher education institutions by public institutions

(D) enable increased movement of students from rural areas to urban areas

Answer: (B)

56. According to Article 120 of the Constitution of India, the business in Parliament shall be transacted in

(A) English only

(B) Hindi only

(C) English and Hindi both

(D) All the languages included in Eighth Schedule of the Constitution

Answer: (C)

57. Which of the following is more interactive and student centric?

(A) Seminar

(B) Workshop

(C) Lecture

(D) Group Discussion

Answer: (D)

58. The Parliament in India is composed of

(A) Lok Sabha & Rajya Sabha

(B) Lok Sabha, Rajya Sabha & Vice President

(C) Lok Sabha, Rajya Sabha & President

(D) Lok Sabha, Rajya Sabha with their Secretariats

Answer: (C)

59. The enrolment in higher education in India is contributed both by Formal System of Education and by System of Distance Education. Distance education contributes

(A) 50% of formal system

(B) 25% of formal system

(C) 10% of the formal system

(D) Distance education system’s contribution is not taken into account while considering the figures of enrolment in higher education

Answer: (B)

60. Assertion (A): The U.G.C. Academic Staff Colleges came into existence to improve the quality of teachers.

Reason (R): University and college teachers have to undergo both orientation and refresher courses.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is correct.

Answer: (A)

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Paper 1

Year Wise NTA UGC NET Paper 1 Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Paper 1 Solved PDF
NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2020 June
NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December

We have covered the NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December. If you have any questions about NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December
NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December
Looking for NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December? Here get NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2009 December PDF
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg_BfbNKB4IB0HqRTI3ImJq2ErNsDzyo0nDiuqw8rWM1Xy7YBW-2kwupfqL97qVrb1SrxE5938YCVIZ0jw6Gj5WjBItogC8vWXIL7qYAD4d7ERLjFGLQ5am-MhL-A37S1X_KFrMqyEIu4lGPHel0oPf78qu13YbkfdUxFhnouECjGAZIfYPFQ8P27bq7g=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg_BfbNKB4IB0HqRTI3ImJq2ErNsDzyo0nDiuqw8rWM1Xy7YBW-2kwupfqL97qVrb1SrxE5938YCVIZ0jw6Gj5WjBItogC8vWXIL7qYAD4d7ERLjFGLQ5am-MhL-A37S1X_KFrMqyEIu4lGPHel0oPf78qu13YbkfdUxFhnouECjGAZIfYPFQ8P27bq7g=s72-c
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/02/nta-ugc-net-paper-1-solved-question-paper-2009-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/02/nta-ugc-net-paper-1-solved-question-paper-2009-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content