NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December

Looking for NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December? Here get NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December PDF

NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December

NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December: To score better marks in the NTA UGC NET Paper 1, you should have depth knowledge of the entire subject. You can boost your preparation by referring to NTA UGC NET Paper 1 Question Paper 2007 December. It will give you information about the important chapters and concepts covered in all chapters.

You must have NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers along with the latest Paper 1 Syllabus to enhance your semester exam preparation.

Here we provide you the complete guide on NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December.

NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December

NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers are considered the best study materials to score good marks in the paper 1exam. Practicing these NTA UGC NET Paper 1 previous year question papers assist the students in getting a clear idea about the question paper pattern and types of questions asked in the exam.

You can check the complete NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December.

1. Verbal guidance is least effective in the learning of:

(A) Aptitudes

(B) Skills

(C) Attitudes

(D) Relationship

Answer: (B)

2. Which is the most important aspect of the teacher's role in learning?

(A) The development of insight into what constitutes an adequate performance

(B) The development of insight into what constitutes the pitfalls and dangers to be avoided

(C) The provision of encouragement and moral support

(D) The provision of continuous diagnostic and remedial help

Answer: (A)

3. The most appropriate purpose of learning is:

(A) personal adjustment

(B) modification of behaviour

(C) social and political awareness

(D) preparing oneself for employment

Answer: (B)

4. The students who keep on asking questions in the class should be:

(A) encouraged to find answer independently

(B) advised to meet the teacher after the class

(C) encouraged to continue questioning

(D) advised not to disturb during the lecture

Answer: (A)

5. Maximum participation of students is possible in teaching through:

(A) discussion method

(B) lecture method

(C) audio-visual aids

(D) text book method

Answer: (A)

6. Generalised conclusion on the basis of a sample is technically known as:

(A) Data analysis and interpretation

(B) Parameter inference

(C) Statistical inference

(D) All of the above

Answer: (A)

7. The experimental study is based on:

(A) The manipulation of variables

(B) Conceptual parameters

(C) Replication of research

(D) Survey of literature

Answer: (A)

8. The main characteristic of scientific research is:

(A) empirical

(B) theoretical

(C) experimental

(D) all of the above

Answer: (D)

9. Authenticity of a research finding is its:

(A) Originality

(B) Validity

(C) Objectivity

(D) All of the above

Answer: (C)

10. Which technique is generally followed when the population is finite?

(A) Area Sampling Technique

(B) Purposive Sampling Technique

(C) Systematic Sampling Technique

(D) None of the above

Answer: (C)

Read the following passage and answer the questions 11 to 15:

Gandhi's overall social and environmental philosophy is based on what human beings need rather than what they want. His early introduction to the teachings of Jains, Theosophists, Christian sermons, Ruskin and Tolstoy, and most significantly the Bhagavad Gita, were to have profound impact on the development of Gandhi's holistic thinking on humanity, nature and their ecological interrelation. His deep concern for the disadvantaged, the poor and rural population created an ambience for an alternative social thinking that was at once far-sighted, local and immediate. For Gandhi was acutely aware that the demands generated by the need to feed and sustain human life, compounded by the growing industrialization of India, far outstripped the finite resources of nature. This might nowadays appear naive or commonplace, but such pronouncements were as rare as they were heretical a century ago. Gandhi was also concerned about the destruction, under colonial and modernist designs, of the existing infrastructures which had more potential for keeping a community flourishing within ecologically-sensitive traditional patterns of subsistence, especially in the rural areas, than did the incoming Western alternatives based on nature-blind technology and the enslavement of human spirit and energies.

Perhaps the moral principle for which Gandhi is best known is that of active non-violence, derived from the traditional moral restraint of not injuring another being. The most refined expression of this value is in the great epic of the Mahabharata, (c. 100 BCE to 200 CE), where moral development proceeds through placing constraints on the liberties, desires and acquisitiveness endemic to human life. One's action is judged in terms of consequences and the impact it is likely to have on another. Jainas had generalized this principle to include all sentient creatures and biocommunities alike. Advanced Jaina monks and nuns will sweep their path to avoid harming insects and even bacteria. Non-injury is a non-negotiable universal prescription.

11. Which one of the following have a profound impact on the development of Gandhi's holistic thinking on humanity, nature and their ecological interrelations?

(A) Jain teachings

(B) Christian sermons

(C) Bhagavad Gita

(D) Ruskin and Tolstoy

Answer: (C)

12. Gandhi's overall social and environmental philosophy is based on human beings’:

(A) need

(B) desire

(C) wealth

(D) welfare

Answer: (A)

13. Gandhiji's deep concern for the disadvantaged, the poor and rural population created an ambience for an alternative:

(A) rural policy

(B) social thinking

(C) urban policy

(D) economic thinking

Answer: (B)

14. Colonial policy and modernisation led to the destruction of:

(A) major industrial infrastructure

(B) irrigation infrastructure

(C) urban infrastructure

(D) rural infrastructure

Answer: (D)

15. Gandhi's active non-violence is derived from:

(A) Moral restraint of not injuring another being

(B) Having liberties, desires and acquisitiveness

(C) Freedom of action

(D) Nature-blind technology and enslavement of human spirit and energies

Answer: (A)

16. DTH service was started in the year:

(A) 2000

(B) 2002

(C) 2004

(D) 2006

Answer: (C)

17. National Press day is celebrated on:

(A) 16th November

(B) 19th November

(C) 21th November

(D) 30th November

Answer: (A)

18. The total number of members in the Press Council of India are:

(A) 28

(B) 14

(C) 17

(D) 20

Answer: (A)

19. The right to impart and receive information is guaranteed in the Constitution of India by Article:

(A) 19 (2) (a)

(B) 19(16)

(C) 19(2)

(D) 19(1) (a)

Answer: (D)

20. Use of radio for higher education is based on the presumption of:

(A) Enriching curriculum based instruction

(B) Replacing teacher in the long run

(C) Everybody having access to a radio set

(D) Other means of instruction getting outdated

Answer: (C)

 

21. Find out the number which should come at the place of question mark which will complete the following series: 5, 4, 9, 17, 35, ? = 139

(A) 149

(B) 79

(C) 49

(D) 69

Answer: (D)

Questions 22 to 24 are based on the following diagram in which there are three interlocking circles I, S and P, where circle I stands for Indians, circle S for Scientists and circle P for Politicians. Different regions in the figure are lettered from a to f

2007 December UGC NET Paper I, Set W X, Y, Z, Questions 22-24


22. The region which represents Non-Indian Scientists who are Politicians:

(A) f

(B) d

(C) a

(D) c

Answer: (A)

23. The region which represents Indians who are neither Scientists nor Politicians:

(A) g

(B) c

(C) f

(D) a

Answer: (B)

24. The region which represents Politicians who are Indians as well as Scientists:

(A) b

(B) c

(C) a

(D) d

Answer: (C)

25. Which number is missing in the following series?

2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, ?

(A) 63

(B) 65

(C) 67

(D) 69

Answer: (B)

26. The function of measurement includes:

(A) Prognosis

(B) Diagnosis

(C) Prediction

(D) All of the above

Answer: (D)

27. Logical arguments are based on:

(A) Scientific reasoning

(B) Customary reasoning

(C) Mathematical reasoning

(D) Syllogistic reasoning

Answer: (D)

28. Insert the missing number: 4 : 17 : : 7 : ?

(A) 48

(B) 49

(C) 50

(D) 51

Answer: (C)

29. Choose the odd word:

(A) Nun

(B) Knight

(C) Monk

(D) Priest

Answer: (B)

30. Choose the number which is different from others in the group:

(A) 49

(B) 63

(C) 77

(D) 81

Answer: (D)

31. Probability sampling implies:

(A) Stratified Random Sampling

(B) Systematic Random Sampling

(C) Simple Random Sampling

(D) All of the above

Answer: (D)

32. Insert the missing number: 36/62 , 39/63, 43/61, 48/64, ?

(A) 51/65

(B) 56/60

(C) 54/65

(D) 33/60

Answer: (C)

33. At what time between 3 and 4 O'clock will the hands of a watch point in opposite directions?

(A) 40 minutes past three

(C) 50 minutes past three

(B) 45 minutes past three

(D) 55 minutes past three

Answer: (C)

34. Mary has three children. What is the probability that none of the three children is a boy?

(A) 1/2

(B) 1/3

(C) 3/4

(D) 1

Answer: (Wrong question)

Description:

1. The probably of a boy are bbb, bbg, bgb, gbb, bgg, gbg, ggb, ggg, which is 8 'equally likely' cases, one meets desired criteria, probability of desired criteria is 1/8 .

2. Probability that first child is not boy= 1/2

Probability that second child is not boy= 1/2

Probability that third child is not boy= 1/2

Probability that none of the three children is a boy= 1/2 x 1/2 x 1/2= 1/8

35. If the radius of a circle is increased by 50 per cent. Its area is increased by:

(A) 125 per cent

(B) 100 per cent

(C) 75 per cent

(D) 50 per cent

Answer: (A)

36. CD ROM stands for:

(A) Computer Disk Read Only Memory

(B) Compact Disk Read Over Memory

(C) Compact Disk Read Only Memory

(D) Computer Disk Read Over Memory

Answer: (C)

37. The 'brain' of a computer which keeps peripherals under its control is called:

(A) Common Power Unit

(B) Common Processing Unit

(C) Central Power Unit

(D) Central Processing Unit

Answer: (D)

38. Data can be saved on backing storage medium known as :

(A) Compact Disk Recordable

(B) Computer Disk Rewritable

(C) Compact Disk Rewritable

(D) Computer Data Rewritable

Answer: (C)

39. RAM means:

(A) Random Access Memory

(B) Rigid Access Memory

(C) Rapid Access Memory

(D) Revolving Access Memory

Answer: (A)

40. www represents:

(A) who what and where

(B) weird wide web

(C) word wide web

(D) world wide web

Answer: (D)

41. Deforestation during the recent decades has led to:

(A) Soil erosion

(B) Landslides

(C) Loss of bio-diversity

(D) All the above

Answer: (D)

42. Which one of the following natural hazards is responsible for causing highest human disaster?

(A) Earthquakes

(B) Snow-storms

(C) Volcanic eruptions

(D) Tsunami

Answer: (D)

43. Which one of the following is appropriate for natural hazard mitigation?

(A) International AID

(B) Timely Warning System

(C) Rehabilitation

(D) Community Participation

Answer: (B)

44. Slums in metro-city are the result of:

(A) Rural to urban migration

(B) Poverty of the city-scape

(C) Lack of urban infrastructure

(D) Urban-governance

Answer: (A)

45. The great Indian Bustard bird is found in:

(A) Thar Desert of India

(B) Coastal regions of India

(C) Temperate Forests in the Himalaya

(D) Tarai zones of the Himalayan Foot

Answer: (A)

46. The first Indian Satellite for serving the educational sector is known as:

(A) SATEDU

(B) INSAT - B

(C) EDUSAT

(D) INSAT-C

Answer: (C)

47. Exclusive educational channel of IGNOU is known as:

(A) GyanDarshan

(B) Cyan Vani

(C) DoorDarshan

(D) Prasar Bharati

Answer: (A)

48. The head quarter of Mahatma Gandhi Antarrashtriya Hindi Vishwavidyalaya is situated in:

(A) Sevagram

(B) New Delhi

(C) Wardha

(D) Ahmedabad

Answer: (C)

49. Match List - I with List - II and select the correct answer using the codes given below:

List-I                                           List-II

(Institutes)                                (Locations)

(a) Central Institute of English   (i) Chitrakoot and Foreign Languages

(b) Gramodaya Vishwavidyalaya (ii) Hyderabad

(c) Central Institute of Higher Tibetan Studies (iii) New Delhi

(d) IGNOU                              (iv) Dharmasala

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (A)

50. The aim of vocationalization of education is:

(A) preparing students for a vocation along with knowledge

(B) converting liberal education into vocational education

(C) giving more importance to vocational than general education

(D) making liberal education job-oriented

Answer: (D)

Year Wise UGC NET Previous Year Question Papers Solved Paper 1

Year Wise NTA UGC NET Paper 1 Solved question Papers from June 2006 till today are given below.

Download Year Wise NTA UGC NET Paper 1 Solved PDF
NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2020 June
NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December

We have covered the NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December. If you have any questions about NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers, please let us know in the comment section.

COMMENTS

Name

NTA UGC NET Adult Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Anthropology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Arab Culture and Islamic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Archaeology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Commerce Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Literature Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Comparative Study of Religions Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Computer Science and Applications Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Criminology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Defence and Strategic Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Economics Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Electronic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET English Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Environmental Sciences Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Folk Literature Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Forensic Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Geography Solved Question Papers,10,NTA UGC NET History Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Home Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Human Rights and Duties Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Indian Culture Solved Question Papers,10,NTA UGC NET International and Area Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Labour Welfare Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Law Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Library and Information Science Solved Question Papers,40,NTA UGC NET Linguistics Solved Question Papers,9,NTA UGC NET Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Museology and Conservation Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Music Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Papers,30,NTA UGC NET Performing Arts Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Philosophy Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Physical Education Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Political Science Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Population Studies Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Psychology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Public Administration Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Medicine and Community Health Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Social Work Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Sociology Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tourism Administration and Management Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Tribal and Regional Languages Solved Question Papers,8,NTA UGC NET Visual Art Solved Question Papers,10,NTA UGC NET Women Studies Solved Question Papers,10,UGC NET Answer Key,82,UGC NET Books,82,UGC NET Exam,99,UGC NET Question Papers With Solutions,83,UGC NET Subjects,1,UGC NET Syllabus,82,Year Wise Solved NTA UGC NET Question Papers,82,
ltr
item
My Exam Notification - Free UGC NET Guide: NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December
NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December
Looking for NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December? Here get NTA UGC NET Paper 1 Solved Question Paper 2007 December PDF
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEj1Yiox5lOSPaS3b_WN0mRrx2c9MVdkHeSxCWl7t7T9N-JR-Ng7Pzq3y1WZIQHbwEOggAvKcwxR8zbZuxTCe7YiTXavwRSCmxcnRnuwGu7AjcB-a3lox1Mzg7NhkcqTn34U60NCN7JlWkfeFfcH2I3cuRxLOA_SLStcgFOi-KPEZfulKI5x1DnC9SNO7Q=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEj1Yiox5lOSPaS3b_WN0mRrx2c9MVdkHeSxCWl7t7T9N-JR-Ng7Pzq3y1WZIQHbwEOggAvKcwxR8zbZuxTCe7YiTXavwRSCmxcnRnuwGu7AjcB-a3lox1Mzg7NhkcqTn34U60NCN7JlWkfeFfcH2I3cuRxLOA_SLStcgFOi-KPEZfulKI5x1DnC9SNO7Q=s72-c
My Exam Notification - Free UGC NET Guide
https://www.myexamnotification.com/2022/02/nta-ugc-net-paper-1-solved-question-paper-2007-december.html
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/
https://www.myexamnotification.com/2022/02/nta-ugc-net-paper-1-solved-question-paper-2007-december.html
true
354141229938201693
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content